Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La cúpula de Barceló a l'ONU

Mar i cova

Múltiples perspectives

En el seixantè aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans


dijous, 20 de novembre de 2008
Abans d'ahir, 18 de novembre, es va inaugurar solemnement la cúpula de la sala XX de la seu de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) a Ginebra (Suïssa), que ha decorat el pintor i escultor mallorquí Miquel Barceló Artigues, un dels nostres artistes de més renom internacional.

Barceló ha trigat nou mesos (novembre del 2007-juny del 2008) a pintar l'enorme cúpula, i el resultat és una obra colorista, d'avantguarda, de gairebé mil cinc-cents metres quadrats.

L'obra de Barceló a l'ONU s'inscriu en el projecte de remodelació de la sala XX del Palau de les Nacions, impulsat pel govern espanyol el 2005. La sala XX, que ara ha passat a dir-se sala dels Drets Humans i de l'Aliança de Civilitzacions, serà la seu del Consell dels Drets Humans de l'ONU, un consell format per una cinquantena de països responsables de promoure i de protegir els drets humans a tot el món.

Comptant-hi la cúpula, la sala ha costat uns vint milions d'euros. El finançament ha anat a càrrec de la Fundació Onuart, una entitat participada per empreses privades i per l'estat espanyol: el sector privat hi ha posat el 60%, i el públic, el 40%.

El cost de renovar i d'adequar la sala ha mogut una polèmica d'abast polític, centrada en una partida de mig milió d'euros provinent del Fons d'Ajut al Desenvolupament. Les explicacions del Ministeri d'Afers Estrangers espanyol no han contribuït gens a tancar-la, tot i haver passat a un segon pla per l'esplet d'elogis que ha rebut la cúpula projectada per Barceló.

Mar i cova


+ Miquel Barceló ha trigat nou mesos a pintar l'enorme cúpula.
'Tot això, cap per avall, és la mar, però també és una cova. La unió absoluta de contraris. La superfície oceànica de la Terra i les seves fondàries més amagades'. Així ha definit Barceló la cúpula, un desafiament a la llei de la gravetat pel fum d'estalactites que en pengen. L'obra, de colors vius, representa, doncs, una mar agitada, però també una cova, punt de reunió, de diàleg dels primers homes.

Múltiples perspectives


+ Barceló observa una de les estalactites que pengen de la cúpula.
De terra estant, la cúpula ofereix múltiples perspectives: 'Camines un metre i es veu una altra cosa', ha dit Barceló. Aquesta multiplicitat, aquesta diversitat de punts de vista, s'adiu amb l'essència de l'Organització de les Nacions Unides, instituïda el 1945 (just després del daltabaix de la Segona Guerra Mundial) amb la idea de vetllar per la pau i pels drets humans; de fomentar les relacions d'amistat basades en la igualtat de drets i en la lliure determinació dels pobles; i de cooperar en la resolució de conflictes internacionals de dimensió cultural, humanitària i socioeconòmica.

En el seixantè aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans


+ Eleanor Roosevelt, amb un exemplar de la Declaració Universal dels Drets Humans.
La inauguració de la cúpula de Barceló coincideix amb el seixantè aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, aprovada per l'Assemblea General de l'ONU el desembre del 1948. La declaració, amb un preàmbul i trenta articles, reconeix el dret de tot home a la vida, a la llibertat i a la seguretat, bo i captenint-se fraternalment. En la redacció del text, hi va tenir un paper destacat Eleanor Roosevelt, esposa de Franklin D. Roosevelt, president dels Estats Units els anys 1933-1945.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Per fer la cúpula, Miquel Barceló ha fet servir trenta-cinc mil quilos de pintura.
  • La mar ja apareix a una altra obra de l'artista mallorquí: el retaule de la capella de Sant Pere de la catedral de Mallorca, que plasma el capítol sisè de l'evangeli de Sant Joan, el de la multiplicació dels pans i dels peixos.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Sala XX del Palau de les Nacions de Ginebra: galeria fotogràfica.
La cúpula de Barceló, vista pel seu amic, l'escriptor Biel Mesquida.
Sobre l'Organització de les Nacions Unides.
La Capella Sixtina: cim de l'art renaixentista.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua