Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'Robinson Crusoe'

La història d'un naufragi

Un home pràctic, positiu

Alexander Selkirk, el veritable Robinson


dilluns, 11 d'agost de 2008
'Robinson Crusoe' és una de les novel·les de nàufrags més populars de tots els temps. L'autor: Daniel Defoe (1660-1731), un home de món, culte i poliglot, considerat el pare de la novel·la anglesa.

Daniel Defoe tingué una vida d'allò més moguda. Semblava encaminat vers la clerecia, però decidí de dedicar-se als negocis, que li tiraven més. Ara, els afers comercials no li procuraren prou estabilitat, així que acabà fent d'escriptor polític, de periodista i, fins i tot, d'agent secret. La seva obra, que abasta uns cinc-cents títols, és de temàtica variadíssima: política, història, economia, moral, poesia satírica...

Defoe era un home d'idees avançades, partidari de reformes en matèria social, econòmica i religiosa. De fe protestant i tarannà tolerant, satiritzà la política religiosa del govern anglès, cosa que pagà amb la picota i la presó.

Uns quants anys després d'haver sortit de la presó començà a escriure novel·les. El 1719, quan tenia vora seixanta anys, publicà 'Robinson Crusoe', que de seguida aconseguí gran fama. Tanta, que aquell mateix any en publicà una segona part, menys reeixida.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Literatura.
  • + Robinson Crusoe: edició digital en anglès, a càrrec del Projecte Gutenberg.

La història d'un naufragi


+ Coberta d'una edició catalana del 2005.
La novel·la narra la història de Robinson Crusoe, un anglès de la ciutat de York que, contra els consells paterns, decideix de fer-se a la mar i de viure una vida aventurera. Després de navegar d'ací d'allà, farà cap al Brasil, on es convertirà en propietari d'una plantació prou lucrativa. Però, ambiciós com és, encara no en té prou, de manera que decideix d'embarcar-se rumb a l'Àfrica per a adquirir-hi esclaus. De resultes d'un huracà, el vaixell acaba naufragant prop de la desembocadura del riu Orinoco. Robinson aconsegueix d'arribar a una illa deserta, on s'haurà d'apanyar tot sol durant anys i panys..., fins que no conegui l'indígena Divendres.

Un home pràctic, positiu


+ A la primera edició (1719) no hi apareixia el nom de l'autor.
A l'illa, en Robinson s'haurà d'afanyar a proveir-se d'aliments, a fabricar arreus, a bastir una casa, coses que no podrà pas fer sense esforç, iniciativa, constància... Sol com es troba, el nostre protagonista també tindrà temps per a pensar, llegir (rescata del vaixell un volum de la Bíblia, que llegeix cada dia), reflexionar sobre què és important i què no. De tot plegat, en sortirà un home nou, pràctic i confiat, amb tendència a veure el cantó positiu dels esdeveniments.

Alexander Selkirk, el veritable Robinson


+ Selkirk passà quatre anys a Más a Tierra, tot sol.
Molt probablement, 'Robinson Crusoe' s'inspira en un cas real, protagonitzat pel navegant escocès Alexander Selkirk (1676-1721), contemporani de Defoe. El setembre del 1704, després d'heure-se-les amb el capità del vaixell corsari en què anava, Selkirk demanà que el deixessin desembarcar a la primera illa que trobessin. L'illa en qüestió fou Más a Tierra, a l'arxipèlag Juan Fernández, més de sis-cents quilòmetres mar endins de la costa xilena. Poc s'ho pensava, Selkirk, que hi havia de romandre més de quatre anys: fins el febrer del 1709, quan en fou rescatat per un altre vaixell corsari.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • A la primera edició de 'Robinson Crusoe' no hi apareixia el nom de l'autor. El llibre fou publicat com una autobiografia, a fi de donar més versemblança, més autenticitat, a la història.
  • D'una manera o una altra, a la novel·la hi apareix sovint la idea de la providència, o la divina providència, que es defineix com la previsió i la cura que té Déu dels homes.
  • Más a Tierra, l'illa on fou desembarcat Alexander Selkirk, és actualment més coneguda pel nom de Robinson Crusoe.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Semblança de Daniel Defoe.
'Robinson Crusoe': versió cinematogràfica de Luis Buñuel.
'Moll Flanders': un film sobre la segona novel·la més cèlebre de Defoe.
La història, ben curiosa, d'Alexander Selkirk.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua