Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
ERC: un congrés especial per a un partit històric

Del 2003...

...ençà

Un partit històric


dijous, 12 de juny de 2008
Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), el partit més antic amb representació al Parlament de Catalunya, es troba ara mateix en un moment prou important: acaba d'elegir president i secretari general, i dissabte farà el vint-i-cinquè congrés a Barcelona, que decidirà la nova direcció i l'estratègia de futur.

Recordem que a les eleccions primàries del 7 de juny hi va haver una gran participació. Hi van prendre part uns set mil militants, més del 70%, que van elegir entre quatre candidatures: Gent d'Esquerra, Reagrupament.Cat, ERC Futur i Esquerra Independentista.

Les eleccions, les va guanyar Gent d'Esquerra, amb Joan Puigcercós i Joan Ridao al davant, nous president i secretari general, respectivament. Favorable a la continuïtat del govern tripartit (PSC-ERC-ICV) de la Generalitat, Puigcercós va aconseguir el 37% dels vots, deu punts més que no Joan Carretero, el candidat a la presidència per Reagrupament.Cat, que jutja negativament el paper d'ERC dins el govern. El 26% dels vots va anar a parar a Ernest Benach, d'ERC Futur, que tenia l'aval de Josep-Lluís Carod-Rovira (vice-president de la Generalitat i president sortint d'ERC). Més avall, amb el 8%, va situar-se Jaume Renyer, del corrent crític Esquerra Independentista.

Quant a les eleccions a la secretaria general, Joan Ridao va aplegar el 37% dels vots; Rafel Niubò (ERC Futur), el 23%; Rut Carandell (Reagrupament.Cat), el 19%; i Uriel Bertran (Esquerra Independentista), el 18%.

Aquests resultats evidencien que no hi ha cap corrent prou majoritari; que hi ha posicions distintes amb força pes i que el gran envit és d'integrar-les en un objectiu comú.
  • ! Actualització el 17/06/2008 a les 07:20

Del 2003...


+ A les eleccions del 2003, ERC aconseguí vint-i-tres escons.
Esquerra Republicana de Catalunya és un partit independentista, partidari de la sobirania plena dels Països Catalans, que aquests últims deu anys o dotze ha accentuat el perfil esquerrà. El 2003, amb Carod-Rovira de candidat, va obtenir vint-i-tres escons al Parlament de Catalunya, els millors resultats des del restabliment de la democràcia. Aleshores va formar govern amb el Partit dels Socialistes de Catalunya i amb Iniciativa per Catalunya Verds, per comptes de pactar amb Convergència i Unió (CiU), la formació guanyadora de les eleccions (el PSC havia aconseguit més vots, però no tants escons).

...ençà


+ Josep-Lluís Carod-Rovira i José Montilla.
Aquest primer govern d'esquerres, presidit per Pasqual Maragall, fou inestable, i culminà amb la convocatòria d'eleccions anticipades, després de l'expulsió d'Esquerra per haver demanat el no al nou estatut de Catalunya. Esquerra aconseguí vint-i-un escó, i Convergència i Unió tornà a guanyar, aquesta vegada de manera més folgada, però de totes maneres es repetí el govern d'esquerres, ara amb José Montilla de president i Carod-Rovira de vice-president. D'aleshores ençà han aparegut veus crítiques amb l'estratègia del partit independentista, que retrocedí de manera molt significativa a les eleccions espanyoles d'enguany (també, però no tant, a les municipals del 2007).

Un partit històric


+ Retrat de Francesc Macià.
Esquerra Republicana de Catalunya sorgí de la voluntat d'aplegar el catalanisme progressista. El partit es constituí a la Conferència d'Esquerres, tinguda el març del 1931 al barri de Sants (Barcelona), amb la unió de l'Estat Català de Francesc Macià, el Partit Republicà Català de Lluís Companys i el grup de l'Opinió (pel setmanari del mateix nom) de Joan Lluhí. Al cap d'un mes, el 12 d'abril, guanyava de manera del tot inesperada les eleccions municipals, que havien de portar la Segona República. Francesc Macià, polític de gran popularitat, esdevingué el primer president de la Generalitat contemporània.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • A la conferència fundacional d'Esquerra Republicana de Catalunya hi havia Francesc Macià, Lluís Companys, Josep Irla i Josep Tarradellas, els quatre primers presidents de la Generalitat contemporània.
  • Poc després d'aquesta conferència, el novembre del 1931, es fundà Unió Democràtica de Catalunya (UDC), partit actualment federat amb Convergència Democràtica de Catalunya (CDC).
  • Joan Puigcercós ha anunciat que volia competir per la candidatura d'Esquerra a la presidència de la Generalitat. Carod-Rovira, candidat els anys 1999, 2003 i 2006, no ha renunciat a competir-hi, ni es descarten més candidatures.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Puigcercós i Ridao valoren els resultats de les eleccions primàries.
30 de maig: entrevista del setmanari el Temps amb Joan Carretero.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua