Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Impacte del canvi climàtic a Europa

Augment de la temperatura

Pluja i sequera: del nord a la Mediterrània

Desglaç i pujada del nivell de la mar


dimarts, 7 d'octubre de 2008
L'Agència Europea del Medi, l'Oficina Regional Europea de l'Organització Mundial de la Salut i el Centre Conjunt de Recerca de la Comissió Europea acaben de presentar l'informe 'Impacte del canvi climàtic a Europa', sobre els efectes del canvi climàtic en el medi i en les activitats humanes, sobre la base d'una quarantena d'indicadors.

La dades aplegades provenen de l'anàlisi del canvi climàtic esdevingut a Europa durant aquestes últimes dècades, però també hi ha pronòstics, alguns a terme mitjà (acaballes d'aquest segle). Tot i amb això, l'informe recalca que la informació sobre el canvi climàtic encara és molt insuficient, i insta els estats membres de la Unió Europea a coordinar esforços per determinar-ne amb més precisió els efectes.

Doncs bé, segons l'informe molts territoris i molts sectors socials europeus són vulnerables a l'impacte del canvi climàtic, i això vol dir que Europa necessita intensificar les accions encaminades a adaptar-se a la nova situació, més enllà del compromís amb la reducció de l'emissió de gasos d'efecte hivernacle.

Aquesta necessitat d'adaptar-se als efectes del canvi climàtic és l'objecte d'un altre document presentat no fa gaire pel Banc Mundial: 'Ciutats adaptables al clima', una mena de guia pensada sobretot (no únicament) per a les urbs de l'Àsia oriental, més exposades a fenòmens meteorològics extrems.

Augment de la temperatura


+ L'any 2007, la temperatura era d'1,2 °C superior a la de l'època pre-industrial.
L'estudi 'Impacte del canvi climàtic a Europa' comença per constatar l'augment de la temperatura a la superfície terrestre europea: l'any 2007, era d'1,2 °C superior a la de l'època pre-industrial (1850-1899): l'augment mundial era d'1°C. Les prediccions d'ací a final de segle confirmen la pujada, amb una forqueta d'1°C-5,5°C. A l'Europa septentrional i oriental, aquesta pujada serà més notable a l'hivern, i a l'Europa mediterrània, a l'estiu.

Pluja i sequera: del nord a la Mediterrània


+ La tendència és de més pluges hivernals al nord, i de més secades estivals al sud.
La pluviometria també separa l'Europa septentrional de l'Europa meridional. Al conjunt d'Europa, els anys 1901-2005 les precipitacions van augmentar un 6%-8% de mitjana. Ara, si, a l'Europa septentrional, hi plou un 10%-40% més que no a la primeria del segle XX, en algunes àrees de la riba mediterrània hi plou un 20% menys. La tendència és de més pluges hivernals al nord, i de més secades estivals al sud, encara que les prediccions no en precisen ni la magnitud ni la localització exactes.

Desglaç i pujada del nivell de la mar


+ Del 1850 ençà, els Alps han perdut dues terceres parts de la massa de glaç.
També es destaca el desglaç accelerat de l'Àrtida (sobretot a l'estiu) i la reducció de les glaceres del continent europeu. Per exemple, del 1850 ençà, els Alps han perdut dues terceres parts de la massa de glaç (amb una acceleració notable a partir dels anys 1980), i la previsió és que la pèrdua continuï, cosa que pot afectar el turisme de neu (igualment pot passar a la riba mediterrània amb el turisme de platja, per la pujada de la temperatura). La incertesa sobre el ritme a què es fon la capa de glaç de Grenlàndia fa difícil de predir la pujada del nivell de la mar, que aquests últims quinze anys ha estat de 3,1 mil·límetres l'any.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • L'informe de l'Agència Europea del Medi subratlla el desplaçament progressiu de plantes, insectes, mamífers i ocells cap al nord i cap a altituds elevades.
  • El mateix informe indica que, a l'Europa occidental, la durada de les onades de calor va doblar-se entre el 1880 i el 2005.
  • La guia 'Ciutats adaptables al clima' assenyala algunes urbs que actuen amb serietat amb vista al canvi climàtic: Hanoi, Milà, Nova York, Singapur, Tòquio...

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Aportacions bàsiques del nou informe sobre l'impacte del canvi climàtic al vell continent.
Estiu del 2007: el desglaç àrtic ateny el màxim històric.
Miniunitat didàctica sobre l'efecte hivernacle.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua