Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Decreixement: menys és més

Crítica del desenvolupament sostenible

Tancar l'aixeta, per comptes de passar la baieta

El moviment Slow


dijous, 26 de març de 2009
El capitalisme es basa en el creixement econòmic il·limitat i en el consum en massa (d'ací l'expressió 'societat de consum'). Però resulta que el creixement econòmic no pot ésser il·limitat, perquè els recursos del nostre planeta són limitats. Dit ras i curt, aquesta és la tesi dels partidaris del decreixement, un moviment alternatiu als valors culturals, econòmics i socials del capitalisme.

Hom situa el punt de partença d'aquest moviment l'any 2002, quan van confluir l'ecologisme (corrent que proclama la necessitat de respectar i de protegir el medi) i la crítica del desenvolupament i del consum desenfrenats. El moviment, covat a Itàlia i, sobretot, a França, s'ha estès a més països, també al nostre.

Els decreixement sosté que l'ideal de vida no pot ésser pas el de consumir d'esma, sense fre ni aturador: si tots els homes consumissin tant com els d'Occident, no n'hi hauria prou ni amb cinc planetes (tinguem present, a sobre, que potències emergents com el Brasil, l'Índia i la Xina produeixen i consumeixen com més va més, segons el model occidental).

Un dels impulsors del decreixement és l'economista i filòsof bretó, Serge Latouche, que acaba de passar per casa nostra. Abans-d'ahir era a València, a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània, on va presentar el seu nou llibre: 'Petit tractat del decreixement serè', coeditat per l'Institut del Territori i Edicions 3i4; i ahir va parlar al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, en el marc d'uns debats centrats en les possibles solucions a la crisi econòmica actual.

Crítica del desenvolupament sostenible


+ La idea del decreixement és que el creixement econòmic no pot ésser sostenible.
Per més que d'entrada pugui resultar estrany, el fet és que el decreixement qüestiona l'anomenat desenvolupament sostenible, molt en voga, que mira de fer compatible creixement econòmic i preservació de l'equilibri ecològic. La idea del decreixement és que el creixement econòmic no pot ésser sostenible. El desenvolupament sostenible atenua l'impacte sobre el medi, però no elimina pas el creixement econòmic desorbitat, causa principal d'aquest impacte. És simplement un pedaç.

Tancar l'aixeta, per comptes de passar la baieta


+ Serge Latouche.
Per a explicar el decreixement, Serge Latouche ha fet servir en alguna ocasió un exemple domèstic: si tenim una fuita d'aigua, primer que res convé de tancar l'aixeta; si no la tanquem, de res no serveix passar la baieta, perquè l'aigua ho nega tot. És clar, tancar l'aixeta vol dir aturar la producció i el consum sense límits; i això implica repensar la manera de viure: reduir despeses, no crear-nos necessitats artificials, no anar tan apressats, d'ací d'allà sense parar...

El moviment Slow


+ El moviment Slow té per símbol un caragol.
Això lliga amb l'anomenat moviment Slow ('lent', en anglès), que preconitza una vida més pausada, allunyada del traüt de la vida moderna. Els orígens foren gastronòmics: el moviment Slow Food (Menjar Lent), rèplica del fast food (menjar ràpid), va néixer fa una vintena d'anys a la petita ciutat de Bra (Piemont), en defensa de la cuina tradicional, que vol temps. Dins el moviment Slow hi ha les dites ciutats lentes, o ciutats tranquil·les, que fan bandera de la protecció del medi, de l'hospitalitat, de la promoció de l'arquitectura i dels productes alimentaris propis...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Estès per tot el món, el moviment Slow té per logotip un mol·lusc ben parsimoniós: el caragol.
  • Un altre moviment és el dels Pobles de Transició (Transition Towns), constituït per ciutats i pobles que proven d'ésser més autosuficients (menys dependents del petroli) i més ecològics, en resposta a l'escalfament del planeta.
  • Originat el 2005 a Kinsale (Irlanda), aquest moviment aplega poblacions d'Anglaterra, Austràlia, Escòcia, els Estats Units, Irlanda, el Japó, Gal·les, Nova Zelanda i Xile.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Sobre els pobles i ciutats de transició.
Totnes, ciutat de transició amb moneda pròpia.
Slow Food: guia.
Slow Travel: viatjar sense presses.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua