Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Deu anys sense Carles Sabater

Seductor i polifacètic

Sau...

...i l'expansió del rock català


dijous, 12 de febrer de 2009
El 13 de febrer de 1999 a la nit, ara fa deu anys, es va morir sobtadament, a trenta-sis anys, el cantant i actor Carles Sabater, just després d'un concert a Vilafranca del Penedès (Alt Penedès).

La mort de Sabater, deguda a un atac de cor, posà fi al grup Sau, un dels més importants i seguits del rock català, corrent que tingué la màxima florida els anys 1990. El duet integrat per Carles Sabater i Pep Sala edità deu discs (el primer, el 1987) i compongué cent cinquanta peces, algunes de les quals aconseguiren una popularitat enorme entre catalans de més d'una generació.

D'aquesta popularitat, en dóna fe l'últim número de la revista musical Enderrock, que ha preparat una llista de les vint-i-cinc millors cançons de Sau, basant-se en una enquesta feta a una cinquantena d'actors, escriptors, músics, periodistes i polítics. La revista també fa memòria de la història del grup, amb anècdotes explicades per Pep Sala i Joan Capdevila, l'anomenat 'tercer Sau'.

A banda, diumenge es farà a Llançà un homenatge a Carles Sabater, fill predilecte d'aquesta vila de l'Alt Empordà. Igual que els anys anteriors, l'homenatge és organitzat pel club d'entusiastes de Sau, Clam Sau.

Seductor i polifacètic


+ Carles Sabater (1962-1999).
De mirada blava i cabellera enrinxolada, Carles Sabater fou un home polifacètic, amb gran poder de seducció. La carrera musical de Sau a banda, Sabater desplegà els seus dots artístics en peces teatrals ('Una jornada particular', 'Cyrano de Bergerac'), films ('Gaudí', en què interpretava el cèlebre arquitecte modernista), sèries televisives ('Sitges') i musicals ('Tots dos', amb Àngels Gonyalons, 'Els pirates', de la companyia Dagoll Dagom).

Sau...


+ El duet integrat per Carles Sabater i Pep Sala edità deu discs.
El 1987, Carles Sabater, Pep Sala i Joan Capdevila s'instal·laren al mas les Tallades (Vilanova de Sau, Osona), amb la idea de fer-hi els assaigs. En aquest mas, situat a la vora del pantà de Sau, prengué forma el nou grup, que a la darreria d'aquell mateix any edità el primer disc: 'No puc deixar de fumar'. La consolidació definitiva arribà amb 'Quina nit' (1990), el tercer disc, que incloïa 'És inútil continuar' i 'Boig per tu', balada que esdevingué un himne del rock català dels 1990.

...i l'expansió del rock català


+ El rock català es coronà al Palau Sant Jordi, l'abril del 1991.
De fet, la consolidació de Sau anà paral·lela a la de l'expansió del rock català, que es distingí per l'ús del català i per abastar molts grups formats fora de Barcelona. El 23 d'abril de 1991, per Sant Jordi, quatre grups molt representatius d'aquest nou fenomen de masses ompliren a vessar el Palau Sant Jordi de Barcelona: els Pets, Sangtraït, Sau i Sopa de Cabra. El mateix 1991 Sau llançà nou disc: 'El més gran dels pecadors', que incorporava 'Tren de mitjanit', una de les peces més famoses del grup.

MATERIALS

  • Carles Sabater
    Format:Web
    Pàgina en record del cantant i actor.
  • Clam Sau
    Format:Web
    Organitza l'homenatge a Carles Sabater que es fa anualment a Llançà.
  • Enderrock
    Format:Web
    El número d'aquest mes de febrer és dedicat, en una bona part, a Sau.
  • Pep Sala
    Format:Web
    Pàgina oficial d'aquest músic, que acaba de presentar nou disc: 'Manual teòric i pràctic sobre el pas del temps'.

QUE HO SABIES?

  • L'últim número d'Enderrock va acompanyat del CD 'Me'n torno a Sau', amb les versions de quinze cançons de Sau fetes per grups de pop nous.
  • El Premi Carles Sabater, instituït en memòria del cantant de Sau pel Centre de la Cultura Catalana d'Andorra, premia la millor cançó catalana de l'any.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Esbós biogràfic de Carles Sabater.
Viatge sonor per la història de Sau.
Pep Sala: passió per la música.
Rock & Cat: el film del rock català aparegut a les acaballes dels 1980.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua