Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La síndrome de Rett

Causa

La malaltia

Esperança en la recerca


dilluns, 14 d'abril de 2008
La síndrome de Rett és un trastorn neurològic de base genètica que afecta, gairebé exclusivament, les dones i que es comença a manifestar durant la infantesa, passats els primers mesos de vida. Hom estima que en tot el món hi ha 300.000 dones afectades per la síndrome de Rett (350 a Catalunya), i que és la causa de retard mental més freqüent entre les nenes, després de la síndrome de Down.

Tot i amb això (i que fou identificada fa una quarantena d'anys), la síndrome de Rett és, encara, una malaltia molt desconeguda. A casa nostra la desconeixença ha començat a minvar arran de la publicació del llibre 'Criatures d'un altre planeta' de la periodista Elisabet Pedrosa, guionista del programa de Catalunya Ràdio 'L'ofici de viure'.

L'Elisabet i el Roger tenen dos fills: la Gina i el Pol. La Gina, una nena de cinc anys de mirada amorosa i somriure franc, no camina, ni parla, ni pot fer servir les mans, ni pot menjar tota sola: li ho han d'apeixar tot triturat, i l'aigua, amb xeringa, perquè, si no, li vessa de la boca. La Gina té la síndrome de Rett.

Escrit en forma de dietari, 'Criatures d'un altre planeta' és la crònica emotiva i sincera de la vida amb la Gina: de l'ànsia per la triga de la diagnosi, de la sotragada per la confirmació de la malaltia, de les dificultats de la vida quotidiana, dels moments bons i dolents, de la importància d'assumir la diferència en una societat competitiva i perfeccionista. Els beneficis dels drets d'autor del llibre es destinaran, tots, a la recerca mèdica.

Causa


+ El doctor austríac Andreas Rett identificà la malaltia el 1966.
La causa principal de la síndrome de Rett és la mutació del gen MECP2, localitzat al cromosoma X (els cromosomes són orgànuls portadors de la informació genètica). Com que el sexe femení és determinat per la presència de dos cromosomes X, les nenes poden sobreviure encara que en tinguin un d'afectat. El sexe masculí, en canvi, és determinat per un cromosoma X i un cromosoma Y; en aquest cas, la mutació del cromosoma X sol causar la mort del fetus.

La malaltia


+ Coberta de 'Criatures d'un altre planeta'.
La mutació del gen MECP2 afecta el desenvolupament d'àrees concretes del cervell responsables de funcions sensorials, emocionals i motores. La apràxia, és a dir: la incapacitat d'executar voluntàriament i d'una manera apropiada determinats moviments, és la característica més greu de la síndrome de Rett, i pot afectar qualsevol moviment corporal, també la mirada i la parla. La malaltia es comença a manifestar als 6-18 mesos, i fins aleshores el desenvolupament de la nena és aparentment normal, o gairebé. A la Gina, que n'és afectada en un grau molt greu, se li manifestà en el decurs del primer any.

Esperança en la recerca


+ El projecte de la Fundació Sant Joan de Déu necessita finançament.
L'Elisabet Pedrosa ha publicat 'Criatures d'un altre planeta' conscient que la divulgació de la síndrome de Rett és condició indispensable per a promoure'n la recerca. De fet, aquests últims deu anys s'han fet força progressos, i ara fa un any la revista nord-americana Science va publicar que un laboratori d'Edimburg (Escòcia) havia aconseguit d'inhibir els símptomes de la malaltia en ratolins a base de manipulació genètica, una notícia que els investigadors reberen amb molta esperança. La mare i l'àvia de la Gina i l'Associació Catalana de la Síndrome de Rett s'han implicat, doncs, activament en la recaptació de diners per a un projecte de la Fundació Sant Joan de Déu sobre la malaltia, mes calen 200.000 euros per a poder-lo tirar endavant.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La síndrome de Rett forma part de les dites malalties infreqüents, que, tot i el nom, afecten el 7% de la població mundial.
  • Hi ha moltes nenes amb síndrome de Rett no diagnosticada, i hom creu erròniament que tenen autisme, paràlisi cerebral o un trastorn del desenvolupament no especificat.
  • La síndrome de Rett pot portar a l'aparició de crisis epilèptiques, d'apnees i d'escoliosi (desviació lateral de l'espinada).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Fragments de 'Criatures d'un altre planeta'.
L'actriu Julia Roberts, compromesa en la lluita contra la síndrome de Rett.
Apunt sobre els cromosomes.
Una llista de malalties infreqüents.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua