Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els Jocs Olímpics de Pequín

Uns jocs polèmics

Escenaris

Esports


dilluns, 28 de juliol de 2008
Durant dues setmanes llargues, del 8 d'agost al 24, Pequín, la capital de la Xina, serà la seu d'un esdeveniment de primer ordre, el més internacional dins l'àmbit de l'esport: els jocs olímpics, disputats cada quatre anys.

Així ho testimonien les xifres. El programa olímpic de Pequín 2008 abasta vint-i-vuit esports, en què competiran devers 10.500 esportistes, la flor i nata de l'esport mundial. Els esforços d'aquests esportistes per a atènyer la preada medalla olímpica seran seguits per vint mil periodistes i per milions d'espectadors de tot el món.

La de Pequín serà la XXIX Olimpíada de l'era moderna. La primera es va fer el 1896, mercès a l'impuls d'un pedagog francès, el baró Pierre de Coubertin. La ciutat elegida fou Atenes, capital de Grècia, la pàtria dels jocs olímpics de l'antiguitat.

Coubertin, és clar, s'inspirà en els jocs de l'antiga Grècia, disputats per primera vegada el 776 aC a la ciutat d'Olímpia (d'ací el nom). Aquests jocs anaven precedits de l'anomenada treva sagrada, que posava fi a tota hostilitat, a tota guerra, entre grecs (si n'hi havia, cosa gens infreqüent). La pau permetia als ciutadans d'acudir lliurement a Olímpia, que durant un quant temps es convertia en la capital de tot l'Hèl·lade.

Els Jocs Olímpics de Pequín no han anat precedits de cap treva; ben altrament, aquests últims mesos s'han intensificat les crítiques per la situació dels drets humans a la Xina, país obert al capitalisme, però dominat amb mà de ferro pel Partit Comunista Xinès.
  • ! Actualització el 01/08/2008 a les 14:20
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Esports.
  • + Bon Cop de Cap: canal esportiu de VilaWeb. Ressegueix la història dels jocs olímpics.
  • + Summer Sports: explicació animada de totes les disciplines esportives dels jocs d'estiu. Comitè Olímpic Internacional.
  • + Olympics: el seguiment de la BBC.

Uns jocs polèmics


+ La manca de llibertats ha estat objecte de campanyes de denúncia.
La manca de llibertats ha estat objecte de campanyes de denúncia d'organitzacions de defensa dels drets humans com Reporters sense Fronteres i Human Rights Watch. Les crítiques s'estengueren els mesos de març i abril, per causa de la repressió de les protestes tibetanes (el Tíbet és ocupat per la Xina des del 1950). El descontentament es palesà en les manifestacions que entrebancaren el pas de la flama olímpica per ciutats com Londres, París i San Francisco. El boicot polític planà sobre els jocs.

Escenaris


+ Maqueta de l'Estadi Nacional de Pequín.
Dels trenta-set escenaris dels jocs, el més espectacular és l'Estadi Nacional de Pequín, de disseny futurista i amb cabuda per a 91.000 espectadors, obra de la firma suïssa Herzog & de Meuron. Al Niu d'Ocell, com s'anomena popularment, s'hi faran les cerimònies d'obertura i clausura, proves d'atletisme i partits de futbol. Naturalment, Pequín concentrarà la gran majoria de les competicions, per bé que també se'n faran fora de la capital: a la regió administrativa especial de Hong Kong; a Xangai, la ciutat més poblada de la Xina...

Esports


+ L'atletisme és esport olímpic des del 1896.
Com dèiem, el programa olímpic dels jocs d'estiu comprèn vint-i-vuit esports (el d'hivern en comprèn set). Entre els més seguits hi ha l'atletisme, la natació i la gimnàstica, i també tenen molt de predicament el futbol, el bàsquet, el tennis... N'hi ha de menys populars, però de llarga tradició olímpica: halterofília, hípica, rem, tir, tir amb arc... Uns altres esports, diguem-ne minoritaris, han trigat més a esdevenir olímpics: bàdminton (1992), softbol (1996), taekwondo (2000)...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Pequín presenta uns índexs molt elevats de contaminació, que les autoritats xineses s'afanyen a combatre amb mesures dràstiques, com la de reduir a la meitat la circulació d'automòbils. Fins ara en circulaven diàriament 3.300.000.
  • Pequín és la seu de la XXIX Olimpíada, però a la pràctica és la XXVI. La Primera Guerra Mundial (1914-1918) impedí de dur a terme la del 1916, i la Segona Guerra Mundial (1939-1945), les del 1940 i 1944.
  • S'ha comptat, doncs, igual que en la Grècia antiga, quan el terme 'olimpíada' equivalia al període de quatre anys comprès entre dos jocs olímpics.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Els esports olímpics, un per un.
La contaminació de Pequín, quantificada per la BBC.
La marató, la prova de resistència per excel·lència.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua