Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
L'Expo Saragossa 2008

L'emplaçament: a les ribes de l'Ebre

Edificis principals

Places temàtiques


dilluns, 9 de juny de 2008
Saragossa, la capital de l'Aragó, enllesteix aquests dies els últims detalls d'un esdeveniment magne: l'Exposició Internacional 2008, que, durant tres mesos, del 14 de juny al 14 de setembre, tindrà l'aigua de protagonista indiscutible.

Abans d'entrar en detalls, convé d'aclarir que hi ha dues menes d'exposicions: les universals i les internacionals, totes dues regulades pel Buró Internacional d'Exposicions (BIE). Les primeres duren sis mesos en un espai il·limitat i no se centren en un tema concret, com les segones, de tres mesos de durada i concentrades en un recinte de 25 hectàrees de superfície màxima.

D'aquestes últimes és l'Expo Saragossa 2008, sota el lema 'Aigua i desenvolupament sostenible'. Un tema, doncs, de gran importància i de màxima actualitat: recordem la polèmica pel decret de transvasament d'aigua de l'Ebre a Barcelona (tot just acabat de derogar), en què s'han barrejat qüestions vàries: la gestió de la sequera, l'accés a l'aigua, la defensa del medi...

Durant una norantena de dies, a Saragossa, s'hi faran actes de tota mena: exposicions, espectacles, conferències, debats, festes, activitats especialment adreçades a menuts i joves... La presència internacional es concretarà en un centenar llarg de països, que hi exposaran materials propis en sengles pavellons (hi participaran Andorra, Catalunya, les Illes, el País Valencià).

Tot plegat, centrat en quatre exposicions principals: 'Aigua, recurs únic'; 'Aigua per a la vida'; 'Els paisatges de l'aigua'; i 'L'aigua, element de relació entre els pobles'.
  • ! Actualització el 14/06/2008 a les 09:00

L'emplaçament: a les ribes de l'Ebre


+ Maqueta del recinte. Expo Saragossa 2008.
El recinte de l'exposició es troba situat al meandre de Ranillas, a ponent de la ciutat, amb l'Ebre a dreta i a esquerra. Al mateix meandre, encara més a tocar de les aigües del riu, s'ha bastit el parc de l'Aigua, de cent vint hectàrees, destinat a ésser l'espai verd per excel·lència de Saragossa. Aquest parc és equipat amb un canal d'aigües braves, un centre d'aigües termals, un jardí botànic, un restaurant, platges i piscines fluvials, zones d'esbarjo per a la mainada... El bosc de ribera que s'hi ha plantat les crescudes del riu l'inundaran de tant en tant.

Edificis principals


+ Pavelló Pont. Expo Saragossa 2008.
Entre les construccions més significatives del recinte de l'Expo es destaquen la Torre de l'Aigua, vidrada, de setanta-sis metres d'alçària i en forma de gota; el Pavelló Pont, sobre l'Ebre, projectat per l'arquitecta britànica d'origen iraquià, Zaha Hadid, l'única dona que ha guanyat el premi Pritzker, el més prestigiós de l'arquitectura; l'Aquari Fluvial, que proposa un recorregut per cinc grans rius (Amazones, Darling, Ebre, Mekong i Nil); i el Palau de Congressos, de perfil trencat i amb un auditori que té cabuda per a 1.450 espectadors.

Places temàtiques


+ 'Set'. Expo Saragossa 2008.
Les exposicions i l'oferta pròpia dels països participants a banda, l'Expo Saragossa 2008 inclou les anomenades places temàtiques, en total sis: 'Aigua extrema', que aprofundeix en les catàstrofes ecològiques i en la manera de prevenir-les; 'Oikos, aigua i energia', que presenta una casa plenament sostenible; 'Aigua compartida', sobre la manera de gestionar les conques hidrogràfiques; 'Ciutats d'aigua', que proposa un viatge per ciutats íntimament relacionades amb l'aigua; 'Set', que explica com la necessitat d'aigua ha atiat l'enginy humà; i 'Inspiracions aquàtiques', seu d'un espectacle teatral d'homenatge a l'aigua.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Els organitzadors de l'exposició de Saragossa esperen devers sis milions de visitants. L'aforament és de 96.000.
  • Barcelona ha organitzat dues exposicions internacionals, totes dues de mercaderies. La primera, del 1888, culminà la urbanització de l'antiga fortalesa de la Ciutadella; la segona, del 1929, permeté d'urbanitzar la muntanya de Montjuïc.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Pòsters educatius de l'Expo Saragossa 2008.
Aprèn amb Fluvi, la mascota, de disseny català.
Vídeo de l'exposició barcelonina del 1888.
La Torre Eiffel, dreçada amb motiu de l'Exposició Universal París 1889.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua