Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
'Assassinat al Museu': investiga'l!

L'escena del crim...

...punt de partença de la investigació

Fent de detectiu


dijous, 27 de març de 2008
'Dimarts al matí, a les 9.15, el director del Museu ha estat trobat mort al seu despatx. Què ha passat?' Amb aquestes paraules, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona presenta l'exposició 'Assassinat al Museu', que convida el visitant a fer de detectiu i a descobrir l'assassí amb les tècniques més modernes emprades per la policia científica.

L'exposició és introduïda per un vídeo que simula una informació periodística en què es dóna compte de l'assassinat, del qual se sap ben poca cosa, llevat que la policia tot just acaba de començar la recerca per a identificar-ne l'autor.

Dins l'exposició trobem un seguit d'espais, disposats en forma de laboratori, que expliquen ben didàcticament disciplines o temes relacionats amb l'àmbit de la criminologia: medicina forense, odontologia forense, petjades de sabates, empremtes dactilars, balística, fibres i microfibres, restes biològiques i ADN, i entomologia forense. Aquests laboratoris interactius permeten de formular hipòtesis, de descartar o de confirmar sospitosos, de seguir pistes i, en definitiva, d'avançar en la investigació del crim.

'Assassinat al Museu' és una producció de l'Institut Reial de Ciències Naturals de Bèlgica, adaptada pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona, que la tindrà oberta fins el gener de l'any vinent. És en quatre llengües (català, anglès, espanyol i francès), i inclou un recorregut específic per als menuts (3-6 anys) a base d'objectes manejables.

L'escena del crim...


+ L'escena del crim obre l'exposició.
Un escriptori amb calaixos oberts, una cadira tombada, la silueta d'un individu a terra... És l'escena del crim, que obre l'exposició. Uns panells penjats a la paret mostren el perfil dels sis sospitosos, tots amb cara ben poc amistosa: l'ocupació que tenen, la relació que els lligava a la víctima, si són dretans o esquerrans... Pistes? Indicis? Aparentment no gaires, gairebé cap. Però als laboratoris veiem com objectes i detalls d'entrada insignificants poden revelar informació molt valuosa, tal vegada determinant.

...punt de partença de la investigació


+ Cartell de 'Assassinat al Museu', a la façana del Museu de Ciències Naturals.
Això es veu clarament al laboratori de fibres i microfibres: cabells i fibres tèxtils indiquen si hi ha hagut contacte entre la víctima i el sospitós; el laboratori de medicina permet de fer l'autòpsia (d'un cadàver fingit, és clar) i, així, esbrinar les causes de la mort; el d'entomologia forense explica que les larves d'insecte del cos de la víctima poden ajudar a precisar quan va morir... Els laboratoris a banda, tenim les declaracions dels sospitosos i la possibilitat de fer retrats robot.... Això fet, ja sols resta una cosa, la més important: assenyalar el culpable.

Fent de detectiu


+ El visitant va anotant les conclusions de la recerca en una fitxa.
Informar-se dels àmbits de la criminologia, aplegar totes les proves i no perdre detall de les declaracions dels sospitosos..., tot plegat demana, ben bé, una hora i mitja. Durant tot aquest temps el visitant va anotant les conclusions de la recerca en una fitxa. Es converteix en detectiu, un ofici mitificat per la literatura i el cinema, amb personatges com Sherlock Holmes, Hèrcules Poirot, Miss Marple, Maigret, el pare Brown..., que sempre acaben traient l'entrellat dels crims més enrevessats, a vegades deixant el lector (o l'espectador) bocabadat.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • 'Assassinat al Museu' ens fa veure que, de les petjades de les sabates, se'n pot obtenir molta informació: si l'individu anava de pressa, si era coix, la direcció que seguia...
  • Durant un quant temps l'escriptor Manuel de Pedrolo va fer d'investigador privat, una ocupació que, segons que deia, no tenia res novel·lesc, i de cap manera no va nodrir els arguments de les seves obres policíaques.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Una votació dels cinquanta millors films de misteri.
CSI, una sèrie sobre criminologia molt en voga.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua