Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La conca de l'Ebre

L'Ebre: de la serralada Cantàbrica a la Mediterrània

Mequinensa: l'Ebre, el Segre i els camins de sirga

El delta de l'Ebre


dilluns, 7 d'abril de 2008
Passats quatre anys de la derogació del pla hidrològic que n'establia el transvasament, l'Ebre torna a omplir les pàgines dels mitjans de comunicació. En són la raó algunes de les mesures per a evitar de restringir l'aigua a Barcelona i a l'àrea circumdant (cinc milions d'habitants), en plena sequera històrica.

Anem a pams. De primer, hi ha la intenció del govern de la Generalitat de Catalunya de portar aigua del Segre (afluent de l'Ebre) a Barcelona. Tot i haver-se defensat com una mesura temporal i d'emergència, ha mogut molta polèmica (de totes maneres, no té l'aval del govern espanyol).

Segonament, hi ha la possibilitat que les comunitats de regants de l'Ebre venguin l'aigua sobrera dels canals a l'àrea metropolitana de Barcelona. Així es proporcionarien 45 hectòmetres cúbics d'aigua l'any (el transvasament del Segre en proporcionaria 32 en vuit mesos).

Les possibles solucions de la sequera es discutiran a la reunió d'avui entre el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, i el cap de l'oposició, Artur Mas, de Convergència i Unió. (Com a solució diguem-ne estructural, el govern propugna les dessaladores, i Convergència i Unió, fer venir aigua del riu Roine.)
  • ! Actualització el 09/04/2008 a les 06:35
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Aigua.

L'Ebre: de la serralada Cantàbrica a la Mediterrània


+ Naixement de l'Ebre a Fontibre.
L'Ebre neix a Fontibre, a tocar de Reinosa (Cantàbria), a la serralada Cantàbrica, i mor a la mar Mediterrània, on forma un gran delta, després d'haver recorregut 900 quilòmetres llargs. És el riu més cabalós de la Península Ibèrica, i el que té la conca més extensa (ultrapassa els 83.000 quilòmetres quadrats). El cabal de l'Ebre es nodreix, sobretot, de rius pirinencs com l'Aragó, l'Arga, el Gállego i el Segre, engruixit aquest per la Valira, la Noguera Pallaresa, la Noguera Ribagorçana i el Cinca. També té tributaris per la banda dreta, com el riu Jalón.

Mequinensa: l'Ebre, el Segre i els camins de sirga


+ Detall de la coberta de 'Camí de sirga'.
Mequinensa (Baix Cinca) és la porta d'entrada de l'Ebre als Països Catalans i el punt de confluència d'aquest riu amb el Segre. El poble antic, negat per les aigües del pantà de Riba-roja, és l'eix central de l'obra de l'escriptor mequinensà Jesús Moncada (1941-2005). El títol de la seva novel·la més famosa, 'Camí de sirga', evoca l'antiga tradició de fer remuntar les embarcacions, els llaguts, per mitjà de sirgues estirades des de la riba.

El delta de l'Ebre


+ El delta de l'Ebre és l'hàbitat aquàtic més important de la Mediterrània occidental.
Entre Mequinensa i Ascó (Ribera d'Ebre), les aigües de l'Ebre s'escolen entre congosts i meandres. Passat aquest tram, el riu s'eixampla i banya, majestuós, les ciutats de Tortosa (Baix Ebre) i Amposta (Montsià). En aquest punt forma un delta espectacular, convertit en parc natural el 1983. Estès per les comarques del Baix Ebre i del Montsià, el parc natural del Delta de l'Ebre és l'hàbitat aquàtic més important de la Mediterrània occidental, després del de la Camarga provençal, a la desembocadura del Roine. El poblament humà es concentra a l'Ampolla, Amposta, Deltebre, Sant Carles de la Ràpita i Sant Jaume d'Enveja.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El Segre neix als vessants del pic del Segre, al nord del Puigmal, i el Cinca, als del Mont Perdut.
  • La profunditat de l'Ebre oscil·la entre quinze metres i un, segons l'indret.
  • La batalla de l'Ebre, la més sagnant de la guerra del 1936-1939, va causar gairebé 130.000 baixes, entre tots dos bàndols, republicà i feixista.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Guia turística de Tortosa.
La Ruta del Temple: per terres de l'Ebre, del Segre i del Cinca.
Vídeo del castell de Miravet, imponent damunt l'Ebre.
'Hem de deixar d'actuar com un país ric en aigua': entrevista de VilaWeb TV amb el biòleg Ramon Folch.
I també...
  • La Móra Morisca de Móra d'Ebre (Ribera d'Ebre), una festa que reivindica la diversitat cultural i religiosa.
  • Mapa del delta de l'Ebre.
  • Estat dels pantans catalans el 4 d'abril de 2008.
  • Consells per a estalviar aigua.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua