Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Vot secret per a cecs i deficients visuals

Procediment

El sistema Braille

'Ens entenem a cegues'


dijous, 28 de febrer de 2008
El dret de vot és propi de les democràcies, sistemes de govern basats en la voluntat popular; un dret de vot que, tal com reconeixen els texts legals (constitucions, estatuts...) que les regulen, és universal, lliure, igual, directe i secret. Però fins ara cecs i deficients visuals no el tenien garantit, el vot secret, puix que havien de votar assistits d'algú de confiança.

Però, per fi, cecs i deficients visuals podran votar verament en secret a les eleccions del 9 de març al Congrés dels Diputats i al Senat espanyols. Aquest propòsit s'ha aconseguit amb l'esforç continuat d'entitats com l'Associació Catalana per la Integració del Cec (ACIC), impulsora de la plataforma reivindicativa Vot Accessible (accessible en les condicions exigibles als discapacitats, s'entén).

El decret que regula el dret de vot secret, del 7 de desembre de 2007, fixa dues condicions per a poder exercir aquest vot: saber Braille i tenir un grau de minusvalidesa igual al 33% o superior (o ésser afiliat de l'Organització Nacional de Cecs d'Espanya, més coneguda per la sigla ONCE).

Els electors que han optat per votar d'aquesta manera (no és pas obligatori), hagueren de comunicar-ho per telèfon entre el 15 de gener i l'11 de febrer.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Eleccions.
  • + La Desclosa: acaba d'estrenar la col·lecció 'Convivència', adreçada a infants de set anys o més.

Procediment


+ Logotip de l'Associació Catalana per la Integració del Cec.
El dia de les eleccions, aquests electors rebran (de la mesa electoral) una maleteta amb les paperetes de vot habituals i documentació complementària en Braille: cada papereta anirà dins un sobre, en què constarà la candidatura corresponent, en tinta i en Braille. Els electors podran triar el sobre en espais expressament habilitats que els assegurin el secret del procés.

El sistema Braille


+ Alfabet Braille.
El Braille és el sistema d'escriptura i de lectura dels cecs. Simple i manejable, es basa en uns signes en relleu i, doncs, netament tàctils. Els signes consisteixen en punts, disposats com el 6 d'un dau; diversament combinats (suprimint-ne el relleu d'un o més), formen seixanta-tres caràcters, equivalents a les lletres de l'alfabet, als números, als signes de puntuació... El sistema fou ideat per l'educador francès Louis Braille (1809-1852), cec des dels tres anys.

'Ens entenem a cegues'


+ Detall de la coberta de 'Ens entenem a cegues'.
La Caterina plora perquè s'ha perdut al centre comercial i no veu els pares enlloc. Esverada, rep l'ajut d'en Mateu i del seu gos pigall, i es meravella de la destresa d'aquest noi cec per a moure's per la ciutat. Aquest és, molt succintament explicat, l'argument de 'Ens entenem a cegues', llibre que forma part de la col·lecció 'Convivència', de l'Editorial la Desclosa, que vol acostar la vida quotidiana de la gent amb alguna discapacitat a partir dels valors de la tolerància, la convivència, la integració i el respecte a la diferència. La nova col·lecció, que inclourà sis títols, ja en té quatre de publicats: 'Ens entenem a cegues', 'Parlem amb les mans', 'Els meus peus són la cadira de rodes' i 'La tardor de l'àvia'.

MATERIALS

  • ACIC
    Format:Web
    Associació Catalana per la Integració del Cec. Treballa en tres àmbits bàsics: cultura i informació, accessibilitat i integració laboral. Accés al bloc de notícies.
  • Voto Accesible
    Format:Web
    Pàgina informativa sobre aquest mètode de votació. Associació Catalana per la Integració del Cec.
  • ACCDV
    Format:Web
    Associació Catalana de Cecs i Disminuïts Visuals.
  • Voto Accesible
    Format:Web
    A la pàgina de les eleccions del Ministeri de l'Interior espanyol.
  • ONCE
    Format:Web
    Versió en català.

QUE HO SABIES?

  • Segons l'Associació Catalana per la Integració del Cec, una quinzena llarga d'estats han fet eleccions amb dispositius de vot accessible: Albània, Alemanya, Bolívia, el Canadà, Colòmbia, França, Ghana, el Perú, Suècia...
  • Louis Braille fou alumne i professor de l'Institut Nacional de Joves Cecs de París, capdavanter de l'ensenyament dels cecs. El sistema que ideà hi fou adoptat el 1854, dos anys després de la seva mort.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Plataforma Vot Accessible: quatre anys de reivindicació.
Curs bàsic i interactiu de Braille.
Les lletres i els números, en Braille.
Internet, a l'abast de cecs i discapacitats visuals: notícia del Diari de l'escola.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua