Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Londres, capital mundial

La ciutat

Nous símbols

Una ciutat, un món


dilluns, 28 d'abril de 2008
'Quan un home es cansa de Londres, és que s'ha cansat de la vida, perquè a Londres hi ha tot allò que la vida pot oferir'. La dita, pronunciada per l'escriptor anglès del segle XVIII, Samuel Johnson, és potser el millor elogi que mai s'hagi fet de la capital d'Anglaterra, una ciutat dinàmica, moderna i cosmopolita que farà eleccions l'1 de maig.

Les eleccions seran a l'anomenat Gran Londres, que abasta la ciutat antiga (la 'City', com s'anomena habitualment) i trenta-dos districtes metropolitans. El guanyador serà el 'mayor' de la municipalitat, càrrec que s'elegeix per vot directe des del 2000.

Els principals candidats a les eleccions són dos polítics polèmics i ideològicament oposats: Ken Livingstone, del Partit Laborista, i Boris Johnson, del Partit Conservador. Livingstone, sovint anomenat Ken el Roig per les seves posicions esquerranes, aspira a guanyar per tercera vegada consecutiva, si bé la majoria de sondatges donen avantatge a Johnson, de perfil clarament dretà. El tercer en discòrdia és el liberal-demòcrata Brian Paddick, i encara hi ha set candidats més.

Els candidats aspiren a governar una ciutat que, segons algunes veus, és destinada a esdevenir la capital mundial per excel·lència, més que no pas Nova York. D'aquí a quatre anys serà seu dels jocs olímpics, a què també aspiraven Nova York, Madrid, Moscou i París.
  • ! Actualització el 03/05/2008 a les 06:35
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Països.

La ciutat


+ Palau de Westminster, de nit.
Situada a les ribes del riu Tàmesi, Londres és una de les principals destinacions turístiques del món, amb una gran oferta cultural i de lleure i un ric patrimoni arquitectònic i artístic: Torre de Londres, catedral de Sant Pau, abadia i palau de Westminster (aquest amb la Torre del Rellotge, que conserva la famosa campana del Big Ben), palau de Buckingham, Museu Britànic, National Gallery, Tate Modern... Indrets molt concorreguts per londinencs i turistes són Trafalgar Square, la cruïlla de Piccadilly Circus i Hyde Park, un parc enorme al centre de la ciutat.

Nous símbols


+ El London Eye és la sínia més elevada d'Europa.
A banda, nous edificis i espais simbolitzen la puixança i la modernitat de la ciutat: el London Eye (Ull de Londres), la sínia més elevada d'Europa, amb vistes magnífiques de tot Londres i rodalia; el pont pedestre del Mil·lenni, suspès sobre el Tàmesi; els passeigs de vianants a banda i banda d'aquest riu; l'imponent 30 St Mary Axe de l'arquitecte anglès Norman Foster, edifici correntment anomenat Gherkin, en al·lusió a la forma que presenta ('gherkin' significa 'cogombrí')...

Una ciutat, un món


+ Vista de Londres, amb el Tàmesi en primer pla.
Londres és l'urbs més poblada de la Unió Europea, amb més de set milions i mig d'habitants, el 30% dels quals nats fora d'Anglaterra (cens del 2001). La ciutat és, doncs, molt diversa, un mosaic de cultures i creences: un estudi del 2005 sostenia que s'hi parlaven més de tres-centes llengües i que hi havia no pas menys de cinquanta comunitats no-indígenes integrades per deu mil individus o més.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La 'City' de Londres és la principal plaça financera d'Europa.
  • Les campanades del Big Ben, les transmet diàriament la BBC, la televisió pública de la Gran Bretanya.
  • Londres té dos mil anys d'història: l'antiga Londinium romana data del segle I dC.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Explora Londres.
Passeig virtual pel reconstruït Globe, el teatre on estrenava William Shakespeare.
Plànol de l'abadia gòtica de Westminster.
Parcs de Londres.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua