Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
8 de març: Dia Internacional de les Dones

Orígens

Lluny, encara, de la igualtat plena

'Moments històrics de les dones a Catalunya'


dijous, 5 de març de 2009
Diumenge, 8 de març, serà el Dia Internacional de les Dones, commemoratiu de les fites assolides per les dones i reivindicatiu de llurs drets econòmics, polítics i socials.

Els orígens del Dia Internacional de les Dones es remunten a la primeria del segle XX i van molt lligats a la lluita per millorar les condicions laborals (duríssimes, en temps de la Revolució Industrial) i al moviment per la consecució del dret de vot femení (sufragisme).

El Dia Internacional de les Dones va guanyar molta popularitat arran de la desclosa del moviment feminista, els anys 1960, popularitat afermada quinze anys després amb la implicació de l'Organització de les Nacions Unides (ONU).

El Vuit de Març, com també s'anomena, es commemora a tot el món amb actes diversos. A Catalunya, per exemple, l'Institut Català de les Dones ha preparat una lectura de texts d'autores feministes agrupats sota el tema 'Les dones i la política', que es farà en unes quantes ciutats catalanes en dates distintes; i diumenge, a migdia, es farà a Barcelona una manifestació organitzada per la Comissió 8 de Març, de Ca la Dona, amb un lema que al·ludeix a la situació socioeconòmica present: 'Crisi total al sistema patriarcal'.

El tema del Dia Internacional de les Dones varia d'un país a un altre, d'una organització a una altra. Tot i amb això, l'ONU n'elegeix un cada any. El del 2009 fa referència a la xacra de la violència contra les dones: 'Tots units per a bandejar la violència contra dones i nenes' (el 1999, l'ONU mateix va designar el 25 de novembre Dia per l'Eliminació de la Violència contra les Dones).
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Dones.

Orígens


+ Els orígens del Dia Internacional de les Dones van molt lligats al sufragisme.
El 1909, ara fa just cent anys, el Partit Socialista Americà va organitzar el primer Dia de la Dona, en record de la vaga del 8 de març de l'any anterior a Nova York, en què quinze mil dones va reclamar sous dignes, reducció de jornada laboral, dret de vot i fi del treball infantil. El 1910, per iniciativa de l'activista feminista i comunista alemanya, Clara Zetkin, la Segona Internacional (organització socialista supranacional) va establir un dia de les dones d'abast internacional: el del 1911 aplegà més d'un milió de manifestants a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa. Sis anys més tard, el 8 de març de 1917, enmig de la Primera Guerra Mundial, una multitud de dones es va manifestar a Sant Petersburg al crit de 'Pa i pau'. Al cap de quatre dies abdicava el tsar Nicolau II. Havia començat la Revolució Russa.

Lluny, encara, de la igualtat plena


+ Cartell commemoratiu del Dia Internacional de les Dones. Autora: Gina Bailén.
Tot i la llarga història de lluita, encara avui no s'ha aconseguit la igualtat efectiva de drets home-dona, ni tan sols als països desenvolupats, com constata un informe presentat aquesta setmana per la Comissió Europea. Segons aquest informe, al conjunt de la Unió Europea les dones guanyen de mitjana un 17,4% menys que no els homes, diferència en part deguda al fet que ocupen feines i càrrecs menys valorats; el percentatge de dones que treballen a temps parcial és del 31,2%, quatre vegades més que no el dels homes; i l'ocupació femenina (per bé que ha pujat set punts durant el període 1997-2007) és del 58,3%, mentre que la masculina és del 72,5%. Les tornes es giren en l'àmbit educatiu: el 59% dels graduats universitaris són dones.

'Moments històrics de les dones a Catalunya'


+ Peronella I d'Aragó i el comte de Barcelona Ramon Berenguer IV.
La manca d'igualtat home-dona s'ha reflectit, també, en l'àmbit de la historiografia, dels treballs d'història. És per això que l'Institut Català de les Dones acaba de presentar 'Moments històrics de les dones a Catalunya', un recull de vint-i-sis episodis que deixa constància de la importància de les dones en la història de Catalunya. Aquest recull fa esment de les aportacions de la comtessa de Barcelona Duoda, de Peronella I d'Aragó, d'Isabel de Villena, de Francesca Bonnemaison, de Rosa Sensat Vilà...; de la participació femenina en la poesia trobadoresca, en moviments o comunitats de signe religiós (catarisme, beguinatge, orde del Císter)...

MATERIALS

  • International Women's Day
    Format:Web
    Pàgina informativa.
  • International Women's Day
    Format:Web
    Pàgina educativa de l'ONU.
  • Institut Català de les Dones
    Format:Web
    Organisme de la Generalitat de Catalunya que dissenya, impulsa i coordina la política de dones.
  • Dones en Xarxa
    Format:Web
    Grup fundat el 2004 amb la voluntat de difondre la veu de les dones a l'opinió pública catalana.
  • Ca la Dona
    Format:Web
    Entitat organitzadora de la manifestació del Vuit de Març a Barcelona.
  • WomenWatch
    Format:Web
    Portal de l'ONU sobre la dona, amb informació i recursos classificats per matèries.

QUE HO SABIES?

  • Fa just un segle, Francesca Bonnemaison va instituir la Biblioteca Popular per a la Dona, la primera biblioteca pública femenina de tot Europa.
  • Al conjunt dels parlaments dels estats de la Unió Europea, la representació femenina ha passat del 16%, el 1997, al 24%, el 2008.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Apunt històric del Dia Internacional de les Dones.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua