Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La crisi econòmica

Crisi financera

Encariment del petroli i dels aliments

Indicadors


dijous, 17 de juliol de 2008
Els experts coincideixen a afirmar que l'actual situació econòmica no és gens favorable. Parlen de crisi, una crisi d'abast mundial, més o menys profunda segons els països.

De fet, no hi ha una sola crisi, sinó tres: la financera, amb repercussions sobre els sectors immobiliari i bancari; l'energètica, causada per la pujada del preu del petroli; i l'alimentària, deguda a l'encariment dels aliments. Tot i amb això, els responsables polítics i les institucions internacionals insisteixen en la necessitat de no crear alarma social.

Els economistes anomenen aquesta confluència de crisis amb una expressió prou indicativa: tempesta perfecta. I, a curt terme, no sembla pas que aquesta tempesta hagi d'esvair-se.

Per exemple, el Fons Monetari Internacional (FMI) ha predit que aquest 2008 el creixement econòmic mundial serà força inferior al del 2007, i que la sortida a la crisi no es començarà a entreveure fins ben entrat el 2009.

Igual podem dir de casa nostra. A Catalunya, per exemple, la previsió de creixement del producte interior brut (PIB) per al 2008 és de l'1,8%, just la meitat que el de l'any passat, segons dades del Departament d'Economia i Finances.
  • ! Actualització el 17/07/2008 a les 06:00
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Economia.

Crisi financera


+ La companyia hipotecària Freddie Mac acaba de rebre l'ajut del govern nord-americà.
La crisi financera va començar a manifestar-se ara fa un any als Estats Units, per causa de la fallida de diverses entitats bancàries que concedien hipoteques d'alt risc (les dites hipoteques 'subprime'), adreçades a les classes més desfavorides: es van combinar l'augment de la morositat (molts clients van deixar de pagar), tipus d'interès elevats i refredament del mercat immobiliari (no es compraven tants habitatges). Doncs bé, la crisi hipotecària encara no ha tocat fi. Aquesta mateixa setmana el govern dels Estats Units ha decidit de socórrer dues grans companyies hipotecàries amb risc de fallida: Fannie Mae i Freddie Mac, que proveeixen gairebé la meitat de les hipoteques dels Estats Units.

Encariment del petroli i dels aliments


+ Gràfic indicatiu de l'evolució del preu del petroli (1996-2008).
El panorama es completa amb la pujada del preu del petroli i dels aliments. Entre més coses, l'encariment del petroli s'explica per la feblesa del dòlar, la proliferació d'especuladors, la inestabilitat política dels països productors i el pes creixent de potències emergents com la Xina i l'Índia (en aquests països, com més va, més gent hi ha que té accés a l'automòbil). L'especulació i la incorporació al mercat mundial de les potències emergents també és causa de l'increment del preu dels aliments, igual que la producció de biocombustibles (obtinguts de plantes com el gira-sol, la colza, els cereals...) i l'augment de la població.

Indicadors


+ L'encariment dels aliments ha acrescut la inflació.
Tot plegat es reflecteix en indicadors socioeconòmics desfavorables, que varien d'un país a un altre: pujada de la inflació, és a dir, dels preus; tipus d'interès alts (els bancs s'hi miren molt, ara, abans no concedeixen un préstec); més desocupació; increment de la morositat... Naturalment, tot això redueix el poder adquisitiu del conjunt de la població, forçada a estalviar i, per tant, a consumir menys. I, és clar, si el consum és baix, l'economia no rutlla.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La setmana passada el preu del barril de petroli va ultrapassar els cent quaranta-set dòlars, nou rècord mundial. L'abril del 2003, poc després de la guerra de l'Irac, rondava els vint-i-tres.
  • Segons el Banc Mundial, la combinació de l'alça del preu del petroli i dels aliments amenaça d'enfonsar en la pobresa extrema més de cent milions d'individus.
  • A Catalunya, la inflació s'ha doblat aquest últim any: del 2,4% al 4,9%.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

L'encariment dels aliments: presentació gràfica del Banc Mundial.
El preu del petroli, del 1978 ençà.
El Banc Central Europeu, responsable de fixar el tipus d'interès de la Unió Europea.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua