Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Prendre el sol sense risc

Consells bàsics

Protegir-se, àdhuc si no fa calor

El raigs ultraviolats


dijous, 26 de juny de 2008
Acabem d'entrar a l'estiu i el bon temps, les vacances, els dies llargs... (per bé que passat Sant Joan el dia ja comenci a escurçar-se)..., tot plegat convida a sortir, a prendre el sol, que és ara quan emet la radiació més intensa.

El sol és font de vida i té efectes beneficiosos per a la salut. Els mals vénen si se n'abusa, si hom s'exposa massa a la radiació solar, o si s'hi exposa quan no toca.

I això últim encara passa. Diu l'Institut Català d'Oncologia (ICO) que més del 80% dels càncers de pell es podrien evitar defugint la insolació excessiva i les cremades cutànies, sobretot durant la infantesa i l'adolescència; i també que els casos de càncer melanoma, de mortalitat elevada i lligat a episodis de cremades solars, augmenten cada any de l'ordre del 4%-5% (el càncer no-melanoma, que abasta el 95% dels càncers de pell, és menys mortífer i va lligat a l'exposició solar durant la vida).

Un any i un altre, quan s'acosta l'estiu, l'Institut Català d'Oncologia llança una campanya que té per finalitat d'alertar dels perills de la insolació excessiva, amb consells per a prendre el sol saludablement. En la campanya d'enguany ha editat set-cents mil tríptics i gairebé vuit mil pòsters informatius, distribuïts per centres d'atenció primària, escoles, casals d'estiu, farmàcies, centres esportius...

Consells bàsics


+ El sol s'ha de començar a prendre d'una manera gradual.
Vegem alguns dels consells de l'Institut Català d'Oncologia: començar a prendre el sol d'una manera gradual, evitar sempre l'exposició prolongada i les hores de màxima radiació (12.00-16.00); cobrir-se amb samarreta, roba de cotó i gorra o barret d'ala ampla (que protegeix coll i orelles); fer servir crema solar de protecció elevada (factor de més de vint), i aplicar-la una estona abans de l'exposició al sol i després de cada bany (en piscines, platges...); dur ulleres de sol homologades; i beure aigua a fi d'evitar la deshidratació.

Protegir-se, àdhuc si no fa calor


+ És imprescindible de protegir-se encara que hi hagi núvols o que el cel sigui mig tapat.
És imprescindible de protegir-se encara que hi hagi núvols o que el cel sigui mig tapat; altrament, hi ha risc de cremar-se. Igualment n'hi ha si hom no pensa a protegir-se perquè no té calor. Però la sensació de calor, l'efecte tèrmic, es degut als raigs infraroigs, no pas als ultraviolats (UV). D'aquests últims, n'hi ha de tres tipus: A (UVA), B (UVB) i C (UVC).

El raigs ultraviolats


+ La radiació solar és més intensa a l'estiu.
Els raigs UVA travessen l'epidermis (la capa exterior de la pell) i atenyen el derma (la capa inferior). Colren la pell, però també l'envelleixen i són factor de risc de càncer de pell. També són causants de càncer de pell els raigs UVB, així mateix responsables de les cremades. Els raigs UVC són els d'efecte més perniciós, però, per sort, no arriben a la superfície terrestre: són completament absorbits per la capa d'ozó.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Al món, cada any es diagnostiquen dos milions de càncers de pell.
  • A la platja, l'aigua i la sorra reflecteixen la llum solar i n'augmenten la intensitat. El mateix efecte té la neu, sobretot a alta muntanya.
  • La radiació ultraviolada és la principal font de vitamina D, necessària per a metabolitzar el calci, que enforteix ossos, músculs i sistema immunològic.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Colradura artificial: alerta.
Apunt sobre el factor de protecció solar.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua