Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Xinafest i la comunitat xinesa

Bon any 4707!

La comunitat xinesa de Catalunya

Procedència: Qingtian


dijous, 5 de febrer de 2009
Diumenge, 8 de febrer, es farà Xinafest, el festival xinès de Barcelona, que clourà les celebracions de l'any nou xinès, començades fa deu dies. L'escenari serà el centre cívic de les Cotxeres de Sants, el mateix que el del primer Xinafest, del 10 de juny de 2007.

Organitzat per l'associació cultural Orígens, en col·laboració amb els col·lectius xinesos de l'àrea metropolitana de Barcelona, Xinafest forma part del programa Barcelona Diàleg Intercultural, de l'Ajuntament de Barcelona. La festa, doncs, té el patrocini d'aquest ajuntament i de més institucions i entitats: Generalitat de Catalunya, la Caixa, Casa Àsia...

Xinafest vol ésser un pont entre les cultures catalana i xinesa i ressaltar els valors que totes dues comparteixen. A tal fi s'han preparat una cinquantena llarga d'activitats: exercicis de tai-txi; tallers infantils; danses; exposicions fotogràfiques; conferències sobre adopció d'infants, comerç i immigració; mostres de gastronomia; audiovisuals, relatius tant a la Xina moderna com a la Xina tradicional...

A banda, Xinafest va precedit enguany d'un altre conjunt d'activitats programades a la Casa Àsia de Barcelona. Les primeres es van fer just ahir, amb la projecció de 'Coses que no et vaig dir mai' i 'Happy Together', dels cineastes Isabel Coixet i Wong Kar-Wai, respectivament.

Bon any 4707!


+ La celebració de l'any nou xinès s'allarga dues setmanes. Fotografia: associació cultural Orígens.
El dia 26 de gener del nostre calendari gregorià els xinesos de tot el món van celebrar l'entrada d'un nou any, el 4707 del calendari tradicional xinès. En aquest calendari, lunisolar (regulat per la posició de la Lluna i del Sol ensems), els anys són designats amb nomenclatura animal: rata, bou, tigre, llebre, drac, serp, cavall, ovella, mico, gall, gos i porc. Ara som a l'any del Bou, un animal que simbolitza els valors de la constància, de la perseverança, de l'esforç, de la determinació..., molt necessaris als temps de crisi que vivim.

La comunitat xinesa de Catalunya


+ Xinafest 2007. Fotografia: associació cultural Orígens.
Segons l'antropòleg Joaquín Beltrán, professor d'Estudis de l'Àsia Oriental de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a Catalunya hi ha uns quaranta-dos mil xinesos amb permís de residència (estimació de setembre del 2008). El 55% es concentra al Barcelonès: Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet....També n'hi ha nuclis notables a Mataró (Maresme) i a Olot (Garrotxa), ciutat que n'alberga uns mil cent, més que no pas Girona, Lleida i Tarragona. Quant a l'activitat econòmica, els xinesos són presents tant en el sector terciari (restaurants, basars, perruqueries) com en el sector secundari (indústries càrnies i de confecció, construcció). A pobles i ciutats petites, també n'hi ha en la indústria agroalimentària.

Procedència: Qingtian


+ Qingtian és un districte de la província de Zhejiang.
L'eix de la comunitat xinesa de Catalunya és la família: la reagrupació familiar és habitual. Curiosament, el 70% dels xinesos instal·lats a Catalunya prové del mateix indret: Qingtian, un districte muntanyós de la província de Zhejiang, situada a migjorn de Xangai, la ciutat més poblada de la Xina. Qingtian és un districte rural de 2.500 quilòmetres quadrats i 600.000 habitants, amb una tradició migratòria que es remunta als anys 1920-1930.

MATERIALS

  • Xinafest
    Format:Web
    Pàgina oficial.
  • Orígens
    Format:Web
    Associació organitzadora de Xinafest. Promou la recerca de valors comuns a totes les civilitzacions.
  • Tot un món
    Format:Web
    Programa de TV3, centrat en la nova immigració i en les cultures i religions que conviuen a Catalunya.
  • Xinesos de Qingtian
    Format:Web
    Vídeo preparat per aquest programa mateix.
  • Diccionari català-xinès
    Format:Web
    Il·lustrat i sonor. Edu365.cat.
  • Casa Àsia
    Format:Web
    Consorci públic integrat per l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri d'Afers Estrangers espanyol.

QUE HO SABIES?

  • Avui, a Catalunya, hi ha trenta-tres mil xinesos més que no l'any 2000.
  • A Indonèsia, el país de majoria musulmana més poblat, hi ha uns set milions de xinesos, més que no en cap altre país del món.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Fotografies del primer Xinafest.
Perfil de la Xina.
El confucianisme, la doctrina que ha marcat la vida xinesa durant segles.
Receptari de cuina xinesa.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua