Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Les eleccions dels EUA, a punt

John McCain i Barack Obama

El sistema d'elecció

Estats decisius


dilluns, 27 d'octubre de 2008
D'unes eleccions imminents, se sol dir, a vegades, que són molt importants. Però el fet indubtable és que les eleccions presidencials nord-americanes del 4 de novembre en tenen molta, d'importància, com ho corrobora l'expectació que susciten als Estats Units i a tot el món.

Pensem que aquestes eleccions arriben enmig d'una crisi econòmica mundial que té el centre als Estats Units i que posaran fi a la polèmica presidència del republicà George Bush, marcada tant per la crisi econòmica com per la guerra de l'Irac, duta a terme sense el consentiment de la comunitat internacional.

A això, hi hem d'afegir l'estampa dels candidats: Barack Obama i John McCain. Si guanya Obama, serà el primer president negre dels Estats Units; si guanya McCain, serà el president de més edat d'un primer mandat: setanta-dos anys.

Obama i McCain són els candidats del Partit Demòcrata i del Partit Republicà, respectivament. Simplificant, hom associa el Partit Demòcrata als partits de centre-esquerra europeus; i el Partit Republicà, als de centre-dreta.

Tots els sondatges atorguen el triomf al Partit Demòcrata, amb avantatges que ronden els deu punts. De totes maneres, ningú no les té totes, i aquests dies els analistes s'interroguen sobre la possible incidència dels prejudicis racials en el resultat final, incidència difícil de mesurar pels sondatges.
  • ! Actualització el 30/10/2008 a les 14:00

John McCain i Barack Obama


+ Obama i McCain, en un dels debats televisius.
Veterà de la guerra del Vietnam, on passà cinc anys empresonat, John McCain és un polític republicà fet a la seva, un 'maverick' ('inconformista') prou flexible per a fer acords amb el partit rival. Tot i amb això, hom diu que, amb Sarah Palin a la vice-presidència, s'ha arrenglerat amb el sector més dretà del Partit Republicà. McCain no s'ha estat de criticar l'estratègia de Bush a l'Irac, però s'ha manifestat favorable a la intervenció en aquest país, cosa que no ha fet Barack Obama, que s'ha declarat adversari d'aquesta guerra des de bon començament. Orador brillant, de maneres suaus i discurs conciliador, Obama es presenta com la veu del canvi, i el seu missatge ha arrelat molt entre el jovent.

El sistema d'elecció


+ Califòrnia (55), Texas (34) i Nova York (31) són els estats amb més vots electorals.
El sistema de votació del president dels Estats Units és indirecte. Els ciutadans elegeixen el Col·legi Electoral, format per 538 electors, i són aquests que elegeixen el president: per aconseguir la presidència es necessiten, pel cap baix, 270 vots electorals. Cada estat elegeix un nombre d'electors concret, que varia segons la població (per exemple, Califòrnia, el més poblat, n'elegeix 55, i Wyoming, el menys poblat, 3). La particularitat és que el partit guanyador s'emporta tots els vots electorals, fins i tot si el resultat és molt justet. Les excepcions són Nebraska i Maine, estats amb un sistema d'elecció proporcional (proporcional als vots obtinguts).

Estats decisius


+ Florida és el 'swing state' més poblat.
Això pot fer que el candidat amb més vots populars no aconsegueixi la presidència, com va passar al demòcrata Al Gore a les eleccions del 2000, molt disputades i molt discutides. També acaba atorgant molta importància als estats sense majoria clara, els 'swing states' ('estats que ballen'), on tant poden guanyar els demòcrates com els republicans. És el cas de Colorado, Florida, Iowa, Michigan, Nou Mèxic, Ohio, Pennsilvània, Virgínia...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Barack Obama és senador per Illinois, estat que tradicionalment ha votat el candidat guanyador. Ara, a les eleccions del 2000 i del 2004 va preferir el candidat demòcrata, finalment perdedor.
  • Els estats amb més vots electorals són Califòrnia (55), Texas (34) i Nova York (31). Si no ni ha sorpreses, Califòrnia i Nova York votaran demòcrata, i Texas, republicà.
  • Als Estats Units, és costum que els mitjans de comunicació manifestin clarament les preferències electorals. Ja ho han fet The Washington Post, Los Angeles Times, Chicago Tribune i The New York Times, tots quatre favorables a Obama.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Comparativa dels programes electorals de McCain i Obama.
La divisió dels EUA, rerefons de l'última novel·la de Paul Auster.
'Yes, we can': videoclip de l'eslògan de Barack Obama.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua