Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
XIII Concurs de Webs de Ciència

Treballs premiats: infantil-primària...

...ESO...

...i batxillerat


dilluns, 24 de novembre de 2008
Divendres, dins la Setmana de la Ciència, es van lliurar els premis del XIII Concurs de Webs de Ciència, convocat pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana de la Recerca i la Innovació, i obert a la participació de tots els centres docents d'infantil, primària i secundària de tot Catalunya.

Les pàgines web, fetes per un alumne o per més d'un, podien tenir formats diversos: pàgina web estàtica, 'wiki', bloc, llibre digital... Això sí, era indispensable que toquessin un tema del currículum escolar i que tinguessin una metodologia i un enfocament científics, tant si el tema era de ciències naturals com de ciències socials.

Doncs bé, dels quaranta treballs seleccionats (a concurs se n'hi havien presentats quaranta-vuit), vint-i-un eren d'infantil i primària, quinze de secundària i quatre de batxillerat. I el jurat, després d'haver-ne valorat el contingut, el grau d'innovació (per la metodologia i per l'enfocament), el disseny i la navegabilitat, va atorgar un primer i segon premis a cadascun d'aquests nivells educatius.

A més, els tres primers premis es van exposar a l'acte de lliurament, a CosmoCaixa Barcelona, amb presentació a càrrec del meteoròleg de Televisió de Catalunya, Tomàs Molina.

Treballs premiats: infantil-primària...


+ Els caragols, objecte de recerca de la pàgina guanyadora.
El primer premi d'infantil-primària fou per al treball 'Experimentem a educació infantil', del CEIP Joaquim Palacín de Bellvís, centrat en dos projectes de recerca: l'un sobre el naixement dels pollets, amb seguiment del període d'incubació, i l'altre sobre els caragols: què mengen, com es desplacen, com es protegeixen, com respiren... El segon premi fou per al CEIP Marianao de Sant Boi de Llobregat, sobre el procés de preparació d'adob (compostatge) a partir d'un compostador d'elaboració pròpia.

...ESO...


+ Ràdio del 1953: un dels objectes d'època aportats pels alumnes de l'IES Vescomtat de Cabrera.
'Història oral a quart d'ESO', de l'IES Vescomtat de Cabrera d'Hostalric, es va emportar el primer premi de secundària. A la pàgina hi ha treballs d'història local: vicissituds de gent diversa (familiars d'escolars o no) durant el segle XX. La informació històrica es completa amb fotografies, videoclips i descripció de documents i d'objectes d'època aportats pels alumnes: un braser, un molinet de cafè, una ràdio, un sabó, una romana (balança de braços desiguals)... 'Bioenergia', del col·legi Cor de Maria de Valls, va obtenir el segon premi. S'hi detallen experiments (en vídeo i tot) relacionats amb aquesta font d'energia renovable, obtinguda de la biomassa, o matèria orgànica.

...i batxillerat


+ El treball premiat volia demostrar que les matemàtiques i la física ajuden a treure l'entrellat dels jocs malabars.
Originalitat, complexitat, presentació neta, explicació clara de la hipòtesi, de la metodologia i de la conclusió... Aquests foren alguns dels aspectes que induïren el jurat a atorgar el primer premi de batxillerat a 'Aspectes matemàtics i físics dels malabars', de l'IES Eugeni d'Ors de l'Hospitalet de Llobregat. El treball volia demostrar (a partir de l'anàlisi de les dades amb el programa multilab) que les matemàtiques i la física ajuden a treure l'entrellat dels jocs malabars. També és de presentació neta 'Les fonts d'Esparreguera', de l'IES el Castell d'Esparreguera, treball fet per a comprovar l'estat actual d'unes quantes fonts del terme del municipi, i, més concretament, per a determinar-ne la potabilitat.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Al Concurs de Webs de Ciència d'enguany, hi han abundat les pàgines bloc. Ho era, per exemple, la pàgina guanyadora del primer premi de secundària: l'estructura de bloc s'adeia amb el contingut, recull de treballs d'història oral.
  • El lliurament de premis fou amanit pel professor de matemàtiques, Anton Aubanell, amb experiències científiques fetes a base de bombolles d'aigua de sabó.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Cop d'ull als materials portats a classe pels alumnes de la pàgina guanyadora d'ESO.
Els problemes energètics actuals, explicats a l'estudi 'Bioenergia'.
Science for ESO Students: la pàgina presentada per l'IES Sòl-de-Riu d'Alcanar, en anglès.
Treballs guardonats del concurs de l'any passat.
I també...
  • Originalitat de 'Mostrari de fibres', de l'escola Escolàpies-La Immaculada del Masnou.
  • Els dinosaures, objecte del treball de l'Escola Santa Anna de Barcelona.
  • L'escola Vedruna de Ripoll et convida a fer memòria.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua