Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'La volta al món en vuitanta dies'

La juguesca

Phileas Fogg, un home flegmàtic

Passepartout, el contrapunt ideal


dijous, 31 de juliol de 2008
Comencem avui un especial de llibres, sobretot d'aventures, que han esdevingut clàssics de la literatura juvenil. I com que, per a molts, l'estiu és temps de descoberta, d'allunyament de la rutina, de vacances a indrets propers o llunyans, dedicarem el primer capítol a la història d'un periple mundial: 'La volta al món en vuitanta dies', obra de l'escriptor Jules Verne (1828-1905).

'La volta al món en vuitanta dies' és, tal vegada, el llibre més popular de Verne, gran mestre de la literatura de ciència-ficció. També són seus títols tan cèlebres com 'Viatge al centre de la Terra, 'De la Terra a la Lluna', 'Els fills del capità Grant', 'Vint mil llegües de viatge submarí', 'Miquel Strogoff'...

A Verne, li va tocar de viure la Revolució Industrial, un temps de transformacions socials profundes, de grans avenços científics i tècnics. Ell n'estava molt al corrent, d'aquests avenços, que li poblaren la imaginació d'invents que tot just despuntaven o que ell pressentia, molts dels quals no trigaren pas gaire a convertir-se en realitat.

Hom diu que Verne es decidí a escriure 'La volta al món en vuitanta dies' quan la premsa va començar a parlar de la possibilitat de fer la volta al món en menys de tres mesos, possibilitat basada en l'obertura de dues grans construccions: el canal de Suez (1869), que comunicava les mars Mediterrània i Roja, i el túnel alpí del Mont Cenis (1871), entre França i Itàlia, de vora catorze quilòmetres de llargària.

La juguesca


+ Façana del Reform Club de Londres.
És el 2 d'octubre de 1872. Al Reform Club, club selecte de l'alta societat de Londres. Phileas Fogg, home distingit, enigmàtic i ric, aposta amb els seus col·legues que completarà la volta al món en vuitanta dies a tot estirar. No plagueja pas: s'hi juga vint mil lliures. Els altres ho accepten, una mica avergonyits perquè l'envit sembla del tot impossible. Aquell mateix dia Fogg comença un viatge ple de peripècies, de riscs i d'aventures, una ruta contra rellotge per indrets del tot desconeguts. Escales previstes? París, Bríndisi, Suez, Bombai, Calcuta, Singapur, Hong Kong, Yokohama, San Francisco, Nova York i Liverpool, l'última abans de Londres, objectiu a atènyer el 21 de desembre, ni un dia més.

Phileas Fogg, un home flegmàtic


+ Una edició catalana de la novel·la, publicada aquest 2008.
El nostre protagonista és un home taciturn, és a dir: de poques paraules, d'humor intel·ligent, de fortuna immensa (ningú no en sap l'origen) i d'una puntualitat extrema. És el prototip del 'gentleman' ('senyor') anglès, flegmàtic, impertorbable, de maneres exquisides i de capteniment impecable, per bé que un poc excèntric. Però, sota aquesta aparença, s'hi amaga un home d'acció, aventurer, i més sensible que no sembla als encants de l'amor.

Passepartout, el contrapunt ideal


+ Cartell de la versió cinematogràfica del 1956.
Phileas Fogg no viatja pas sol. Es fa acompanyar del seu criat, just acabat de contractar. Passepartout (en francès, 'rossinyol': clau universal que obre tots els panys), que així es diu el criat, té una trentena d'anys, però ja ha fet tota llei d'oficis, i s'afigura que la nova feina li permetrà, finalment, de menar una vida pausada, tranquil·la. Per això, quan s'assabenta de les intencions del seu amo, no se'n sap avenir. Passepartout és el contrapunt ideal de Fogg: ingenu, espontani, un xic esbojarrat, extravertit i curiós de mena (més que no en Fogg, es meravella dels costums dels països per on passen), trets que el faran caure en paranys i passar per no poques situacions de perill.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El Reform Club, el club de Phileas Fogg, no fou pas fruit de la imaginació de Verne. Fundat el 1836, encara avui és punt d'aplec d'acadèmics, artistes, polítics, escriptors, emprenedors.... El 1981 fou el primer club anglès d'aquesta casta a admetre dones.
  • Jules Verne era de Naoned (en francès, Nantes), ciutat bretona situada a la capçalera de l'estuari del Loira, riu que mor a l'Oceà Atlàntic. El fet afavorí la seva passió marinera.
  • A la seva obra, Verne va anticipar l'arribada de l'home a la lluna, els coets espacials, l'escafandre dels submarinistes, el descobriment dels pols Nord i Sud i de les fonts del Nil...

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vida i obra de Jules Verne.
Punts a tenir en compte abans de començar a llegir 'La volta al món en vuitanta dies'.
Film del 1956 basat en la novel·la, amb David Niven de Phileas Fogg.
L'itinerari seguit per Fogg i Passepartout.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua