Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Paper electrònic i llibres de text en línia

Els lectors Reader i Kindle

Llibres de text...

...digitals


dilluns, 15 de setembre de 2008
Cada dia que passa apareixen productes i serveis que aprofiten les possibilitats de les noves tecnologies i d'internet. Per exemple, fa just una setmana la companyia Plastic Logic va presentar un giny electrònic ideat per a llegir diaris, que es posarà a la venda el primer semestre de l'any vinent.

El giny, que encara no té nom, permet de connectar-se a internet per wi-fi (sense fils) i descarregar i emmagatzemar pàgines de diaris, a més de llibres i documents. La pantalla, de plàstic, lleugera i resistent, imita l'aspecte d'un diari de paper, i la mida que presenta és una de les principals novetats respecte dels lectors electrònics com el Sony Reader i el Kindle, més pensats per a la lectura de llibres.

Igual que aquests, el lector de Plastic Logic fa servir la tecnologia de tinta electrònica desenvolupada per la companyia E Ink. Doncs bé, en ocasió del setanta-cinquè aniversari, la revista Esquire acaba de llançar un número especial que incorpora aquesta mateixa tecnologia a la portada, amb el titular següent: 'El segle XXI comença ara'.

Si els lectors electrònics es generalitzaran, el temps ho dirà. Però si acaba passant, és clar que els editors dels diaris convencionals s'estalviaran els costs de paper, de distribució i d'impressió.

Els lectors Reader i Kindle


+ El Kindle d'Amazon.
Un dels primers lectors de llibres fou el Reader, de Sony, disponible als Estats Units i al Canadà, que permet d'emmagatzemar cent seixanta volums. Als Estats Units el Reader té la competència del Kindle, llançat el novembre de l'any passat per Amazon, la llibreria en línia més famosa del món. Els usuaris del Kindle, que aquests últims mesos ha aconseguit força ressò mediàtic, poden triar entre un catàleg de més de cent setanta mil títols, descarregables a gran velocitat: menys d'un minut per títol.

Llibres de text...


+ Digital-Text és una iniciativa d'Omnis Cellula.
Canviem de registre per a parlar d'una altra novetat que pot tenir molt de futur: els llibres de text digitals, que aquest curs ja faran servir quaranta-cinc escoles de secundària de tot Catalunya, tant concertades com públiques (tinguem en compte que les escoles tenen la facultat d'elegir els materials educatius que considerin més escaients). Aquests llibres són una iniciativa d'Omnis Cellula, entitat sense afany de lucre de la Universitat de Barcelona. Consultables únicament per internet, s'editen en català, anglès i espanyol.

...digitals


+ Hi ha escoles que faran compatibles els manuals digitals i de paper.
De moment, Digital-Text, que és com s'anomena aquesta iniciativa, ha preparat llibres de text de cinc assignatures de l'àmbit científic: biologia, física, geologia, química i tecnologia, amb activitats i exercicis interactius, animacions explicatives i materials de reforç. El preu per tots cinc llibres és de vint euros per curs, de manera que surten força més barats que no els tradicionals, els de paper. Enguany tenen previst de fer el manual de l'assignatura de matemàtiques, i la fita a més llarg terme és de fer els manuals de totes les assignatures, també de les de primària i de batxillerat.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Hi ha escoles que ensenyaran assignatures científiques únicament amb els llibres de text en línia d'Omnis Cellula, i n'hi ha que els faran compatibles amb els de paper.
  • Segons explica el diari The New York Times, aquests anys vinents la companyia E Ink confia a poder desenvolupar una tecnologia que permeti als usuaris de lectors electrònics d'escriure sobre la pantalla i de visualitzar vídeos.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vídeos de presentació de Digital-Text.
Prim, robust, lleuger: així és el lector de diaris de Plastic Logic.
Cop d'ull a la portada electrònica de la revista Esquire.
Del Reader al Kindle.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua