Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Venècia: el combat contra les inundacions

Problema doble: enfonsament i pujada del nivell de la mar

El Mose...

...la solució?


dilluns, 15 de desembre de 2008
La bella Venècia, la ciutat dels canals, és exposada als embats de la natura i, més concretament, de les aigües de la Mar Adriàtica. A la primeria d'aquest mes de desembre la marea va atènyer els 1,56 metres i les aigües van negar places i carrers, empeses pel vent de xaloc, que bufa del sud-est.

Els venecians hi són avesats, a les inundacions de la marea alta, o 'acqua alta', com ells en diuen. Però el fet és que la marea no havia pujat tant des del 1986, quan va arribar als 1,58 metres. Durant unes quantes hores l'aigua va cobrir una bona part de la ciutat (inclosa la cèlebre plaça de Sant Marc, situada en un punt molt baix) i va escolar-se per cases i botigues.

La marea no va atènyer per poc el llindar dels 1,60 metres, que és quan Venècia es nega tota. El va ultrapassar, per última vegada, el 1979.

Ara, la pitjor inundació dels temps moderns va ésser el 1966, amb una marea d'1,94 metres. Els estralls causats aleshores van fer veure al món la fragilitat d'una ciutat que es dreça al bell mig d'una llacuna, sobre un arxipèlag d'un centenar llarg d'illes i a dos quilòmetres de la mar oberta, amb què connecta per les boques del Lido, Malamocco i Chioggia.

Problema doble: enfonsament i pujada del nivell de la mar


+ 1 de desembre: la plaça de Sant Marc, negada.
Aquest últim segle Venècia ha perdut més de 23 centímetres respecte del nivell de la mar, i per tant les inundacions han augmentat. La pèrdua ha estat el resultat de la combinació de dos factors: la pujada del nivell de la mar, lligada a canvis d'índole climàtica; i l'enfonsament gradual del sòl, fenomen conegut per subsidència. A Venècia, hom atribueix una gran part de la subsidència a l'extracció indiscriminada d'aigües subterrànies destinades a la indústria local, extracció que no es va aturar fins els anys 1970.

El Mose...


+ El sistema Mose constarà de 78 comportes mòbils.
Amb la idea de posar fi a les inundacions de la marea, el maig del 2003 van començar les obres del sistema Mose, sigla del Modulo Sperimentale Elettromeccanico. Aquest sistema de defensa, que no s'acabarà abans del 2012, constarà de 78 comportes mòbils instal·lades al fons de les boques del Lido, Malamocco i Chioggia. Quan la marea atenyi els 1,1 metres, aquestes comportes emergiran per impedir que l'aigua penetri dins la llacuna de Venècia.

...la solució?


+ Imatge per satèl·lit de la llacuna de Venècia.
El Comitatone, comitè especial de salvaguarda de Venècia, considera que el Mose és l'única solució possible per a defensar la ciutat. Però no tothom hi està d'acord, ni de bon tros. Cost a banda (més de quatre mil milions d'euros), hom critica que no té prou en compte els efectes del canvi climàtic i, doncs, que serà ineficaç; i que afectarà negativament l'ecosistema de la llacuna veneciana, ecosistema que es nodreix de les aigües de l'Adriàtica.

MATERIALS

  • Città di Venezia
    Format:Web
    Pàgina de la municipalitat.
  • Salve
    Format:Web
    Explica les activitats destinades a salvaguardar Venècia i l'ecosistema de la llacuna, sistema Mose inclòs. Espai del Consorci Venècia Nova.
  • Venice
    Format:PDF
    Descripció, vulnerabilitats i mesures per a combatre-les. Banc Mundial.
  • NoMose
    Format:Web
    Assemblea contrària al sistema Mose.
  • Venice
    Format:Web
    Panoràmiques d'aquesta ciutat.

QUE HO SABIES?

  • Si fa un segle Venècia tenia set inundacions l'any de mitjana, ara en té més de cent.
  • Ciutat romàntica per excel·lència, Venècia té també una gran tradició comercial, i durant l'edat mitjana féu de pont entre l'Occident i l'Orient.
  • Capital del Vèneto, la ciutat té uns 270.000 habitants, i rep dotze milions de turistes l'any.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Mapa interactiu de la Municipalitat de Venècia.
Fotografies de les inundacions de l'1 de desembre.
Basílica de Sant Marc, la catedral de Venècia.
Rialto, el pont més famós, sobre el Gran Canal.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua