Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Xarxes socials: Facebook

Característiques

Dimensió política

Privacitat i xarxes socials


dijous, 13 de novembre de 2008
Un dels fenòmens més efervescents d'internet és el de les anomenades xarxes socials, punts d'aplec d'usuaris que comparteixen amistat, interessos o afeccions.

D'aquestes xarxes socials, una de les més populars és Facebook, que es disputa l'hegemonia mundial amb MySpace, totes dues amb seu als Estats Units. Facebook fou fundada el febrer del 2004 per Mark Zuckerberg, aleshores estudiant de la Universitat de Harvard, la més antiga dels Estats Units.

Inicialment era accessible als estudiants d'aquella universitat i prou, que s'hi van afegir de seguida: si fa no fa la meitat, solament durant el primer mes de funcionament. No gaire després es va estendre a més universitats nord-americanes: Colúmbia, Stanford i Yale.

Avui Facebook és present a tot el món i compta cent vint milions d'usuaris llargs, més de la meitat dels quals externs a l'àmbit universitari. Ara mateix el creixement més notable és entre gent de vint-i-cinc anys o més.

Aquests últims mesos Facebook ha estrenat versions en una vintena de llengües, inclosa la catalana, accessible des de la primeria del mes de juny, mercès als centenars d'usuaris catalans que es van encarregar de fer-ne la traducció.

Característiques


+ Mark Zuckerberg, fundador de Facebook.
Per registrar-se a Facebook cal deixar nom i adreça de correu electrònic. Això fet, l'usuari entra al perfil propi, on pot publicar apunts, fotografies, vídeos... La informació que figura al perfil és accessible a quisvulla que l'usuari inclogui dins la categoria d'amics, que tant poden enviar-li missatges com rebre'n. Facebook també ajuda a establir contacte amb vells companys d'escola, d'universitat i de feina.

Dimensió política


+ Els polítics no han trigat gaire a adonar-se del potencial de Facebook.
Cercle d'amistats a banda, els usuaris de Facebook poden agrupar-se per motivacions d'allò més diverses: perquè són entusiastes d'una sèrie televisiva o d'un grup musical concrets; per donar suport a polítics o a campanyes reivindicatives... De fet, els polítics no han trigat gaire a adonar-se del potencial de Facebook i de les altres xarxes socials. Ho hem vist molt clarament durant la campanya electoral nord-americana, en què els grups de suport a Barack Obama han afavorit, i molt, la popularitat del candidat demòcrata entre la jovenalla, que l'ha votat molt majoritàriament: el 66% dels electors de divuit anys a vint-i-nou.

Privacitat i xarxes socials


+ L'Agència Catalana de Protecció de Dades recomana a l'usuari que aprengui a gestionar la identitat pròpia.
Tot amb tot, les xarxes socials no s'escapen de la crítica, particularment de no garantir prou la privacitat dels usuaris. Per això l'Agència Catalana de Protecció de Dades recomana a l'usuari que aprengui a gestionar la identitat pròpia i que s'asseguri que té totes les opcions de privacitat activades per defecte; que vigili qui s'afegeix a la llista d'amics; que no digui el telèfon, ni l'adreça, ni quan no és a casa, ni passi informació d'amics i de familiars; que no publiqui fotografies pròpies que puguin resultar compromeses, ni de menors, ni d'amics, sense consentiment exprés... També li aconsella que faci servir un pseudònim i una adreça de correu ad hoc, és a dir destinada únicament a entrar a la xarxa social.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Estadístiques sobre Facebook.
Facebook fa créixer la sociabilitat: un estudi.
Barack Obama: el president d'internet.
Una llista dels portals més visitats del món.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua