Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Per la presa de consciència sobre l'autisme

Què és l'autisme?

Manifestacions. La síndrome d'Asperger

El Projecte Autisme la Garriga


dijous, 2 d'abril de 2009
Avui, 2 d'abril, és el Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme, designat per l'Assemblea General de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) el desembre del 2007, amb el propòsit d'acréixer la consciència social sobre aquest trastorn neurològic i de remarcar la importància de fer-ne una diagnosi precoç.

La incidència de l'autisme és de l'1‰, permilatge que s'adiu amb les estimacions sobre el nombre d'afectats de tot el món: seixanta-set milions. Segons l'organització Autism Speaks, el nombre d'infants amb autisme superarà enguany el d'infants amb diabetis, càncer i sida plegats. Aquesta mateixa organització també recull les estadístiques que indiquen un augment dels casos: del 10%-17% anual als Estats Units, per exemple.

De totes maneres, més que no pas d'un augment important de l'autisme, potser hauríem de parlar d'una diagnosi més afinada (que en fa aparèixer els casos). Així ho pensa Joan Roca Miralles, president del Projecte Autisme la Garriga, capdavanter a casa nostra de l'atenció dels autistes.

Roca, que té una filla autista de quaranta-dos anys, constata que la recerca científica ha permès d'avançar en el coneixement de l'autisme, trastorn descrit per primera vegada pel doctor austríac Leo Kanner el 1943.

A vegades, més que no d'autisme, hom parla de trastorns de l'espectre autista (ASD, per la sigla en anglès). Perquè el fet és que hi ha graus d'autisme; que no tots els autistes ho són de la mateixa manera.

Què és l'autisme?


+ Logotip del Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme.
Tot i amb això, hi ha un conjunt de patrons comuns, com la dificultat de comunicar-se, de relacionar-se (també amb els pares) i d'imaginar, d'interpretar, què pensen i què senten els altres (defugen de mirar-los als ulls). Hi ha símptomes com els comportaments repetitius i l'interès insòlit, obsessiu, per una activitat o un objecte concrets. Ara com ara l'autisme no pot guarir-se, i encara no se n'ha escatit, del tot, la causa, si bé sembla que hi pot haver una base genètica. De cap manera no és causat per factors educatius o per condicionaments socials.

Manifestacions. La síndrome d'Asperger


+ Taller de paper a la seu del Projecte Autisme la Garriga.
L'autisme té manifestacions que van de lleus a greus. Entre les lleus hi ha l'anomenada síndrome d'Asperger. Els afectats poden, per exemple, fer estudis universitaris, atès que habitualment presenten una intel·ligència normal, en alguns casos superior a la mitjana: poden excel·lir en el camps científic i matemàtic. Però la majoria d'autistes (75%) tenen dificultats d'aprenentatge, i n'hi ha molt pocs que puguin viure d'una manera autònoma.

El Projecte Autisme la Garriga


+ Foto de grup d'autistes al centre de la Garriga.
Atendre i tractar els autistes és justament la finalitat del Projecte Autisme la Garriga, fundat fa devers trenta-cinc anys per un grup de professionals i de pares d'autistes. Situat a la Garriga (Vallès Oriental), el Projecte Autisme la Garriga ofereix, entre més coses, serveis de diagnosi, de teràpia ocupacional (en resposta a les necessitats sociolaborals dels autistes), de residència (tenen dues residències per a autistes a partir dels setze anys) i d'assessorament a les escoles (el president del projecte, Joan Roca, opina que la cosa ideal fóra la integració escolar plena dels autistes, però que això demanaria molts més diners i recursos dels que ara mateix hi destinen les administracions, tant d'ací com de l'estranger).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • L'autisme afecta gent de totes les classes socials i de totes procedències, i és més freqüent en homes que no pas en dones (proporció de quatre a un).
  • L'autisme va guanyar molta notorietat arran de l'estrena del film 'Rain Man', premi Oscar del 1989. Dustin Hoffman, en el paper de l'autista Raymond Babbit, va aconseguir l'Oscar al millor actor.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'Trailer' de 'Rain Man'.
L'associació Aprenem reivindica la inclusió dels autistes.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua