Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Galícia

El territori

Sant Jaume de Galícia, la capital

La llengua gallega


dilluns, 23 de febrer de 2009
Diumenge, dia 1 de març, Galícia farà eleccions (també el País Basc), de les quals eixirà el parlament i el govern gallecs dels quatre anys vinents.

Els tres partits principals (els únics actualment amb representació al parlament gallec) que concorren a les eleccions són el Partit Popular (PP) amb Alberto Núñez Feijóo, el Partit Socialista de Galícia (PSdeG-PSOE) amb Emilio Pérez Touriño, i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) amb Anxo Quintana.

Els sondatges indiquen una victòria del Partit Popular, però també que el Partit Socialista de Galícia i el Bloc Nacionalista Gallec tenen possibilitats de sumar, plegats, més escons, cosa que ja va passar a les eleccions del 2005 (en van sumar un més). Això va possibilitar un pacte de govern entre socialistes i nacionalistes, amb Pérez Touriño de president i Quintana de vice-president.

Les eleccions ens donen peu a ocupar-nos del país, de Galícia, situat a l'extrem occidental del continent europeu, amb una llengua i una identitat pròpies.
  • ! Actualització el 01/03/2009 a les 08:00

El territori


+ El Minho, a la ciutat de Tui.
De clima marítim, amb pluja i humitat elevades, Galícia és un territori de paisatge verd, de rius cabalosos (Minho, Sil, Tambre, Ulla...) i de costa singular (oberta, a ponent, a l'Oceà Atlàntic, i a septentrió, a la Mar Cantàbrica), clivellada per les famoses ries, valls fluvials envaïdes per la mar. La població ultrapassa els 2.800.000 habitants, i entre les ciutats més poblades hi ha Vigo, la Corunya, Sant Jaume de Galícia, Ourense i Pontevedra.

Sant Jaume de Galícia, la capital


+ La catedral senyoreja el centre històric de la ciutat.
La capital del país és Sant Jaume de Galícia, fundada a la primeria del segle IX sobre la base de la tradició que hi situava el sepulcre de l'apòstol Jaume, el Major. Aquesta tradició féu que la ciutat esdevingués en temps medieval el centre de pelegrinatge occidental més important del cristianisme, sols darrere de Roma: els pelegrins seguien l'anomenat camí de Sant Jaume, de fa una vintena d'anys patrimoni mundial de la UNESCO. També té aquesta distinció el centre històric de la ciutat, senyorejat per la catedral, obra mestra d'estil romànic.

La llengua gallega


+ L'escriptora Rosalía de Castro (1837-1885).
Tal com estableix l'estatut d'autonomia, del 1981, el gallec és la llengua pròpia de Galícia, a més del signe principal de la identitat del país. Aquesta llengua romànica deriva del galaico-portuguès, parlat a Galícia i a Portugal fins el segle XV, quan va perfilar-se un cert distanciament idiomàtic entre tots dos territoris. Tot amb tot, hom considera el gallec i el portuguès dues modalitats d'una mateixa llengua. El 2001, a Galícia, parlava gallec més del 91% de la població, i gairebé tota l'entenia. (99,16%).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • A les eleccions tindran dret de vot 335.357 ciutadans que no resideixen a Galícia, xifra que testimonia la gran tradició migratòria del país.
  • El riu més important de Galícia és el Minho, amb més de tres-cents quilòmetres de llargària. El Sil, que n'és afluent, en té més de dos-cents.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Les muralles de Lugo, senyal imponent de la romanització.
Símbols de Galícia.
Curiositats del camí de Sant Jaume.
Resultats de les eleccions del 2005.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua