Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Banksy, l'artista invisible

Obra subversiva...

...i cobejada

Grafits a la Tate Modern, amb presència catalana


dijous, 24 de juliol de 2008
Es fa dir Banksy; és l'autor de grafits més famós del món, i, tot i amb això, la seva veritable identitat encara no s'ha acabat d'escatir. Paradoxalment, això n'ha acrescut encara més la fama i l'interès dels mitjans de comunicació.

De Banksy, s'ha dit que va néixer el 1974 a la ciutat anglesa de Bristol, o a Yate, localitat més petita de la vora; que va començar a pintar al carrer el 1993, en el marc del moviment 'underground' ('alternatiu') de Bristol, aparegut al tombant dels anys 1980-1990 (entre més coses, aquest moviment abastava el grafit, que es defineix per la inscripció o dibuix fet en espais públics o privats: murs, estacions de ferrocarril metropolità...)

Fa cosa de deu dies, el diari The Mail on Sunday identificava Banksy amb Robin Gunningham, un home de trenta-quatre anys que havia estudiat en una escola privada d'un suburbi de classe mitjana de Bristol. La informació es basava en una fotografia presa el 2004 a Jamaica, en què apareixia un individu amb un esprai.

Ara, l'agent de Banksy no ha volgut ni confirmar ni negar la notícia. El mateix ha fet amb unes altres històries que miraven de projectar llum sobre un dels secrets més ben guardats de l'art contemporani.

Obra subversiva...


+ Grafit de Banksy a Bristol.
De Banksy, doncs, se'n coneix més l'obra que no pas la vida. Els seus grafits són de to subversiu, antiautoritari, amb missatges contra la guerra, el capitalisme i l'ordre establert, i entre els motius més repetits hi ha rates, micos, policies, soldats, joves, gent gran... Provocador i agosarat, no ha dubtat a introduir clandestinament peces seves al Museu del Louvre de París, a la galeria Tate Britain de Londres, al Museu Metropolità d'Art de Nova York...

...i cobejada


+ Obra atribuïda a Banksy, subhastada per prop de 275.000 euros.
Banksy ha esdevingut una referència de l'art contemporani. Els seus treballs són cobejats pels col·leccionistes, i entre els seus entusiastes figuren celebritats com Angelina Jolie i Christina Aguilera. A la primeria d'aquest 2008, un grafit seu, pintat en un mur de Portobello Road, a l'oest de Londres, fou subhastat a internet per gairebé 275.000 euros; el rècord anterior era 'Bombing Middle England', que la casa de subhastes Sotheby's adjudicà el 2007 per més de 130.000 euros.

Grafits a la Tate Modern, amb presència catalana


+ Tate Modern.
El grafit suscita opinions contraposades. Per uns, és art; per uns altres, no és sinó un signe de vandalisme. El fet, però, no ha impedit a la galeria Tate Modern de Londres d'adornar la façana amb els murals de sis noms de prestigi dins l'anomenat art urbà: l'italià Blu, el col·lectiu nord-americà Faile, el francès JR, els brasilers Nunca i Os Gêmeos (Otávio i Gustavo Pandolfo) i el català Sixeart, que hi exposa un mural de tons vius.

MATERIALS

  • Banksy
    Format:Web
    Pàgina oficial.
  • Banksy
    Format:Web
    Pàgina de BBC Bristol dedicada a aquest misteriós grafiter.
  • Street Art
    Format:Web
    Exposició d'art urbà. Oberta a la galeria Tate Modern fins el 25 d'agost.
  • Del grafit al 'street art'
    Format:Web
    Reportatge de VilaWeb Nit.
  • Warhol vs. Banksy
    Format:Web
    Exposició oferta l'any passat a Londres, que aplegava obres d'Andy Warhol i de Banksy.

QUE HO SABIES?

  • La valoració artística del grafit modern (de grafits, ja se'n feia a l'antiguitat) començà els anys 1980, a partir de figures com Keith Haring i Jean-Michel Basquiat, tots dos lligats a la ciutat de Nova York.
  • De fet, el grafit és un dels elements definidors del hip hop, moviment cultural sorgit a la darreria dels anys 1970 al barri novaiorquès del Bronx.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La petja de Banksy a Londres.
Grafits de Banksy al mur de Cisjordània (2005).
La campanya Keep Britain Tidy (Mantinguem la Gran Bretanya Neta), contra el grafit.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua