Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Pírcings i tatuatges: la nova normativa

Pírcing, tatuatge i micropigmentació

Informació...

... i responsabilitat


dilluns, 12 de maig de 2008
El pírcing i el tatuatge són pràctiques de decoració corporal que aquests últims anys han atès molta popularitat, sobretot entre el jovent. En vist d'això, la Generalitat acaba d'aprovar un nou decret que regula aquestes pràctiques i estableix els requisits sanitaris que han de complir els establiments on es fan.

El decret incorpora novetats notables respecte del de l'any 2001. Entre les més destacades hi ha el consentiment informat, un document que ha de signar tothom que vulgui fer-se un pírcing, un tatuatge o una micropigmentació, i que informa de la mena de pràctica a què s'ha de sotmetre, de les indicacions i contraindicacions que té, dels riscs sanitaris i de les possibles complicacions, de les cures necessàries per a la cicatrització...

El consentiment informat a banda, els menors de setze anys han de presentar un certificat de maduresa signat pel pare, la mare o el tutor legal.

El decret també regula les condicions tècniques i sanitàries dels establiments (instal·lacions, instrumental, productes i materials d'ús...); dreça un registre dels professionals del sector i un altre dels centres de formació homologada; i amplia el període de formació requerit de quinze hores a trenta-cinc.

Pírcing, tatuatge i micropigmentació


+ Pírcing al melic.
El decret concerneix tres pràctiques distintes: el pírcing, consistent a subjectar joies i objectes de metall mitjançant la perforació de pell, mucoses o qualsevol altre teixit corporal; el tatuatge, dibuix o senyal indeleble que es fa introduint pigments a la pell a base de puncions; i la micropigmentació, que fa servir la mateixa tècnica amb la idea d'embellir llavis, celles, ulls i arèola mamària o de dissimular cicatrius i cremades.

Informació...


+ El nou decret prescriu el titani i l'or, a fi de reduir el risc d'infecció i d'al·lèrgia.
La intenció de la nova normativa de la Generalitat de Catalunya és de protegir la salut dels usuaris i dels professionals, que s'ha de basar en la informació (d'aquí ve el consentiment informat). Sobre això, un estudi de la revista Consumer publicat ara fa quatre anys concloïa que els usuaris no rebien prou informació, després d'indicar que calia millorar les condicions de netedat i higiene. L'estudi analitzava un centenar llarg de centres de pírcing i tatuatge de tretze ciutats de l'estat espanyol (amb Alacant, Barcelona i València).

... i responsabilitat


+ Esborrar un tatuatge és molt car i no sol donar bons resultats.
La decisió de fer-se un pírcing, un tatuatge o una micropigmentació no es pot prendre sense més ni més. D'entrada, aquestes pràctiques trenquen la barrera de protecció natural del cos, formada per la pell i les mucoses. Convé, doncs, d'actuar amb responsabilitat: consultar el metge; conèixer els riscs, que, naturalment, varien segons la part del cos; tenir presents les implicacions a llarg terme (esborrar un tatuatge, per exemple, és molt car i no sol donar bons resultats, de manera que cal pensar-s'ho molt)...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • 'Pírcing' prové de l'anglès 'piercing', que vol dir 'perforació'. El mot fou incorporat per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) a la segona edició del 'Diccionari de la llengua catalana', publicat l'any passat.
  • Quant als materials dels penjolls, el decret de la Generalitat de Catalunya prescriu el titani i l'or (de no pas menys de divuit quirats), a fi de reduir el risc d'infecció i d'al·lèrgia.
  • Tots els materials emprats han d'ésser envasats individualment i esterilitzats.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Tatuatges i pírcings: passat i present.
'Amb pírcing a Wall Street': pensant en el negoci.
'Els riscs dels tatuatges i dels pírcings' (hospital Germans Trias i Pujol).
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua