Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'El noi del pijama de ratlles': de llibre a film

El film

Bruno i Shmuel

L'horror nazi


dilluns, 22 de setembre de 2008
El 26 de setembre s'estrenarà la versió cinematogràfica de 'El noi del pijama de ratlles', de l'escriptor irlandès John Boyne, relat emotiu de l'amistat prohibida entre dos vailets, esdevingut un veritable fenomen literari, ací i a fora.

Així ho testimonien les xifres. El llibre s'ha traduït a trenta-vuit llengües i se n'han venut més de tres milions d'exemplars; d'aquests, cent mil són de l'edició catalana, que ha publicat l'editorial Empúries. Aquesta editorial també ha publicat el nou llibre de Boyne, 'Motí al Bounty', una història d'aventures basada en fets reals, que sortirà a la venda just demà.

'El noi del pijama de ratlles' ha captivat lectors grans i joves. De fet, s'ha dit que era un llibre molt escaient perquè el jovent s'acostés a la tragèdia de l'Holocaust, el genocidi dels jueus a mans dels nazis.

Un exemple prou il·lustratiu. El llibre de Boyne va guanyar l'últim Premi de Literatura Protagonista Jove, en la categoria de 15-16 anys (hi ha qui n'ha recomanat la lectura a partir dels tretze anys). El jurat d'aquest premi és constituït per estudiants de secundària i de batxillerat del nostre país: de Catalunya, de les Illes i del País Valencià.

El film


+ Detall del cartell del film.
La direcció de la versió cinematogràfica de 'El noi del pijama de ratlles' ha anat a càrrec de l'anglès Mark Herman, que ha tret partit dels comentaris i dels consells de Boyne, satisfet del resultat final, fidel al llibre. El productor ha estat David Heyman, que ja va produir la saga Harry Potter. Remarquem que el film no es projectarà en català, tot i el gran èxit de vendes del llibre publicat per Empúries.

Bruno i Shmuel


+ De l'edició catalana del llibre se n'han venut cent mil exemplars.
'El noi del pijama de ratlles' se situa en la Segona Guerra Mundial (1939-1945). El protagonista és en Bruno, fill d'un capitost nazi, que viu en un barri residencial de Berlín, capital d'Alemanya, al marge dels esdeveniments polítics del moment. Les coses canvien radicalment quan son pare és enviat a una nova destinació: Out-With. Bruno avorreix la casa nova, emplaçada en un indret aïllat, lluny, molt lluny, de Berlín, on ha deixat els amics. De la finestra de la cambra estant albira una tanca, alta i llarga, i un dia decideix, d'amagat, d'acostar-s'hi. A l'altre costat de la tanca hi troba en Shmuel, un noi jueu de la seva edat, el noi del pijama llistat...

L'horror nazi


+ Porta d'entrada del camp d'extermini d'Auschwitz (1945).
A partir de la mirada innocent d'en Bruno, confús i desconcertat per la nova vida fora de Berlín, el llibre ens mostra l'absurditat del racisme i la maldat intrínseca del règim nazi, que, als camps d'extermini, símbol de la barbàrie humana, assassinà sis milions de jueus, centenars de milers de gitanos, i molts homosexuals, discapacitats, presoners de nacionalitats diverses (sobretot eslaus), dissidents polítics...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El desenllaç, sorprenent i de gran impacte, és un dels principals factors esgrimits per a explicar l'èxit de 'El noi del pijama de ratlles', i així mateix ho ha subratllat John Boyne mateix.
  • Boyne va escriure el llibre d'una tirada. La idea se li acudí un dimecres al vespre; l'endemà al matí començà a escriure, i no parà fins divendres a l'hora de dinar. Això sí, passà sis mesos abans de deixar el text a punt de publicació.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'El noi del pijama de ratlles': recensió breu.
Una entrevista amb John Boyne.
'Trailer' del film basat en la novel·la de Boyne.
Europa, durant la Segona Guerra Mundial: mapa dinàmic.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua