Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
TV3 i Catalunya Ràdio: 25 anys

Celebracions per l'aniversari de TV3

Televisió de Catalunya...

... i Catalunya Ràdio


dimarts, 9 de setembre de 2008
'Senyores i senyors, bona tarda. Amics, avui, 10 de setembre de 1983, us saludem per primera vegada des de TV3, Televisió de Catalunya'. Amb aquestes paraules, pronunciades per l'actor Joan Pera, començava a emetre la televisió pública catalana, demà farà just vint-i-cinc anys.

L'obertura de TV3 marca una fita en el procés de normalització de la llengua i de la cultura catalanes. Pensem que el 1983 encara no feia ni cinc anys de la recuperació de l'autogovern, després de gairebé quaranta de dictadura franquista, que havia fet tots els possibles per anorrear la identitat catalana.

TV3 ja emetia regularment el 1984, i al cap d'un any arribava a Andorra, a Catalunya Nord i al País Valencià, on l'any passat la Generalitat Valenciana va fer tancar els repetidors instal·lats per Acció Cultural del País Valencià (des de mitjan agost, el Canal 9 valencià es pot veure a Catalunya, i hom espera que aquest sigui un primer pas per a garantir l'emissió de TV3 al País Valencià). A les Illes, TV3 hi arribà un poc més tard, el 1987.

D'abast general, TV3 és peça fonamental de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Igual podem dir de Catalunya Ràdio, també amb vint-i-cinc anys, fets el 20 de juny. A les acaballes de l'any passat va néixer 3cat24, portal internàutic de notícies de Televisió de Catalunya i de Catalunya Ràdio.
  • ! Actualització el 10/09/2008 a les 07:30

Celebracions per l'aniversari de TV3


+ Un miler de caminants i un altre de ciclistes pujaran a Montserrat per formar-hi un '3'.
En ocasió del vint-i-cinquè aniversari, TV3 ha preparat la Nit 25, un conjunt d'activitats culturals i lúdiques gratuïtes per Catalunya i per tot el país, que es faran entre demà al vespre i l'11 de setembre, Diada de Catalunya, a la nit. Nit 25 també és el nom del programa especial que demà mateix emetrà TV3 a les 21.45. A banda, un miler de caminants i un altre de ciclistes pujaran a Montserrat per formar-hi un '3', espectacular i lluminós.

Televisió de Catalunya...


+ Unitat mòbil de TV3.
TV3 fou el primer canal de Televisió de Catalunya, engruixida posteriorment amb el Canal 33 (1988), que ofereix programes de to divulgador, cultural i esportiu; el TVCi (1995), canal internacional de Televisió de Catalunya; el K3 (2001), adreçat a menuts i joves, que inclou el Club Super3 i el 3xl.cat; el 3/24 (2003), amb notícies les vint-i-quatre hores del dia; i el 300, amb films i sèries de ficció, que sols es pot veure mitjançant la televisió digital terrestre (TDT).

... i Catalunya Ràdio


+ Miquel Calçada, la primera veu de Catalunya Ràdio.
Catalunya Ràdio va néixer el 20 de juny de 1983, amb una presentació a càrrec de Miquel Calçada, Mikimoto, que aleshores comptava disset anys. Avui, Catalunya Ràdio és l'emissora més escoltada de Catalunya, amb una audiència de 568.000 oïdors diaris (juliol del 2008). El programa estel·lar és 'El matí de Catalunya Ràdio', presentat i dirigit aquests últims catorze anys per Antoni Bassas, nou corresponsal de TV3 a Washington (Bassas, que havia pres el relleu de Josep Cuní, ha estat substituït per Neus Bonet). El grup Catalunya Ràdio es completa amb Catalunya Informació, Catalunya Música i iCat fm, amb molta oferta multimèdia.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El pastís d'aniversari de TV3, una iniciativa de la Federació Catalana de Pastisseria, es podrà adquirir els dies 10-14 de setembre a més de tres-centes setanta pastisseries.
  • Els partits del Barça tenen vora dos-cents cinquanta mil oïdors, més de la meitat dels quals segueixen Joaquim Maria Puyal a Catalunya Ràdio.
  • Al juliol, a Catalunya, l'audiència de TV3 fou del 13,5%, i a l'agost, de l'11,9%, reducció atribuïda en una bona part als Jocs Olímpics de Pequín, que el canal català no va transmetre.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Catalunya Ràdio, any primer.
1991: neix el Club Super3.
El programa de reportatges '30 minuts', des del 1984.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua