Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El Congo: conflicte armat i crisi humanitària

Precedents: 'guerra mundial africana'

Parts implicades

Recursos naturals i guerra


dijous, 27 de novembre de 2008
País immens, situat al cor de l'Àfrica, la República Democràtica del Congo viu un conflicte armat que s'ha agreujat aquests últims mesos. L'agreujament de les hostilitats ha obert una gran crisi humanitària, amb un quart de milió de desplaçats.

L'Organització de les Nacions Unides (ONU) hi té disset mil soldats, i fa tot just una setmana que ha aprovat d'enviar-n'hi tres mil més. La missió pacificadora del Congo, coneguda per la sigla MONUC, és la més gran de l'ONU a tot el món, ço que ja indica la gravetat de la situació.

Un informe acabat de fer públic per l'ONU diu que tant les tropes governamentals com les forces rebels han perpetrat abusos gravíssims contra els drets humans: matances, execucions del tot arbitràries, violacions i tortures.

Això, a llevant del país, a la província de Kivu Nord, focus del conflicte. Però, i a la resta del país, què hi passa? Doncs, segons un altre informe, aquest de Human Rights Watch, el govern reprimeix brutalment l'oposició política: cinc-cents executats i mil detinguts (molts d'aquests torturats), de les eleccions del 2006 ençà.

L'informe també diu que, després d'aquestes eleccions, els governs estrangers van voler guanyar-se el president congolès, Joseph Kabila, mentre feien els ulls grossos a les violacions dels drets humans; i que l'ONU va silenciar els informes que implicaven el govern congolès, o va trigar massa a publicar-los.

Precedents: 'guerra mundial africana'


+ Mapa de la República Democràtica del Congo.
La inestabilitat política de la República Democràtica del Congo no és pas d'ara. Els anys 1998-2003, el país fou centre d'una guerra sagnant, coneguda per segona guerra del Congo, o 'guerra mundial africana', perquè implicà mitja dotzena de països africans més i perquè causà una gran mortaldat (tres milions de morts, la majoria de fam i malalties). Formalment, la guerra finí el 2003, amb la formació d'un govern de transició al Congo, i el 2006 s'hi feren les primeres eleccions lliures en quaranta anys. Però la inestabilitat no va desaparèixer, i enguany ha rebrotat amb força al sector oriental, fronterer amb Rwanda.

Parts implicades


+ El president congolès, Joseph Kabila.
De l'agost ençà, aquest sector ha estat escenari de les topades entre l'exèrcit del govern congolès, presidit pel Joseph Kabila, i les forces rebels del Congrés Nacional per la Defensa del Poble (CNDP), capitanejades per Laurent Nkunda, d'ètnia tutsi. Nkunda diu que combat per defensar els tutsis dels atacs de les Forces Democràtiques per l'Alliberament de Rwanda (FDLR), integrades per individus d'ètnia hutu, que també operen a l'orient del Congo. El govern congolès ha acusat Rwanda de donar suport a Nkunda, acusació negada pel govern d'aquest país veí (Rwanda és presidida pel tutsi Paul Kagame).

Recursos naturals i guerra


+ El coltan es fa servir per fabricar telèfons mòbils i ordinadors portàtils.
Més enllà de les rivalitats polítiques i ètniques, els experts assenyalen la importància del factor econòmic (i, més específicament, de la riquesa de recursos naturals), tant per a explicar la situació present com la guerra dels anys 1998-2003. Pensem que la República Democràtica del Congo té grans reserves de coltan, de coure, de diamants i d'or. El coltan, abreviatura de 'columbita-tantalita', es fa servir per fabricar telèfons mòbils, ordinadors portàtils i més aparells electrònics.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • A ponent, la República Democràtica del Congo frontereja amb la República del Congo, país molt més petit. Fa de frontera el riu Congo, el més llarg de l'Àfrica després del Nil.
  • El 1994, les tensions entre hutus i tutsis es desfermaren a Rwanda. De l'abril al juliol, el genocidi rwandès, perpetrat contra tutsis i hutus moderats, deixà no pas menys de vuit-cents mil morts.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Radiografia de la República Democràtica del Congo (BBC).
Quins països fronteregen amb la República Democràtica del Congo?
L'economia del Congo.
Punts bàsics del conflicte congolès.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua