Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
A punt per a la selectivitat

Les proves

La tranquil·litat de les estadístiques

'Sobreviure als exàmens'


dijous, 5 de juny de 2008
Són els exàmens més temuts dels estudiants, que aquests dies passen un munt d'hores repassant un enfilall de temes interminable, obsedits per què els preguntaran i desficiats perquè el futur se'ls decideixi en tres dies. Parlem, és clar, de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU), correntment dites de 'selectivitat'.

A Catalunya i al País Valencià, aquestes proves seran els dies 10,11 i 12 de juny, just una setmana abans que no a les Illes, on es faran els dies 17, 18 i 19. Aquestes dates són les de la convocatòria ordinària; però n'hi ha una altra d'extraordinària, prevista per al setembre, passades les vacances estiuenques.

Les proves de selectivitat tenen per fi primordial de valorar la maduresa acadèmica, els coneixements i les competències adquirides pels alumnes de batxillerat. No són pas unes proves qualssevol: els resultats tenen un pes prou important en la nota final que ha de determinar si poden cursar l'estudi universitari preferit, i si el poden cursar a la facultat elegida en primera opció. Aquesta nota final és la mitjana de la de la selectivitat i de la del batxillerat, a raó d'un 40% la primera i d'un 60% la segona.

A més a més, la selectivitat té un doble component, un de psicològic i un d'arbitrari: l'ànim i la sort també hi compten, de manera que ningú no les té totes, ni tan solament els estudiants més brillants.
  • ! Actualització el 10/06/2008 a les 07:00

Les proves


+ Els estudiants fan set exàmens en tres dies.
La selectivitat consta de dues parts: la primera és constituïda per quatre exàmens sobre les quatre matèries comunes del segon curs del batxillerat: llengua catalana i literatura, llengua espanyola i literatura, llengua estrangera i història o filosofia; la segona és constituïda per tres exàmens, dos de corresponents a les matèries obligatòries de l'especialitat elegida (ciències, humanitats, socials...), i un de corresponent a una de les 'matèries de modalitat' (lliurement elegida per l'estudiant). Els exàmens puntuen de 0 a 10, i la nota final de la selectivitat és la mitjana de totes dues parts. Aquesta nota ha d'ésser, pel cap baix, de 4. Això sí, cada examen és constituït per una doble qüestió alternativa perquè l'examinand pugui triar-ne una.

La tranquil·litat de les estadístiques


+ L'índex d'aprovats és molt elevat.
Els estudiants que són a punt d'encarar-se amb la selectivitat solen debatre's entre l'expectació i el neguit. Convé, de totes maneres, de relativitzar una mica la situació, i la millor manera de fer-ho és de repassar sumàriament les estadístiques. Si prenem l'exemple de Catalunya, veurem que a la convocatòria del juny del 2007 van aprovar el 87,73% dels alumnes, i a la del setembre, el 57,37%; i que, aquests últims set cursos, la nota mitjana d'accés a la universitat ha rondat el 6,50, i que l'any passat fou de 6,59.

'Sobreviure als exàmens'


+ El dossier del Jove.Cat toca temes diversos.
Per qui no en tingui prou amb les estadístiques, pot recórrer al dossier 'Sobreviure als exàmens', del portal de la Generalitat de Catalunya Jove.Cat. Allà podrà informar-se de la importància d'administrar correctament el temps; de les tècniques d'estudi; de les qüestions a tenir en compte abans de lliurar l'examen; i, en definitiva, de la millor manera de temperar els nervis i no deixar-se vèncer pel neguit.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Tots els exàmens de la selectivitat tenen una durada d'una hora i mitja, llevat del de dibuix artístic, que en té tres.
  • L'any passat, a Catalunya, la nota mitjana més alta va correspondre a l'examen de francès, tant al juny (8,09) com al setembre (6,37).
  • La comarca amb el percentatge més elevat d'aprovats fou la Garrotxa (96,79%).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Deu consells per a superar la selectivitat.
Recomanacions per a un rendiment òptim.
Models d'examen, aplegats per la Universitat de les Illes Balears.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua