Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Darwin, Wallace i la teoria de l'evolució

Darwin: viatge decisiu a bord del Beagle

'L'origen de les espècies'

Wallace, codescobridor de la teoria de l'evolució


dilluns, 30 de juny de 2008
El juny del 1858 el naturalista anglès Charles Darwin (1809-1882) rebé una carta del col·lega i compatriota Alfred Russel Wallace (1823-1913), tramesa des d'una illa del sud-est asiàtic. El jove Wallace hi exposava idees molt semblants a les desenvolupades per Darwin.

Al cap de pocs dies, l'1 de juliol (demà farà cent cinquanta anys, doncs), la Linnean Society de Londres presentava conjuntament les recerques de tots dos naturalistes i descobria al món la teoria de l'evolució, que capgirava la idea dominant sobre l'origen de les espècies, la humana inclosa.

El 24 de novembre de 1859 Darwin publicà 'L'origen de les espècies' (el títol complet era 'Sobre l'origen de les espècies per mitjà de la selecció natural, o la preservació de les races més aptes en la lluita per la vida'), que reblava la teoria evolucionista.

El 2009, doncs, farà cent cinquanta anys de l'edició d'aquest llibre cabdal de la història de la ciència, i dos-cents del naixement de l'autor, aniversaris que seran commemorats a Anglaterra i a tot el món.

Però els actes commemoratius ja comencen ara, també a casa nostra. Per exemple, l'1 de juliol, al Jardí Botànic de la Universitat de València, s'hi presentarà el vintè volum de la col·lecció Breviaris: 'La lluita per la vida', que inclou la comunicació conjunta de Darwin i Wallace a la Linnean Society.
  • ! Actualització el 01/07/2008 a les 07:00

Darwin: viatge decisiu a bord del Beagle


+ El periple del Beagle durà cinc anys.
El 27 de desembre de 1831 fou una data decisiva de la vida de Charles Darwin. Aquell dia salpà a bord del vaixell HMS Beagle amb rumb a l'Amèrica del Sud, en una expedició de fins científics. El periple, que durà cinc anys, permeté a Darwin d'estudiar les característiques geològiques de terres diverses i d'observar una enorme varietat de fòssils i d'animals i vegetals, sobretot a les illes Galápagos, poblades per una munió d'espècies endèmiques. Tornat a Anglaterra, ordenà i classificà les mostres recollides, i es començà a interrogar sobre la validesa de la teoria, aleshores vigent, segons la qual els ésser vivents eren immutables (seguint el llibre bíblic del Gènesi, la tradició cristiana sostenia que havien estat creats per Déu, i que no eren el resultat de cap procés evolutiu).

'L'origen de les espècies'


+ 'L'origen de les espècies' mogué molta polèmica.
Durant una vintena d'anys Darwin madurà la seva teoria, que finalment exposà a 'L'origen de les espècies'. La tesi del llibre era del tot revolucionària: les espècies vivents (i, doncs, també l'home) eren el resultat d'un procés de selecció natural. Segons aquest procés, els individus d'una mateixa espècie presentaven trets que els feien més o menys adaptats al medi (els més ben adaptats, era més probable que hi sobrevisquessin que no pas els menys adaptats). La tesi de Darwin mogué molta polèmica, perquè implicava que l'home descendia d'un avantpassat llunyà.

Wallace, codescobridor de la teoria de l'evolució


+ Alfred Russel Wallace.
Charles Darwin es decidí a publicar 'L'origen de les espècies' després d'haver rebut la carta enviada des de l'altre cap de món per Alfred Russel Wallace, en què exposava idees molt similars a les seves. Com hem vist, la Linnean Society resolgué de fer una presentació conjunta de les recerques de Darwin i de Wallace a fi d'evitar possibles disputes. No n'hi hagué pas. Wallace era un home modest, gens interessat a pledejar. Tots dos, ell i Darwin, desenvoluparen per separat una de les teories més importants i influents de la història de la ciència.

MATERIALS

  • Darwin200
    Format:Web
    Detalla el programa d'actes commemoratius prevists a la Gran Bretanya en ocasió del dos-centè aniversari del naixement de Charles Darwin. A partir del juliol del 2008.
  • The Complete Work of Charles Darwin Online
    Format:Web
    Versió en línia de les obres completes de Darwin.
  • Darwin
    Format:Web
    Especial del diari anglès The Guardian, publicat en ocasió del cent cinquantè aniversari de la teoria de l'evolució.
  • The Linnean Society of London
    Format:Web
    S'hi exposaren per primera vegada les teories de l'evolució per selecció natural.
  • Wallace Collection
    Format:Web
    Cartes, notes, articles... d'Alfred Russel Wallace. Aplegades pel Museu d'Història Nacional de Londres.

QUE HO SABIES?

  • Alfred Russel Wallace fou un humanista, un home tan interessat per la ciència com per la societat del seu temps. Compromès amb les idees socialistes, criticà les desigualtats degudes a la revolució industrial.
  • 'L'origen de les espècies' suscità molta polèmica, però també molt d'interès. L'obra s'esgotà el mateix dia d'haver-se posat a la venda.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Charles Darwin i la teoria de l'evolució: vídeo.
Indrets lligats a la vida de Darwin.
Cop d'ull a les illes Galápagos.
El viatge de circumnavegació del Beagle.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua