Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Barack Obama: què n'espera el món?

Del canvi climàtic als cotxes elèctrics

Tancament de Guantánamo

Més diàleg internacional


dilluns, 19 de gener de 2009
Demà, 20 de gener, els Estats Units tindran nou president. L'escalinata del Capitoli, a Washington, serà l'escenari de l'acte d'investidura i del discurs inaugural de Barack Obama, el primer negre que arriba a la presidència del país.

Obama ha suscitat moltes expectatives (hi ha qui diu que massa i tot), dins i fora dels Estats Units. Per la seva trajectòria (nascut a Hawaii, criat a Indonèsia, educat a les millors universitats nord-americanes i afaiçonat políticament als barris més desafavorits de Chicago) i pel seu missatge de canvi, idealista i esperançat.

Però el fet és que el context socioeconòmic actual no és gens falaguer. El món passa una crisi econòmica molt greu, la pitjor d'aquests últims vuitanta anys. Per exemple, l'any passat els Estats Units van perdre 2,6 milions llocs de feina, com mai abans des de la fi de la Segona Guerra Mundial, l'any 1945.

No fa estrany, doncs, que el combat contra la crisi sigui la primera prioritat d'Obama, que s'ha proposat de tirar endavant urgentment l'anomenat Pla de Recuperació i de Reinversió Americà. Entre més coses, aquest pla inclou la construcció i renovació d'infrastructures (carreteres, ponts...); la reducció d'imposts per al 95% de les famílies; i l'equipament d'escoles i d'universitats. La intenció és de crear, o de salvar, tres milions de llocs de feina d'ací al 2011.
  • ! Actualització el 22/01/2009 a les 19:40

Del canvi climàtic als cotxes elèctrics


+ El pla econòmic d'Obama proposa d'estendre l'ús del cotxe elèctric.
El pla també proposa de doblar la producció d'energies renovables en un termini de tres anys i d'estendre l'ús del cotxe elèctric, gran protagonista del Saló Nord-americà de l'Automòbil, que aquest dies es fa a Detroit. De manera més general, Obama ha promès de treballar perquè les energies renovables representin el 10% del total el 2012, i el 25%, el 2025, i per reduir un 80% les emissions de gasos d'efecte hivernacle devers el 2050. Tot plegat ha fet concebre esperances que els Estats Units s'impliquin més a fons en el combat contra el canvi climàtic.

Tancament de Guantánamo


+ La presó és situada a la base militar que els Estats Units tenen a Cuba.
'L'administració Obama ha de reparar el dany enorme causat per l'administració Bush i ha de començar a restituir la reputació i l'eficàcia del govern dels Estats Units en la defensa dels drets humans'. Són paraules de l'últim informe mundial de Human Rights Watch, que molts subscriurien. Molt de mal ha fet a la reputació dels Estats Units la presó de Guantánamo, oberta poc després dels atemptats de l'11 de setembre de 2001, on ara mateix hi ha uns dos-cents cinquanta reclusos, considerats pel govern nord-americà combatents enemics. Instàncies internacionals i grups pro-drets humans han demanat el tancament de la presó i han denunciat pràctiques de tortura. Obama n'ordenarà el tancament de seguida, però l'execució de l'ordre pot trigar mesos, potser un any i tot.

Més diàleg internacional


+ L'escalinata del Capitoli, escenari de l'acte d'investidura.
En el pla internacional, s'espera que el govern d'Obama tingui una actitud més dialogant que no el govern de Bush, un govern, recordem-ho, que va emprendre la invasió de l'Irac sense el consentiment de l'ONU. La requesta d'Obama, la seva popularitat, pot afavorir l'entesa, la cerca de solucions comunes als conflictes del món: l'Irac, l'Afganistan, Israel-Palestina...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El compromís d'Obama és d'acabar la guerra de l'Irac, amb una retirada gradual i responsable de les tropes.
  • També vol estendre la cobertura sanitària, que ara mateix exclou quaranta-set milions de nord-americans.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Guia del govern dels Estats Units.
Tots els presidents dels Estats Units.
Barack Obama: cronologia interactiva.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua