Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La Torre de Pisa, ben afermada

El monument

Galileu i la Torre de Pisa

Cèlebre, però sense rècord


dilluns, 2 de juny de 2008
És un dels monuments més famosos de tot Itàlia i cada any atreu turistes a balquena: per la bellesa, per l'emplaçament i, sobretot, per la inclinació. És, naturalment, la Torre de Pisa, que, segons que sembla, té el futur prou assegurat.

Si més no, això es desprèn de les declaracions que ha fet al Corriere della Sera milanès l'enginyer i geòleg polonès Michele Jamiolkowski, responsable de l'obra d'estabilització de la torre els anys 1990. Segons Jamiolkowski, s'han complert les millors previsions: la Torre de Pisa no es mourà, pel cap baix, durant tres-cents anys.

El monument fou tancat el 1990 perquè perillava d'esfondrar-se, i no es reobrí fins al cap de dotze anys, el desembre del 2001. El 1993 la inclinació arribà al punt màxim, amb una diferència de 4,47 metres entre la base i la part superior. Ara, en canvi, és de 3,99, la mateixa del 1700.

Aquesta correcció, és clar, és el resultat de l'obra de consolidació, consistent a treure terra de sota la part nord per compensar la inclinació vers la part sud.

El monument


+ La torre es troba situada a la plaça de la Catedral.
La torre es troba situada a la plaça del Duomo (catedral) de la ciutat toscana de Pisa. L'indret, també anomenat plaça dels Miracles, aplega quatre joies de l'art medieval: la catedral, el baptisteri, el cementiri i la torre, de cinquanta-cinc metres d'alçària, que no és sinó el campanar de la catedral. Feta de marbre blanc, la torre es començà a bastir el 1173, i no s'acabà fins al cap de dos segles, el 1360. Mai no no ha estat completament vertical, cosa que sempre ha suscitat l'interès de visitants i estudiosos. Però el fet no es degué pas a la voluntat de l'arquitecte (encara avui se'n discuteix la identitat), sinó a les característiques del terreny, massa inestable.

Galileu i la Torre de Pisa


+ Retrat de Galileu, obra de Justus Sustermans.
A la plaça del Duomo de Pisa s'agermanen art i ciència. S'explica que Galileu (1564-1642), el pisà més il·lustre de la història, s'adonà que el moviment del pèndol era constant després d'observar el vaivé d'un salamó de la catedral. La tradició també ens parla d'un Galileu que mira d'escatir la velocitat de caiguda dels objectes, deixats anar per ell mateix des del capdamunt de la torre: acabà refutant la idea que la velocitat era proporcional al pes, una idea que havia formulat Aristòtil (384-322 aC) i que mai ningú no s'havia entretingut a demostrar.

Cèlebre, però sense rècord


+ Església de Suurhusen.
Tot i la fama que té, la Torre de Pisa no és pas la més inclinada del món. Des del novembre del 2007, el rècord Guinness correspon a la torre de l'església de Suurhusen, una petita població de la Frísia oriental (Baixa Saxònia, Alemanya). Amb una inclinació de més de cinc graus, aquesta torre s'erigí a mitjan segle XV. De totes maneres, no és pas tan esvelta com la de Pisa, que la dobla en alçària.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La plaça de la Catedral de Pisa forma part del patrimoni mundial de la UNESCO.
  • El pes estimat de la torre és de 14.453 tones. L'escala en espiral de 293 esglaons porta al capdamunt.
  • Galileu corroborà la teoria heliocèntrica de Nicolau Copèrnic, segons la qual el centre de l'Univers era el Sol, no pas la Terra, contra la creença general de l'època.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Pisa, més enllà de la plaça de la Catedral.
La torre, pis a pis.
La catedral, per dins.
L'Arno, riu toscà.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua