Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Llibres que han canviat el món

De 'La República' a la 'Política'

'De Revolutionibus Orbium Coelestium'

'El capital' i 'La interpretació dels somnis'


dijous, 8 de gener de 2009
Aquest 2009 farà dos-cents anys del naixement del naturalista anglès Charles Darwin, i cent cinquanta de la publicació de la seva obra principal: 'L'origen de les espècies'.

En aquest llibre, Darwin sostenia que els individus d'una mateixa espècie més ben adaptats al medi tenien més probabilitats de sobreviure-hi que no pas els menys adaptats. La tesi mogué molta polèmica, perquè implicava que l'home descendia d'un avantpassat llunyà. Però acabà reeixint, i canvià la visió que l'home tenia de si mateix.

L'aniversari de 'L'origen de les espècies' ens dóna peu a ressenyar alguns dels llibres que més han influït la manera de pensar i de captenir-se; de percebre l'home, la societat i l'Univers.

Naturalment, una llista d'aquesta mena ha d'incloure els texts sagrats de les grans religions del món: la Bíblia (judaisme i cristianisme), l'Alcorà (islam), els Vedes i el 'Bhagavad Gita' (hinduisme)...

De 'La República' a la 'Política'


+ Plató i Aristòtil. 'Escola d'Atenes' de Raffaello.
De l'àmbit polític, destaquem dues obres de dos grans filòsofs de l'antiguitat grega: 'La República', de Plató, i 'Política', d'Aristòtil. 'La República' tracta de la societat ideal, i conclou que la governació de l'estat pertoca als filòsofs. Aquest idealisme, aquest platonisme, és matisat pel realisme d'Aristòtil (deixeble de Plató), que a 'Política' analitza els pros i contres de sistemes de govern distints: monarquia, aristocràcia i democràcia. El risc que tenen aquests sistemes de govern és de derivar cap a la tirania, l'oligarquia i la demagògia, respectivament.

'De Revolutionibus Orbium Coelestium'


+ El model heliocèntric proposat per Copèrnic.
El 1530 l'astrònom polonès Nicolau Copèrnic enllestí 'De Revolutionibus Orbium Coelestium', que no es publicà fins el 1543, l'any de la seva mort. Aquest llibre capgirava completament la visió de l'univers aleshores vigent, basada en els estudis del grec Claudi Ptolemeu (segle II dC). L'univers copernicà tenia per centre el Sol, no pas la Terra; aquesta girava sobre si mateixa (d'aquí venia la percepció que era el Sol, que es movia) i orbitava el Sol, igual que la resta de planetes. Aquesta nova cosmovisió, dita heliocèntrica, fou posteriorment confirmada per un altre astrònom eminent: Galileu (1564-1642).

'El capital' i 'La interpretació dels somnis'


+ Karl Marx i Sigmund Freud.
Hom compara l'obra de Charles Darwin amb la de dues personalitats que contribuïren, com ell, a desmitificar l'home: el filòsof i economista, Karl Marx (1818-1883), i el neuròleg i psiquiatre, Sigmund Freud (1856-1939). Teòric cabdal del socialisme, Marx sostenia que la ideologia, la manera de pensar, era determinada per les condicions socials, i no pas a la inversa; i Freud, que l'inconscient tenia un paper molt important en el comportament humà (i doncs, que l'home no era pas tan racional com semblava). Marx i Freud desenvoluparen les respectives tesis a 'El capital' i a 'La interpretació dels somnis'.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • 'La tradició filosòfica occidental consisteix en un conjunt de notes a peu de pàgina dels escrits de Plató'. La dita, del filòsof i matemàtic anglès Alfred North Whitehead (1861-1947), deu ésser la millor lloança que mai s'hagi fet del pensador grec.
  • Els Vedes són els quatre texts fundacionals de l'hinduisme; i el Bhagavad Gita, compendi de l'espiritualitat hindú, el text més venerat.
  • El 'Bhagavad Gita' forma part del 'Mahabharata', poema èpic d'uns cent mil versos, un dels més extensos de la literatura universal.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Les Analectes de Confuci.
Les benaurances del sermó de la muntanya, compendi de la doctrina de Jesús.
'Principia': la llei de la gravetat i les lleis del moviment, exposades per Isaac Newton.
L'Enciclopèdia, una obra al servei de la raó.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua