Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Escriptor: un ofici de risc

Rushdie, gairebé deu anys amagat

Roberto Saviano, amenaçat per la Camorra

Ciutats refugi d'escriptors


dilluns, 30 de març de 2009
Aquesta setmana passarà per Barcelona l'escriptor anglo-indi, Salman Rushdie (Bombai, Índia, 1947), un dels noms de més anomenada de la literatura contemporània, i hi presentarà el seu nou llibre: 'L'encantadora de Florència', publicat per Edicions Bromera.

Demà, a la Biblioteca Jaume Fuster, Rushdie parlarà d'aquesta novel·la amb l'escriptor colombià, Juan Gabriel Vásquez, i demà passat en farà la presentació oficial a la Casa Àsia.

La trama de 'L'encantadora de Florència' se situa al segle XVI, a cavall de dos mons, l'Occident i l'Orient: la Florença del Renaixement, dominada per la família Medici, i la cort de l'emperador mogol de l'Índia, Akbar. La crítica considera aquesta novel·la una de les millors de Rushdie, un autor de llarga trajectòria literària, avalada per premis de molt de prestigi.

Ara, la notorietat de Rushdie no és solament deguda als seus mèrits literaris, sinó, també, a la polèmica que va suscitar la publicació, ara fa vint anys, de la seva quarta novel·la: 'Els versos satànics', considerada blasfema pel règim radical islàmic de l'Iran.
  • ! Actualització el 02/04/2009 a les 10:00

Rushdie, gairebé deu anys amagat


+ L'escriptor anglo-indi, Salman Rushdie.
El 14 de febrer de 1989 l'aiatol·là Khomeini, cap suprem de l'Iran, dictà una 'fatwa' (opinió jurídica) que condemnava a mort Rushdie. Aquest s'hagué d'amagar, protegit per Scotland Yard, el cos policíac de Londres. Les seves aparicions públiques no començaren a sovintejar fins el 1998, quan el règim iranià renuncià a recompensar qui l'occís. El fet portà a la represa de relacions diplomàtiques entre la Gran Bretanya i l'Iran, que l'afer Rushdie havia trencat.

Roberto Saviano, amenaçat per la Camorra


+ Roberto Saviano , el passat mes de febrer a Barcelona.
Roberto Saviano és un escriptor i periodista napolità d'encara no trenta anys, que el 2006 va gosar publicar 'Gomorra', llibre sobre la Camorra, organització secreta napolitana de malfactors (similar a la Màfia siciliana). D'aleshores ençà, Saviano és amenaçat de mort. Però el seu llibre, i el film que se n'ha fet, estrenat el 2008, ha esperonat els ciutadans a contestar públicament el crim organitzat. El dissabte, 21 de març, a Nàpols, eren devers cent mil, en una manifestació tancada per Saviano mateix, que s'hi va presentar d'imprevist (naturalment, per seguretat).

Ciutats refugi d'escriptors


+ Barcelona forma part de la Xarxa de Ciutats Refugi.
El trist cas de Saviano no és, malauradament, excepcional: al món hi ha molts escriptors objecte de persecucions i d'amenaces. Doncs bé, ara fa tres anys es va fundar la Xarxa de Ciutats Refugi, constituïda per ciutats que donen asil a escriptors perseguits, a fi que puguin viure i treballar sense por d'ésser censurats i silenciats. En aquesta xarxa hi ha una vintena de ciutats: Barcelona, Brussel·les, Estocolm, Frankfurt, Mèxic, Norwich... D'ací a no gaire potser s'hi afegiran Ciutat de Mallorca i Sant Cugat del Vallès.

MATERIALS

  • Salman Rushdie
    Format:Web
    Pàgina d'Edicions Bromera sobre aquest escriptor.
  • Roberto Saviano
    Format:Web
    Pàgina oficial.
  • ICORN
    Format:Web
    Xarxa de Ciutats Refugi.
  • PEN Català
    Format:Web
    Secció catalana del PEN Internacional, associació de defensa dels escriptors i de la llibertat d'expressió.
  • Reporters sense Fronteres
    Format:Web
    Treballa per la llibertat de premsa al món. En cinc llengües.

QUE HO SABIES?

  • Fill d'un pròsper home de negocis musulmà, Salman Rushdie va estudiar a l'escola de Rugby (Anglaterra), on la tradició situa l'origen de l'esport del mateix nom. Després es va llicenciar en història per la Universitat de Cambridge.
  • Un dels personatges de la seva última novel·la és el pare Montserrat, jesuïta originari de Vic.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'Els fills de la mitjanit', l'obra que catapultà Rushdie a la fama mundial.
Aung San Suu Kyi, símbol de l'anhel de llibertat del poble birmà.
Sobre el PEN Català.
El periodisme valent d'Anna Politkòvskaia (vídeo, novembre del 2006).
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua