Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La música punk

Ideologia i estil del moviment punk

Noms mítics

Diversificació


dilluns, 14 de juliol de 2008
Dissabte, en el marc del festival Summercase, al Parc del Fòrum de Barcelona, hi actuaran els Sex Pistols, grup llegendari del punk, estil musical que van prodigar a mitjan dècada dels 1970.

Els Sex Pistols són tinguts pels capdavanters a la Gran Bretanya de la música punk, una varietat de rock agressiva, cridanera, de ritme ràpid, sorgida com a reacció al 'rock progressiu' i a la 'música disco', molt en voga els anys 1970.

Això, musicalment. Quant a contingut, les cançons eren marcadament contestatàries, antiautoritàries, de denúncia del consumisme. Tot plegat, no era sinó el reflex d'una manca de perspectives de futur del jovent.

Cal tenir present que aquells anys Occident sofria les conseqüències d'una greu crisi econòmica, la més important des de la fi de la Segona Guerra Mundial (1939-1945). La crisi del petroli del 1973, com s'anomenà, va instaurar governs de signe conservador (Margaret Thatcher a la Gran Bretanya, Ronald Reagan als Estats Units) que aplicaren polítiques econòmiques liberals, molt criticades pels sindicats i les classes treballadores.

No fa estrany, doncs, que la música punk acabés originant tot un moviment, progressivament estès per tot el món.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Música.

Ideologia i estil del moviment punk


+ La manera de vestir és del tot allunyada dels patrons clàssics.
Com ja hem apuntat, el missatge general del moviment punk era de rebel·lió, de reivindicació de la individualitat, de crítica del model social vigent. El lema era 'Do it yourself' ('Apanya't sol'), aplicable tant a la necessitat de fer música prescindint de la gran indústria discogràfica com a la de no deixar-se entabanar ni arrossegar per les convencions socials. La voluntat transgressora del moviment punk es manifestà en la manera de vestir, del tot allunyada dels patrons clàssics (ex. roba estripada, apedaçada o mal sargida; crestes de cabells; pantalons ajustats; ús d'imperdibles, cadenes i insígnies; jaquetes de cuir; samarretes amb eslògans provocadors, si no ofensius...).

Noms mítics


+ Ramones. Coberta del disc 'Leave Home' (1977).
Sex Pistols a banda, entre els grups mítics de la música punk hi ha els Ramones, molt primerenc, fundat a Nova York el 1974 i actiu fins al 1996; i els anglesos The Clash (1976-1986), amb lletres políticament molt compromeses. Noms considerats precursors i impulsors del punk nord-americà són Iggy Pop, de The Stooges, i la poetessa i cantant Patti Smith.

Diversificació


+ L'últim disc de Green Day es vengué moltíssim a tot el món.
El punk acabà originant substils diversos: hardcore, encara més cridaner i agressiu; new wave, més comercial i acostat al pop; post-punk, més experimental... Destaquem, també, el pop punk, barreja d'aquests dos estils, que ha atès força popularitat amb grups com Green Day: 'American Idiot' (2004), l'últim disc d'aquest tercet californià, es vengué moltíssim a tot el món.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El 2006, els Sex Pistols foren inclosos al Rock and Roll Hall of Fame and Museum (Pòrtic de la Fama i Museu del Rock), però es negaren a assistir a la cerimònia i desqualificaren grollerament la institució.
  • A la llista dels cent artistes més importants de la història del rock, preparada per la revista Rolling Stone, hi ha noms lligats al punk com els Ramones (26), The Clash (30), Patti Smith (47), Sex Pistols (58) i The Stooges (78).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'Anarchy in the U. K.', primer i mític 'single' dels Sex Pistols.
'London Calling' de The Clash, quinzena millor cançó de tots els temps, segons la revista Rolling Stone.
The Cure, grup lligat al post-punk.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua