Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'visualKultur.cat': llibres artístics

a, è, é, i, ò, ó, u

Unió d'art i literatura

Revistes, música, disseny gràfic


dijous, 19 de juny de 2008
És una exposició de gran sensibilitat estètica, que convida a mirar, a remirar, a llegir, a aturar-se: és 'visualKultur.cat'. Basada en el llibre com a objecte artístic, es podrà visitar fins el 14 de setembre a la sala d'exposicions del Foment de les Arts i del Disseny (FAD), davant mateix del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA).

L'exposició, estrenada l'any passat a la Fira del Llibre de Frankfurt, presenta un centenar d'obres en format llibre, resultat de la col·laboració d'artistes, escriptors, dissenyadors i editors.

'visualKultur.cat' és un recorregut per la cultura visual catalana d'aquests últims cinquanta anys. El punt de partença, el constitueixen els treballs del grup Dau al Set, inicialment integrat per Joan Brossa, Modest Cuixart, Joan Ponç, Arnau Puig, Antoni Tàpies i Joan Josep Tharrats.

Aquest grup, nascut el 1948, es rebel·là contra l'ambient opressiu de la dictadura franquista i s'obrí a l'art més avantguardista del moment, entroncant així amb la primera avantguarda catalana: Salvador Dalí, Joan Miró, el poeta Josep Vicenç Foix..., autors també representats a l'exposició.

'visualKultur.cat' es completa amb obres d'artistes sorgits amb el restabliment de la democràcia (Frederic Amat, Perejaume, Jaume Plensa...) i amb les aportacions de la generació més jove.

a, è, é, i, ò, ó, u


+ 'Llull-Tàpies'.
'visualKultur.cat' s'organitza en set àmbits, corresponents als set sons vocàlics catalans (a, è, é, i, ò, ó, u). 'a', que obre l'exposició, comprèn peces dels mestres de l'avantguarda catalana: una de Tàpies sobre texts de Ramon Llull, el cappare del català literari; 'Homenatge a Joan Prats', en record d'aquest impulsor de l'art avantguardista; 'Quatre colors aparien el món', de Miró i Foix; un llibre-maleta de Dalí... 'è' és encapçalat pel llibre 'Cop de poma', símbol de la unió entre l'avantguarda anterior a la guerra del 1936 i el grup Dau al Set. Aquest àmbit presenta uns quants treballs de duet Tàpies-Brossa: 'Novel·la', 'Frègoli', 'Carrer de Wagner'...

Unió d'art i literatura


+ 'El Nord del Sud', de Perico Pastor i Quim Monzó.
De fet, la singularitat de 'visualKultur.cat' és que és fruit de la col·laboració, de l'entesa, entre art i literatura, entre artistes i escriptors. Vegem-ne una petita mostra: 'Bertolt Brecht, testimoni i homenatge', de Modest Cuixart i Joan Oliver (Pere Quart); 'Tao-Te-King', d'Albert Ràfols Casamada i Josep Palau i Fabre, amb texts del filòsof xinès Laozi; 'Sis poemes gallecs', de Josep Guinovart, sobre texts de Federico García Lorca; 'Amb música de Bach', de Joan Hernàndez Pijuan i Miquel Martí i Pol; 'El Nord del Sud', de Perico Pastor i Quim Monzó; 'El bosc a casa', de Perejaume i Joan Brossa...

Revistes, música, disseny gràfic


+ 'Sol, Solet. Comediants'.
Totes aquestes obres formen part dels àmbits 'é' i 'i', però encara n'hi ha tres més: 'ò', centrat en publicacions històriques com Dau al Set (1948-1956) i Cave Canis (1995-1999); 'ó', sobre arts escèniques i música, amb llibres d'artista que il·lustren obres de Carles Santos, de Comediants, de Xavier Mariscal, de Pau Riba...; i 'u', que aplega peces de las nova fornada de dissenyadors gràfics: Àlex Gifreu, Ramon Prat, Dídac Ballester...

MATERIALS

  • visualKultur.cat
    Format:Web
    Visita guiada, obres i diccionari d'autors.
  • Foment de les Arts i del Disseny
    Format:Web
    Seu de l'exposició 'visualKultur.cat'.
  • Art català
    Format:Web
    A l'Enciclopèdia Catalana. Accés a les entrades 'L'avantguardisme', 'La segona avantguarda' i 'Els darrers anys'.
  • Visual i plàstica
    Format:Web
    Materials aplegats per la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC).

QUE HO SABIES?

  • Artista de la paraula, J. V. Foix (1893-1987) sentia tanta fascinació per la tradició clàssica com per les avantguardes, artístiques, literàries i esportives (va aprendre a jugar a tennis, joc reglamentat per primera vegada el 1877).
  • La posició del poeta de Sarrià restà reflectida en el famós vers 'M'exalta el nou i m'enamora el vell'.
  • Joan Brossa (1919-1998), un altre poeta present a 'visualKultur.cat', fou un dels introductors a casa nostra de la dita poesia visual, feta de poemes confegits a base de jocs de lletres, elements tipogràfics, dibuixos, fotografies...

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'Oda a Joan Miró', llibre inclòs a 'visualKultur.cat'.
'Em plau, d'atzar, d'errar per les muralles...': la passió de Foix per la tradició i la modernitat.
Una quarantena de poemes visuals de Joan Brossa.
Els moviments d'avantguarda del primer terç del segle XX.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua