Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El debat sobre l'eutanàsia

La llei, en casos com el d'Eluana

El testament vital

Definició d'eutanàsia


dijous, 19 de febrer de 2009
El cas d'Eluana Englaro, la pacient italiana que es va morir la setmana passada, després de passar disset anys en coma, ha sacsejat Itàlia i ha reobert el debat sobre l'anomenat dret de morir dignament i, també, sobre l'eutanàsia.

Recordem, breument, els fets. El 1992 Eluana va tenir un accident de trànsit que la va deixar en estat vegetatiu permanent (EVP), sense possibilitat de sortir-ne. A partir d'aquesta conclusió mèdica, i apel·lant a la voluntat d'Eluana (expressada amb anterioritat a l'accident) de no haver de viure mai tal com vivia, els seus pares van emprendre una batalla judicial que no es va cloure fins el novembre de l'any passat, quan el Tribunal Suprem d'Itàlia va autoritzar que li retiressin la sonda que la mantenia viva.

Però el dictamen de la justícia italiana va obrir una disputa política, agreujada a partir del 6 de febrer, quan van deixar d'alimentar i d'hidratar artificialment Eluana. El primer ministre, Silvio Berlusconi, amb el suport del Vaticà, va mirar a corre-cuita d'aprovar una llei que no la deixés morir, tot i la ferma oposició del president italià, Giorgio Napolitano. Eluana va morir el 9 de febrer, amb trenta-vuit anys, mentre la llei era agrament debatuda al Senat.

La llei, en casos com el d'Eluana


+ Eluana Englaro va passar disset anys en coma.
Al nostre país, la legislació és clara en casos com el d'Eluana Englaro. La llei 21/2000 del Parlament de Catalunya, del 29 de desembre del 2000, reconeix el dret del pacient de no rebre tractament mèdic, o de deixar de rebre'n, per més que hi hagi risc de perdre la vida. Si el metge determina que el pacient no pot (per raons físiques o psíquiques) expressar la seva voluntat, pertoca a la família de prendre la decisió. Aquesta llei és equivalent a la d'autonomia del pacient, en vigor a l'estat espanyol del 2002 ençà.

El testament vital


+ A Catalunya hi ha registrats 23.390 testaments vitals.
Aquestes lleis garanteixen la possibilitat de formular el document de voluntats anticipades, més conegut per testament vital. En aquest document, hom deixa constància de la conducta que espera dels metges en cas de trobar-se en una situació que li impedeixi d'expressar la seva voluntat. Ara mateix, al registre de voluntats anticipades de Catalunya hi ha 23.390 testaments vitals, però és possible que se n'hagin fets més, atès que la inscripció al registre és voluntària.

Definició d'eutanàsia


+ El Comitè Consultiu de Bioètica de Catalunya rebutja el concepte 'eutanàsia passiva'.
Ara, allò que ni les lleis catalanes ni espanyoles no permeten és l'eutanàsia, entesa com la mort causada directament a un pacient, afectat per una malaltia inguarible que li causa un sofriment físic o psíquic, i a petició expressa i reiterada d'aquest. Aquesta és, en síntesi, la definició que en fa el Comitè Consultiu de Bioètica de Catalunya, que recalca que l'acció es fa en atenció al pacient i d'acord amb la seva voluntat, amb la finalitat de posar fi a un sofriment insuportable, o d'evitar-lo. El Comitè Consultiu de Bioètica rebutja el concepte 'eutanàsia passiva', igual que l'Institut Borja de Bioètica, de la Universitat Ramon Llull, que defineix l'eutanàsia en termes molt semblants.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • A territori europeu, l'eutanàsia, pròpiament, ha estat legalitzada als Països Baixos (2001) i a Bèlgica (2002). A Suïssa és permès el suïcidi assistit: el pacient es causa la mort, amb l'ajut d'algú altre, que li'n procura els mitjans.
  • 'Eutanàsia' prové del grec 'euthánatos', que vol dir 'bona mort' (sense sofriment).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vers una possible despenalització de l'eutanàsia: declaració de l'Institut Borja de Bioètica.
Eutanàsia: la posició del Vaticà.
'Trailer' de 'Mar endins': la història de Ramón Sampedro.
Eutanàsia i suïcidi assistit (Associació Dret de Morir Dignament).
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua