Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La Penya: tradició del bàsquet català

Del planter a la banqueta

Un poc d'història

El primer de guanyar la Copa d'Europa


dijous, 14 de febrer de 2008
El DKV Joventut acaba de guanyar la Copa, la vuitena de la història. La Penya, com s'anomena popularment, ha aconseguit el triomf just seixanta anys després del primer títol de Copa: una llarga tradició, doncs, la d'aquest club de bàsquet, orgull de la ciutat de Badalona.

A la final, recordem-ho, l'equip verd-negre va imposar-se en un disputat i emotiu partit al TAU Vitòria, l'equip amfitrió, per 82-80. Abans, a les semifinals, havia derrotat el Reial Madrid amb un resultat un xic més folgat: 81-76. Tots dos equips, TAU i Madrid, eren tinguts pels principals favorits de la competició, ço que acreix el mèrit del triomf.

A més a més, Rudy Fernández, autor de 32 punts a la final, va ésser designat MPV, que és tant com dir el jugador més valuós de la competició. D'aquesta manera, l'escorta de la Penya és el primer jugador que ha rebut dues vegades aquesta distinció (la primera fou el 2004, quan tenia divuit anys).

Naturalment, a Badalona, ciutat amb gran afecció al bàsquet, hi va haver festa grossa. L'endemà de la final, els campions foren aclamats a la plaça de la Vila i al Palau Olímpic. Era el reconeixement a un equip brillant, però també a una manera d'entendre el bàsquet, basada en el bon joc i en el planter.

Del planter a la banqueta


+ Rudy Fernández i Ricky Rubio.
En efecte, la Penya fomenta el planter més que no cap altre club. Rudy Fernández n'és la millor prova. El jugador mallorquí, de vint-i-dos anys, és la gran figura de l'equip, i hom dóna per fet que la temporada vinent anirà a jugar a l'NBA, la lliga de bàsquet dels Estats Units. També s'ha format a les categories inferiors el base Ricky Rubio, que va debutar a la lliga quan encara no havia fet quinze anys. El talent dels jugadors a banda, en la reeixida trajectòria de l'equip hi ha tingut molt a veure l'entrenador, Aíto García Reneses, que va tornar a Badalona fa cinc anys, després d'una llarga etapa a la banqueta del FC Barcelona.

Un poc d'història


+ La Penya fou fundada el 1930.
La Penya fou fundada el 1930 per una colla de joves badalonins, interessats, d'antuvi, per la pràctica d'esports com el ciclisme i el tennis de taula. No gaire més tard començaren a jugar a bàsquet, esport introduït a casa nostra devers el 1922. D'aleshores ençà el club verd-negre ha aconseguit quatre lligues, vuit copes, dues copes Korac i una Copa d'Europa, la principal competició europea de clubs, conquerida el 1994.

El primer de guanyar la Copa d'Europa


+ L'actual president, Jordi Villacampa, formava part de l'equip que guanyà la Copa d'Europa.
El 21 d'abril d'aquell any el Joventut fou el primer club del nostre país que va guanyar la Copa d'Europa (el Barça no la guanyà fins el 2003), el trofeu més cobejat. Els verd-negres derrotaren l'Olympiakos d'Atenes per 59-57, amb una cistella de tres punts de Corny Thompson a divuit segons del final del partit. Aquell equip era integrat per noms llegendaris de la història del club: els germans Rafael i Tomàs Jofresa, Ferran Martínez i Jordi Villacampa, l'actual president.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • De primer, el Joventut s'anomenà Penya Spirit of Badalona, en homenatge al pilot nord-americà Charles Lindbergh, que el 1927, a bord de l'avió Spirit of St. Louis, havia travessat l'Oceà Atlàntic tot sol i d'una tirada.
  • Els colors de la Penya són resultat de l'atzar: els integrants del club badaloní anaren a cercar l'equip a Barcelona, i no en trobaren sinó amb verd i negre.
  • La Penya feia onze anys que no s'emportava la Copa, i en fa setze que no s'emporta la lliga.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Recull de vídeos del flamant campió de Copa.
Fotografies de la rebuda als campions.
Aíto García Reneses: palmarès espectacular.
Rudy Fernández no en té prou, amb un títol.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua