Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Paul Newman, més que un actor

Alumne de la millor escola d'actors

El rebel amable

Filantrop i políticament compromès


dijous, 2 d'octubre de 2008
Divendres, dia 26 de setembre, es va morir, a vuitanta-tres anys, l'actor i director cinematogràfic nord-americà Paul Newman, un dels grans noms de la història del cinema, conegut, també, pel seu compromís polític i per les seves activitats benèfiques.

Model de galania, amb els ulls blaus més famosos del cinema, Newman desplegà talent i seducció durant cinquanta anys, en què actuà en una seixantena llarga de films.

A desgrat d'això, el premi Oscar a la millor interpretació no li arribà fins passats trenta anys del seu debut cinematogràfic, quan ja havia atès sis nominacions. Fou el 1987, pel seu paper a 'El color del diner', seqüela de 'El vividor', film interpretat per ell mateix el 1961. Un any abans, el 1986, havia aconseguit un Oscar honorífic, i el 1994 havia d'aconseguir el premi Jean Hersholt, també atorgat per l'acadèmia de Hollywood, en reconeixement de la seva tasca humanitària.

Newman no anà personalment a recollir els premis Oscar. El seu tarannà, discret i humil, s'adeia poc amb l'estil pompós de Hollywood. L'actor s'estava a l'altra punta del país, a l'estat de Connecticut, en companyia de Joanne Woodward, la seva esposa de feia cinquanta anys, durada poc habitual entre les figures de Hollywood. Tots dos havien actuat plegats en deu ocasions. A banda, Woodward havia protagonitzat films dirigits per Newman, com ara 'Raquel, Raquel', candidat al Oscar del 1969.

Alumne de la millor escola d'actors


+ Seu de l'Actors Studio.
Nat el 1925 a Cleveland (Ohio, EUA), de pare jueu i mare eslovaca, Paul Newman començà la carrera d'actor en l'àmbit del teatre. Després de fer un curs d'art dramàtic a la Universitat de Yale, ingressà a l'Actors Studio, escola d'actors fundada a Nova York el 1947, inspirada en l'anomenat mètode Stanislavski (per l'actor rus Konstantin Stanislavski), que demanava molta concentració i preparació, amb la idea última d'aconseguir una interpretació versemblant, no gens afectada. A l'Actors Studio s'hi formaren grans noms del cinema contemporanis de Newman, com Marlon Brando, Montgomery Clift i James Dean.

El rebel amable


+ Paul Newman a 'La llegenda de l'indomable'.
El nom de Paul Newman va molt lligat a personatges fets a la seva, solitaris, idealistes i rebels, però d'una rebel·lia al capdavall amable, simpàtica, que no els fa perdre l'humor ni la ironia. Tot i amb això, Newman interpretà papers ben diversos, molts en films esdevinguts cèlebres: 'Marcat per l'odi' (1956), 'El llarg i càlid estiu' (1958), 'La gata sobre la teulada de zinc' (1958), 'Èxode' (1960), 'El vividor' (1961), 'La llegenda de l'indomable' (1967), 'Dos homes i un destí' (1969), 'El cop' (1973)... En aquests dos últims compartí protagonisme amb un altre seductor de la pantalla, el seu amic Robert Redford.

Filantrop i políticament compromès


+ L'actor fundà la Newman's Own el 1982.
Qualitats artístiques a banda, Paul Newman era conegut per les seves idees progressistes i per la seva condició de filantrop. El 1982 fundà la Newman's Own, companyia alimentària de fins benèfics, que ha destinat més de dos-cents cinquanta milions de dòlars a associacions humanitàries com Hole in the Wall Camps, campaments destinats a infants amb malalties greus. El 1980 havia fundat l'Scott Newman Center, de prevenció de les drogues, en memòria del seu fill Scott, mort accidentalment de sobredosi.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El primer film de Paul Newman fou 'El calze de plata', del 1954, amb una interpretació que no el convencé gens. Quan s'emeté per televisió, al cap de set anys, Newman pagà una pàgina sencera als diaris demanant disculpes als espectadors.
  • Newman era una apassionat de l'automobilisme, i s'hi dedicà professionalment i tot. El 1979 acabà segon a les vint-i-quatre hores de Le Mans.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Paul Newman: una vida en imatges.
'Trailer' de 'Camí a la perdició' (2002), la seva última aparició a la pantalla.
Newman i Redford, al film de l'oest 'Dos homes i un destí'.
Alumnes cèlebres de l'Actors Studio.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua