Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La comunitat paquistanesa

Procedència: el Panjab

Urdú i català a El Mirador dels Immigrants

Passió...

... pel criquet


dilluns, 23 de març de 2009
Avui, 23 de març, és el Dia del Paquistan, commemoratiu de l'anomenada Resolució del Paquistan, o de Lahore, del 1940, que advocava la formació d'un estat per als musulmans del subcontinent indi. Entre els paquistanesos, del Paquistan i de fora, el 23 de març comparteix protagonisme amb el Dia Nacional del Paquistan, en record de la proclamació de la independència del Paquistan (1947), que és el 14 d'agost.

Amb motiu del Dia del Paquistan, a la seu del sindicat UGT de Catalunya (Rambla de Santa Mònica, 10), s'hi farà un acte commemoratiu, d'agermanament, a les 17.30. Hi assistirà el president de la Generalitat, José Montilla, el cònsol del Paquistan a Barcelona, Syed Ayaz Hussain, i més autoritats.

Una part de les activitats previstes anirà a càrrec d'infants: cantaran els himnes de Catalunya i del Paquistan i recitaran un fragment de l'Alcorà, el llibre sagrat dels fidels musulmans.

El nombre de paquistanesos que viuen a Catalunya és d'uns quaranta mil, bàsicament concentrats a Barcelona (sobretot al barri del Raval, però també als barris Gòtic i de la Barceloneta) i rodalia: Badalona, l'Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet...

Procedència: el Panjab


+ Fort i jardí de Shalimar. Lahore.
La major part de paquistanesos residents a Catalunya prové del Panjab, territori històric repartit entre el Paquistan i l'Índia: a la part paquistanesa hi ha Lahore, la cinquena ciutat més poblada de l'Àsia meridional, amb deu milions d'habitants. És així que parlen panjabi, la llengua del Panjab, tot i que escriuen en urdú, oficial al Paquistan juntament amb l'anglès. Ara, infants i joves parlen cada vegada més en català, après a l'escola.

Urdú i català a El Mirador dels Immigrants


+ El Mirador dels Immigrants farà deu anys el juliol.
Així ho constata Javed Mughal, director i editor del setmanari El Mirador dels Immigrants, que és a punt de fer deu anys. De gran format, El Mirador dels Immigrants és escrit en urdú, català i espanyol, i té una tirada de tres mil exemplars a Catalunya i de dos mil al País Valencià (també es reparteix en uns quants punts d'Espanya). Mughal, que n'ha fet una eina d'integració, opina que la convivència entre paquistanesos i catalans d'origen és, en general, molt bona.

Passió...


+ La comunitat paquistanesa és molt afeccionada al criquet. Foto: Khalid Shabaz.
La comunitat paquistanesa de Catalunya és molt afeccionada al criquet, l'esport més popular del Paquistan, jugat amb bat i pilota (igual que el beisbol). Hi practiquen dues modalitats: el 'softball', amb una quinzena llarga d'equips a Barcelona i rodalia; i el 'hardball', el criquet diguem-ne original, amb quatre equips integrats per jugadors de procedència paquistanesa (també hi ha equips de més procedències). El 'softball', que es juga amb una pilota semblant a la del tennis, és més fàcil de practicar que no el 'hardball', que demana un camp de grans dimensions.

... pel criquet


+ L'aspiració és d'aconseguir un camp com cal. Foto: Khalid Shabaz.
Un dels equips de més anomenada és el Barcelona Cricket Club, presidit per Khalid Shabaz, dinamitzador destacat del criquet a Catalunya. Shabaz ha aconseguit de l'Ajuntament de Barcelona el compromís de fer un camp de criquet com cal. Els partits de lliga d'enguany es jugaran en un camp de Constantí, a tocar de Tarragona.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Entre els paquistanesos, El Mirador dels Immigrants també és conegut per 'Hamwatan', que vol dir 'compatriota'.
  • El criquet és originari d'Anglaterra, on és tingut per l'esport estival per excel·lència.
  • El Panjab és drenat per cinc rius, tots afluents de l'Indus, que neix a l'Himàlaia.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Dia Nacional del Paquistan a Barcelona (2008): vídeo.
La BBC, en urdú.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua