Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La Bernat Metge: clàssics entre clàssics

'Antígona' de Sòfocles, d'exemple

Una mica d'història

Francesc Cambó, mecenes


dimarts, 27 de gener de 2009
Un dels grans llegats de l'Occident i de la humanitat sencera és la cultura greco-llatina. A casa nostra, la col·lecció més ben feta, més selecta, de les grans obres de l'antiguitat grega i romana és la Bernat Metge, amb les versions catalana i original (grec o llatí). Doncs bé, d'aquesta col·lecció, se n'ha fet una selecció de cinquanta volums (i d'una seixantena de títols) per vendre'ls al quiosc.

L'edició d'aquesta selecció, intitulada 'Els clàssics de la Bernat Metge', és deguda a un acord entre l'Institut Cambó, Edicions 62 i Altaya. Aquesta última s'ha responsabilitzat de distribuir-ne els volums, idèntics als originals en contingut i composició.

Cada setmana arribarà al quiosc un volum. El primer hi va arribar la setmana passada, al preu de 2,95 euros, amb dos títols de Sòfocles: 'Antígona' i 'Les dones de Traquis'; el segon, amb les 'Bucòliques' de Virgili, costarà 7,95 euros, i el tercer i tots els restants, 12,95 euros (els volums de la col·lecció original en costen 36).

La tria vol ésser representativa, de períodes (grec i romà), de matèries (ficció, història, oratòria, pensament, poesia, teatre...). Entre els autors representats hi ha, de grecs: Aristòfanes, Aristòtil, Arquimedes, Èsquil, Heròdot, Plató, Píndar, Sòfocles; de llatins, Apuleu, Cèsar, Ciceró, Horaci, Ovidi, Plaute, Sèneca, Virgili...

'Antígona' de Sòfocles, d'exemple


+ La nova col·lecció s'ha estrenat amb 'Antígona' de Sòfocles.
La nova col·lecció inclou peces molt cèlebres. Al primer volum mateix hi ha 'Antígona' de Sòfocles, una de les grans tragèdies gregues: la protagonista, Antígona, desafia el seu oncle, Creont, rei de Tebes, en nom d'uns valors i d'uns sentiments que ella anteposa a les lleis dictades pels homes: pietat, compassió, sentit del deure, amor fraternal... La peça, amb una notícia preliminar i notes a peu de pàgina, és en grec i en català, amb traducció de l'escriptor i humanista Carles Riba (que també va traduir, entre més obres clàssiques, 'L'Odissea' d'Homer). El volum s'obre amb una introducció a la vida i a l'obra de Sòfocles, també de Riba.

Una mica d'història


+ Els volums de la Bernat Metge inclouen les versions catalana i original.
La col·lecció Bernat Metge té prop de noranta anys. Fou instituïda el 1922, per iniciativa de Francesc Cambó (1876-1947), amb la idea d'incorporar els grans escriptors grecs i llatins a la llengua i a la cultura catalanes. L'any següent, el 1923, se'n publicà el primer volum: 'De la natura' de Lucreci, i d'aleshores ençà se n'han publicats tres-cents seixanta-cinc. La col·lecció va aconseguir molt de prestigi mercès a les traduccions d'especialistes com Carles Cardó, Joan Crexells, Miquel Dolç, Carles Riba...

Francesc Cambó, mecenes


+ Escultura de Francesc Cambó a Barcelona.
Francesc Cambó, el patrocinador de la Bernat Metge, era ben bé allò que se'n diu un mecenes, un home que es dedicà a la protecció de la cultura i de les arts (les catalanes, en el seu cas). Patrocinà, també, la Fundació Bíblica Catalana, i llegà a la ciutat de Barcelona un conjunt de pintures europees dels segles XIV-XIX, avui exposades al Museu Nacional d'Art de Catalunya. Viatger, financer de gran fortuna i polític, Cambó esdevingué (després de la mort d'Enric Prat de la Riba) el màxim dirigent de Lliga Regionalista, partit representant de la burgesia catalana, de signe catalanista i conservador, que dominà la política catalana durant el primer quart del segle XX.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La iniciativa d'instituir la col·lecció Bernat Metge s'adeia plenament amb el noucentisme, un moviment de reivindicació de la civilització mediterrània i dels autors clàssics, sorgit a Catalunya a la primeria del segle XX.
  • El noucentisme pretenia modernitzar i europeïtzar el país, i anà molt lligat a l'obra de govern de la Mancomunitat de Catalunya, presidida, de primer, per Enric Prat de la Riba, i, després, per Josep Puig Cadafalch, un dels noms principals de l'arquitectura modernista.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'Defensa de Sòcrates': Plató defensa el seu mestre.
Les 'Faules' d'Isop, en línia.
'L'Odissea', el retorn d'Ulisses: interactiu.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua