Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Marques esportives i condicions laborals

L'informe 'Salvant obstacles'

Yue Yuen, principal fabricant de calçat esportiu

'Fora de joc': un altre informe


dimarts, 13 de maig de 2008
Hom parla sovint de les pèssimes condicions laborals dels treballadors de la roba i del calçat esportius. La denúncia d'aquestes condicions i el compromís de posar-hi remei són els objectius de la campanya internacional Play Fair 2008 (Juga Net 2008), promoguda per Roba Neta, la Confederació Internacional de Sindicats i la Federació Internacional del Tèxtil, del Vestuari i del Cuir, amb el suport d'organitzacions de tot el món.

A les envistes dels Jocs Olímpics de Pequín, Play Fair 2008 ha fet una crida a les companyies de roba esportiva (que tenen en els jocs un gran aparador publicitari: patrocinis, audiències televisives ingents...), al Comitè Olímpic Internacional, als comitès olímpics estatals i als governs de tot el món perquè s'impliquin activament en l'abolició de l'explotació i dels abusos dels treballadors.

Play Fair 2008 té el precedent de la campanya Play Fair at the Olympics (Juga Net a les Olimpíades), llançada abans dels Jocs Olímpics d'Atenes 2004 amb els mateixos objectius.

Doncs bé, passats quatre anys, la situació no és gens falaguera. Talment ho constata l'informe 'Salvant obstacles', publicat no fa gaire per Play Fair 2008 i basat en tres-centes vint entrevistes amb treballadors de la Xina, l'Índia, Tailàndia i Indonèsia. Tot i els codis de conducta adoptats aquests últims quinze anys per les principals marques d'articles esportius, l'informe conclou que no hi ha hagut progressos reals.

El text fineix amb l'anàlisi de les quatre traves que impedeixen la millora de les condicions dels treballadors: sous baixos; abús de contractes de durada curta (i, de manera general, feina precària); impossibilitat de sindicar-se i de negociar col·lectivament; i tancament de fàbriques per la restructuració del sector.

L'informe 'Salvant obstacles'


+ Logotip de la campanya Play Fair 2008.
Anant més al detall, 'Salvant obstacles' diu que els treballadors que fabriquen els productes venuts per les principals marques de roba esportiva (Adidas, Asics, New Balance, Nike, Puma...) continuen rebent salaris miserables, cosa que contrasta amb els guanys fabulosos d'aquestes mateixes marques; que són sotmesos a pressions enormes perquè satisfacin les quotes de producció establertes; que fan un munt d'hores extraordinàries, no comptades i no remunerades; que són objecte de violència verbal; que treballen en condicions que n'amenacen la salut i, a sobre, sense assegurança mèdica.

Yue Yuen, principal fabricant de calçat esportiu


+ Yue Yuen fabrica un parell de sabatilles esportives de cada sis.
Un capítol sencer de 'Salvant obstacles' és dedicat a Yue Yuen, el principal fabricant de calçat esportiu del món, amb fàbriques a la Xina, a Indonèsia i al Vietnam, i proveïdor de companyies com Adidas, Asics, Converse, New Balance, Nike, Puma, Reebok i Timberland. S'hi inclouen testimonis dels treballadors, com aquest: 'Vaig esgotada... Nosaltres dues hem d'enganxar cent vint parells de sabatilles l'hora... Treballem sense parar i amb por de no anar prou ràpidament per a proveir soles a la línia de producció següent.' El capítol acaba dient que la pressió de les companyies compradores ha determinat algunes millores (hores extraordinàries, condicions d'allotjament...), però no pas un augment dels salaris.

'Fora de joc': un altre informe


+ Coberta de l'informe d'Intermón Oxfam.
Fa tot just un parell d'anys l'ONG Intermón Oxfam va publicar l'informe 'Fora de joc. Drets laborals i producció de roba esportiva a l'Àsia', que detallava les passes fetes per una dotzena de marques a fi d'assegurar que els proveïdors asiàtics garantissin el dret dels treballadors de sindicar-se i de negociar col·lectivament les condicions laborals. L'informe subratllava que Adidas, Asics, Nike, Puma, Reebok i Umbro s'havien implicat en iniciatives positives que havien permès de millorar la situació en algunes fàbriques, però que la manera com havien abordat els drets sindicals era incoherent i, a vegades, contradictòria; que calia, doncs, un compromís més seriós.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • De cada sis parells de sabatilles esportives, n'hi ha un de fabricat per Yue Yuen.
  • Adidas i Nike controlen gairebé el 60% del mercat mundial del calçat esportiu; quant a la indumentària esportiva, abasten el 18%.
  • Hom estima que el 80% de la producció mundial de pilotes de futbol es concentra a Sialkot, ciutat de la província paquistanesa del Panjab.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Resum de l'informe 'Salvant obstacles'.
Manca de compromís real del Comitè Olímpic Internacional, segons Play Fair 2008.
Catch the Flame (Passa la flama): missatge al Comitè Olímpic Internacional.
Fàbriques de Nike al món.
I també...
  • Adidas i Nike, segons la campanya Roba Neta.
  • Apunt crític a les multinacionals.
  • Companyies que formen part de la Fair Labor Association (Associació pel Treball Just).
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua