Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Bill Gates: retirada parcial

Programador a tretze anys

Microsoft: hegemonia polèmica

La Fundació Bill i Melinda Gates


dijous, 3 de juliol de 2008
És una icona de la informàtica, un dels homes més rics del món, el cap de Microsoft, companyia que a partir d'ara deixa d'ocupar una bona part del seu temps en favor de la fundació benèfica més important del món. Parlem de William Henry Gates III, més conegut per Bill Gates.

Fa encara no una setmana que Bill Gates ja no és a la primera línia de la companyia que va fundar ara fa trenta-tres anys. Continua, això sí, essent-ne el cap, i hi passarà una vegada la setmana, de manera que estarà al corrent del rumb marcat pels tres homes que l'han substituït: Steve Ballmer, cap executiu i company d'estudis a la Universitat de Harvard; Ray Ozzie, cap d'arquitectura de programari; i Craig Mundie, cap de recerca i estratègia.

La, diguem-ne, jubilació anticipada de Gates arriba en un moment d'incertesa per a Microsoft. La companyia manté el domini en el sector de l'ofimàtica, i el sistema operatiu Windows és present al 90% dels ordinadors, però els experts sostenen que no s'ha adaptat prou bé als envits d'internet.

Per exemple, enguany ha intentat debades de comprar Yahoo!, amb la idea de competir amb Google, i ha assistit al reeixit llançament de la tercera versió del navegador Firefox, de codi lliure, que ja utilitzen el 20% dels usuaris de la xarxa (tot i amb això, l'Internet Explorer encara manté molt d'avantatge, amb una quota de mercat del 73%).

Programador a tretze anys


+ L'equip original de Microsoft.
Nascut el 28 d'octubre de 1955 a Seattle (Washington, EUA), Bill Gates és un prodigi de la informàtica. A tretze anys començà a programar, i quan en tenia vint abandonà els estudis universitaris i fundà Microsoft, juntament amb el seu amic de la infantesa, Paul G. Allen. La gran oportunitat els arribà el 1980, quan desenvoluparen el sistema operatiu MS-DOS per a IBM, la companyia més important de la indústria informàtica. El 1993 el valor de mercat de Microsoft superà IBM.

Microsoft: hegemonia polèmica


+ Microsoft té noranta mil treballadors.
L'MS-DOS fou el precedent del Windows, el sistema operatiu lligat a l'expansió i a l'hegemonia mundial de Microsoft (l'última versió, Windows Vista, data del 2007). Però aquesta hegemonia ha anat acompanyada de polèmica, amb acusacions de pràctiques monopolistes, de processos judicials als Estats Units i de dues multes milionàries de la Unió Europea, una el 2004 i una altra enguany. Avui Microsoft és un gegant de la informàtica (té noranta mil treballadors) amb una indubtable presència social, cosa que no ignoren pas ni els partidaris ni els detractors.

La Fundació Bill i Melinda Gates


+ La fundació de Gates té un fons que ultrapassa els trenta-set mil milions de dòlars.
Alleujat de feina a Microsoft, Bill Gates dedicarà més temps i esforços a la fundació, instituïda el 2000 per ell i la seva esposa, Melinda. La Fundació Bill i Melinda Gates té més de mig miler de treballadors i un fons que ultrapassa els trenta-set mil milions de dòlars, més que no cap altra institució filantròpica. És consagrada a la reducció de la pobresa i a la millora de les condicions sanitàries dels països en vies de desenvolupament; també té un programa educatiu adreçat a la població nord-americana amb menys recursos econòmics.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Durant tretze anys consecutius, del 1995 al 2007, Bill Gates va primerejar la llista de milionaris que prepara la revista nord-americana Forbes.
  • A la llista d'enguany, Gates ocupa la tercera posició, amb una fortuna estimada de cinquanta-vuit mil milions de dòlars, per darrere del nord-americà Warren Buffett i del mexicà Carlos Slim.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Bill Gates: els primers anys (galeria fotogràfica).
Internet Explorer 7 i Firefox 3: dos navegadors rivals.
'Bill Gates: geni de l'ordinador, babau d'internet' (article de la revista Time).
I també...
  • Encarta, l'enciclopèdia de Microsoft.
  • Informe de la Fundació Bill i Melinda Gates corresponent al 2007.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua