Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Polèmica per la presència de l'ós al Pirineu

Arguments contra...

... i pro

Població actual


dilluns, 3 de novembre de 2008
La discussió sobre la presència de l'ós bru al Pirineu (començat a reintroduir el 1996, en el marc del programa LIFE de la Unió Europea) s'ha tornat a encendre perquè l'óssa Hvala va ferir un caçador al terme de Lés (Vall d'Aran), ara fa deu dies.

El Consell General d'Aran, institució de govern d'aquest territori, ha aprovat, per unanimitat, una moció instant les administracions implicades (de totes dues bandes del Pirineu) a aturar la reintroducció de l'ós. En la mateixa línia s'ha manifestat el síndic d'Aran, Francés Boya.

Aquesta posició contrasta amb la de les entitats ecologistes, per les quals l'óssa Hvala no pretenia fer mal, sinó fugir, en veient-se acorralada enmig d'una cacera de senglars. La Institució de Ponent per la Conservació i l'Estudi de la Natura (IPCENA) ha obert una campanya de recollida de signatures via internet contra la captura de l'óssa, i Depana ha avisat que traslladar-la a un centre de captivitat seria un acte il·legal, a tenor de l'article 334 del codi penal espanyol. Localitzada divendres al terme municipal de Bossost, Hvala ha evitat, de moment, la captura, una captura que pot anar per llarg si comença a hivernar, cosa que no pot trigar gaire a fer.

A banda, els governs aranès, català i espanyol han acordat la formació d'un equip de seguiment específic de l'ós. La Generalitat de Catalunya és partidària de prosseguir-ne la repoblació, igual que el col·lectiu ecologista.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Ecologisme i medi.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Aran.

Arguments contra...


+ Vista de la la vila de Viella.
Entre els arguments esgrimits contra la presència de l'ós bru a la Vall d'Aran hi ha els atacs als ramats (això sí, reduïts enguany un 50%, després d'haver agrupat mil caps de bestiar a Montoliu, al municipi de Naut Aran, iniciativa en què han pres part disset pastors); l'alt grau d'humanització del territori, amb quatre-cents quilòmetres de pistes forestals i una oferta turística variada; i el dret de la Vall d'Aran de decidir sobre l'afer. També s'ha apuntat si els óssos reintroduïts (provinents d'Eslovènia) no eren més agressius que els autòctons, que poblen el sector més occidental de la serralada pirinenca.

... i pro


+ L'óssa Hvala, en una fotografia presa el 27 d'octubre.
Les veus favorables a la reintroducció sostenen que l'ós bru no és cap perill per a l'home; que no l'ataca, ans el tem; que la pretesa agressivitat de la varietat eslovena no té gens de fonament, car és genèticament molt semblant a l'autòctona; i que la conservació de l'espècie és una prioritat de la Unió Europea. També subratllen que la repoblació de l'espècie ha reeixit plenament en uns altres indrets més o menys propers, com la serralada Cantàbrica, on ja n'hi ha uns cent cinquanta exemplars.

Població actual


+ S'estima que al Pirineu hi ha entre vint-i-dos i vint-i-cinc óssos.
Però fa de mal dir, la població exacta d'óssos que hi ha al Pirineu. La Generalitat estima que n'hi ha entre vint-i-dos i vint-i-cinc, distribuïts de la manera següent: al sector occidental, quatre, tots mascles; al central, entre quinze i divuit, la gran majoria a Catalunya (també a Andorra), deixats anar els anys 1996, 1997 i 2006 provinents d'Eslovènia; i a l'oriental, dos d'ascendència eslovena.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La indemnització de la Generalitat per compensar els caps de ramat atacats pels óssos durant el 2007 fou de 6.640 euros.
  • A l'edat mitjana l'ós ocupava una bona part dels boscs de Catalunya. S'hi devia extingir a la primeria dels anys 1990, després d'haver estat arraconat durant el segle XIX a l'àrea pirinenca.
  • Deixada anar el 16 de maig de 2006, Hvala ('gràcies', en eslovè) és una femella de set anys i cent quilos de pes, probablement en gestació.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Fitxa de l'ós bru.
'El llop i l'ós marquen el camí': reportatge del setmanari El Temps (2006).
Distribució de l'ós bru a Europa.
Mapa de la població d'óssos al Pirineu.
I també...
  • L'ós al Pirineu: vídeo que sintetitza les posicions de les parts en litigi.
  • L'aranès, exponent màxim de la identitat de la Vall d'Aran.
  • Diccionari català-aranès, il·lustrat i sonor.
  • Manifest de la campanya contrària a la captura de l'óssa Hvala.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua