Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Arriba el 'Tirant lo Blanc' de Bieito

'Tirant lo Blanc'

Reflex d'una època

Joanot Martorell


dilluns, 11 de febrer de 2008
Demà, 12 de febrer, s'estrenarà al Teatre Romea de Barcelona 'Tirant lo Blanc', de Calixto Bieito, una adaptació teatral de l'obra del valencià Joanot Martorell, considerada una de les millors novel·les catalanes de tots els temps i de tota la literatura cavalleresca. Les funcions s'allargaran fins el 9 de març.

L'obra, estrenada l'any passat a Alemanya, dins la Fira del Llibre de Frankfurt, és una versió lliure (però fidel a l'esperit cavalleresc) del clàssic de Martorell. Calixto Bieito i Marc Rosich, autors de la dramatúrgia, han reduït les cinc parts de la novel·la a quatre, i sols apareixen en escena catorze personatges. La part que hi té més pes és 'Amor e guerra'.

Bieito ha volgut cercar tota l'essència festiva de la novel·la per convertir-la en una gran festa teatral, en una celebració de l'esplendor de l'home, però també de la seva brutalitat i decadència.

L'elenc d'aquesta adaptació escènica inclou noms prou coneguts del teatre català: Lluís Villanueva, Mingo Ràfols, Nao Albet, Roser Camí, Carles Canut, Victòria Pagès... Joan Negrié hi fa el paper de Tirant lo Blanc, i Beth Rodergas, el de la seva estimada Carmesina.

La música d'aquest Tirant, que duu per subtítol 'Òpera retaule per a catorze veus i orgue', ha anat a càrrec de Carles Santos.

'Tirant lo Blanc'


+ El 'Tirant' de Bieito és una versió lliure del clàssic de Martorell.
Començada el 1460 i publicada per primera vegada a València al cap de trenta anys, 'Tirant lo Blanc' narra la història d'un cavaller bretó, Tirant, que adquireix renom per les seves victòries en unes justes organitzades a Anglaterra, en ocasió d'unes noces reials. Fort, valent i gran estrateg, la seva fama s'afermarà a l'illa de Rodes i a la ciutat de Constantinoble, totes dues assetjades pels turcs. A Constantinoble conquerirà el cor de la filla de l'emperador, la bella Carmesina, la qual retrobarà després d'una campanya pel nord de l'Àfrica, en què demostrarà, una vegada més, la seva destresa en l'art militar.

Reflex d'una època


+ La novel·la retrata l'esperit cavalleresc de l'època.
L'amor i la guerra, la sensualitat i la innocència, l'èpica i l'honor, l'acurada descripció de la tècnica militar i dels estaments socials..., tot plegat converteix el 'Tirant' en el retrat d'una època i d'un esperit: el cavalleresc. Ara, a diferència dels llibres de cavalleries tradicionals, no hi apareixen ni indrets fabulosos ni forces sobrehumanes que determinin el destí dels personatges. La sort del Tirant depèn d'ell mateix: de la seva astúcia, de la seva intel·ligència, dels seus ardits...

Joanot Martorell


+ La primera edició del 'Tirant lo Blanc' data del 1490.
L'ideal cavalleresc era prou conegut de l'autor del 'Tirant lo Blanc', Joanot Martorell, pertanyent a una família de la mitjana noblesa originària de la Safor: el 1433, cap als vint anys, figura com a mossèn, tractament que es donava als cavallers. Viatger (sojornà a Anglaterra, a Portugal i a Nàpols, a la cort del rei de Catalunya-Aragó, Alfons el Magnànim), prengué part en envits cavallerescs per qüestions d'honor, que per poc no es resolgueren en duels. És coneguda, per exemple, la disputa que sostingué amb un cosí seu, Joan de Montpalau, que acusà d'haver-se desdit d'amullerar-se la seva germana, Damiata Martorell.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Al 'Tirant', el protagonista impedeix als turcs d'apoderar-se de Constantinoble, cosa que contradiu la història: aquesta ciutat caigué a mans turques el 1453, set anys abans que Joanot Martorell emprengués la redacció de l'obra. Pels historiadors, la conquesta de Constantinoble és un dels fets que marca el pas de l'edat mitjana a l'edat moderna.
  • Isabel Martorell, germana de Joanot, fou la primera muller del poeta Àusias Marc, un altre dels grans noms de les lletres catalanes.
  • A 'El Quixot', Miguel de Cervantes elogia el 'Tirant lo Blanc' amb aquestes paraules: '...por su estilo, es éste el mejor libro del mundo...'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Lletra del 'Tirant lo Blanc' de Calixto Bieito.
El repartiment de la peça teatral.
Auca de Joanot Martorell.
Sobre l'autor únic del 'Tirant': l'opinió de l'estudiós Martí de Riquer.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua