Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La guerra del Francès

Sentiment antifrancès

Els afrancesats

1812: Catalunya, annexionada a França


dilluns, 26 de maig de 2008
Aquest 2008 fa dos-cents anys de la guerra del Francès, nom amb què es conegut als Països Catalans el conflicte bèl·lic contra Napoleó. La guerra s'allargà sis anys (1808-1814) i, els dos últims, Catalunya formà part de França.

La guerra contra Napoleó, que a Espanya anomenen 'Guerra de la Independència', s'inscriu en les dites guerres napoleòniques, que oposaren l'Imperi Francès i una coalició de potències europees capitanejada per la Gran Bretanya, la gran rival. (Hom ha dit que la pretensió de Napoleó de dominar Europa i d'estendre-hi els ideals de la Revolució Francesa desvetllà els sentiments d'identitat nacional, juntament amb el moviment del romanticisme.)

D'ací a no gaires dies farà tot just dues centúries de dos fets destacats de la guerra del Francès: la Crema del Paper Segellat a Manresa (2 de juny), que originà la guerra a Catalunya; i, de resultes d'això, les batalles del Bruc (6-14 de juny), amb el llegendari episodi del timbaler del Bruc, posteriorment mitificat des d'una perspectiva espanyolista. A València, la flama de la revolta havia pres uns quants dies abans, el 23 de maig.

Les batalles del Bruc animaren l'esperit de resistència, que, de totes maneres, no impedí pas l'annexió francesa de Catalunya, el 1812. Aquest mateix any Napoleó es llançà a una empresa del tot aventurada: la invasió de Rússia, cosa que el forçà a retirar efectius de la Península Ibèrica i, consegüentment, a perdre-hi posicions. La guerra es clogué el maig del 1814, amb la retirada de l'exèrcit francès.

Sentiment antifrancès


+ La Crema del Paper Segellat originà la guerra a Catalunya.
Per explicar l'aixecament contra la invasió napoleònica hom s'ha referit al sentiment antifrancès, covat en terra catalana de feia molt de temps: el 1659, pel Tractat dels Pirineus, França s'havia emparat del Rosselló (o Catalunya Nord); a la guerra de Successió, les tropes franceses havien combatut al bàndol de Felip V, que anorreà les llibertats catalanes pels decrets de Nova Planta (1707-1716). Afegim-hi que, encara no feia ni quinze anys, durant la Guerra Gran, les tropes franceses havien causat estralls al nord del país (Cerdanya, Empordà, Vall d'Aran...), i que els elements contraris als ideals de la Revolució Francesa atiaven tant com podien l'aversió al país veí.

Els afrancesats


+ Representació de la Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà (1789).
Però la revolta també adquirí un to contrari al sistema monàrquic de l'antic règim, centralista, absolutista i encarcarat, que privilegiava la noblesa en detriment de la burgesia i de les classes populars. Més encara: com que la Revolució Francesa havia liquidat l'antic règim, hi hagué individus que no veieren pas malament el domini francès. Aquests, coneguts amb el nom d'afrancesats, confiaven que les idees de la Il·lustració i la supressió dels privilegis de l'aristocràcia afavoririen el desenvolupament econòmic i cultural del conjunt de la societat. Acabada la guerra, els afrancesats hagueren de prendre el camí de l'exili.

1812: Catalunya, annexionada a França


+ Napoleó I. Retrat de Jacques-Louis David.
Amb l'ajut d'afrancesats com Tomàs Puig, França endegà una política encaminada a guanyar-se els catalans: proclamà l'oficialitat de la llengua catalana i el Diari de Barcelona, fins aleshores publicat en espanyol, aparegué en català i en francès. Per un decret del 26 de gener de 1812, Napoleó annexionà Catalunya a França, cosa que no agradà gens a Josep I, el seu germà, que ell havia nomenat rei d'Espanya. Seguint el model francès, Catalunya fou dividida en departaments: de les Boques de l'Ebre, de Montserrat, del Segre i del Ter.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El monestir de Montserrat fou incendiat i destruït per l'exèrcit de Napoleó (1811-1812).
  • Amb l'annexió de Catalunya, Andorra fou integrada al departament del Segre.
  • Protegides per la flota britànica, les Illes foren refugi de combatents de Catalunya i del País Valencià.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Els tres setges napoleònics de Girona.
Austerlitz i Waterloo: recreació de dues batalles de signe contrari per a Napoleó.
Apunt sobre la festa del Timbaler, que es farà al Bruc (Anoia) els dies 7 i 8 de juny.
França: de l'esclat revolucionari a l'expansionisme napoleònic.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua