Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Un europeu de fa 1,2 milions d'anys

L'Homo antecessor

La cruïlla del Caucas

Avantpassat comú dels neandertal i dels sapiens?


dimarts, 1 d'abril de 2008
La setmana passada es va presentar públicament una troballa que projecta llum sobre l'origen del poblament humà d'Europa. És un fragment de mandíbula d'un homínid de fa 1,2 milions d'anys, cosa que el converteix en la resta humana més antiga identificada al continent europeu.

El fòssil, que conserva alguna dent, fou trobat el juny del 2007 al jaciment de l'Avenc de l'Elefant de la serralada d'Atapuerca (Burgos), ensems amb una dent pre-molar pertanyent al mateix individu. El descobriment, lligat a trenta-dues peces de sílex, el féu Rosa Huguet, investigadora de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

La importància d'aquestes restes ha estat avalada per la prestigiosa revista anglesa Nature, que la setmana passada hi va dedicar la portada. A l'interior de la publicació s'explicaven els detalls de la troballa, en un article signat per l'equip de recerca de les excavacions d'Atapuerca, codirigit per l'arqueòleg Eudald Carbonell.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Arqueologia.
  • + Becoming Human: documental interactiu de la història de l'evolució humana.

L'Homo antecessor


+ Els directors de les excavacions d'Atapuerca, Bermúdez de Castro i Carbonell, observen el fragment de mandíbula.
Provisionalment, la mandíbula ha estat atribuïda a l'Homo antecessor, espècie a què foren adscrites les restes identificades el 1994 a Atapuerca mateix, al jaciment de la Gran Dolina. Fins ara aquestes restes, que tenen 800.000 anys, eren considerades les més antigues del gènere Homo a Europa. La mandíbula té, doncs, 400.000 anys més, de manera que l'Homo antecessor devia poblar Europa no gaire temps després (en termes evolutius, naturalment) del començament de l'expansió dels homínids fora de l'Àfrica, bressol de la humanitat.

La cruïlla del Caucas


+ Excavació a Atapuerca.
En efecte, es considera que el gènere Homo aparegué a l'Àfrica fa uns 2,5 milions d'anys. Fora d'aquest continent, les restes més antigues són del Caucas: 1,7 milions d'anys tenen les de Dmanisi (Geòrgia), d'on prové la denominació Homo georgicus. La tesi és la següent: d'aquesta regió fronterera entre Europa i l'Àsia, en sorgiren dues branques que seguiren camins oposats: l'una se n'anà Àsia endins i esdevingué l'Homo erectus, i l'altra penetrà a Europa i esdevingué l'Homo antecessor. En aquest cas, el fòssil identificat a Atapuerca correspondria a un homínid genuïnament europeu.

Avantpassat comú dels neandertal i dels sapiens?


+ Nature s'ha fet ressò del descobriment.
A més a més, l'equip de les excavacions d'Atapuerca suggereix si l'Homo antecessor no és, tal vegada, l'últim avantpassat comú de l'Homo neanderthalensis i de l'Homo sapiens, denominació científica de l'home modern, que aparegué fa uns 200.000 anys (els neandertal s'extingiren en fa 30.000).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • L'any passat es va morir el paleontòleg Josep Gibert, el descobridor de l'anomenat Home d'Orce, denominació d'una resta cranial trobada al jaciment de Venta Micena (Orce, Granada) el 1982. Gibert afirmava que era una resta humana, la més antiga d'Europa (1,3 milions d'anys), afirmació que va moure molta polèmica científica.
  • L'any 2000, el conjunt de jaciments d'Atapuerca fou declarat patrimoni mundial de la UNESCO.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Tomb virtual per Atapuerca.
Vídeo del descobriment de les restes humanes més antigues d'Europa.
'Crido a la revolució de l'espècie': entrevista de VilaWeb TV amb Eudald Carbonell.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua