Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Què fan els ex-presidents?

Bill Clinton

Mikhaïl Gorbatxov

The Elders


dimarts, 29 de gener de 2008
Els caps polítics apareixen contínuament als mitjans de comunicació, que en segueixen declaracions i programes i miren d'endevinar-ne les intencions. Però, un bon dia, deixen de tenir protagonisme, passen a un segon pla: han esdevingut ex-dirigents polítics.

Què fan, aleshores? Hi ha de tot: reprendre l'antiga professió; embarcar-se en projectes empresarials; fer conferències extraordinàriament ben pagades; establir fundacions amb fins humanitaris; perseverar en la política en càrrecs de menys notorietat...

Alguns, polítics de vocació profunda, continuen opinant de temes d'actualitat a diaris, revistes o pàgines web pròpies. És el cas dels ex-presidents de Catalunya Jordi Pujol i Pasqual Maragall.

Pujol conserva la presidència de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), presideix el Centre d'Estudis Jordi Pujol i no fa gaire que ha publicat el primer volum de les memòries. Maragall, compromès amb la recerca de la malaltia d'Alzheimer, ha obert una pàgina web, des de la qual ha expressat últimament la preferència per Barack Obama, aspirant a candidat del Partit Demòcrata dels Estats Units a les eleccions presidencials d'enguany.

Bill Clinton


+ Bill Clinton deixà la presidència dels EUA amb un 65% de popularitat.
No és del mateix parer, naturalment, l'ex-president Bill Clinton, implicat a fons en la campanya de la seva muller, Hillary Rodham Clinton, rival principal de Barack Obama. Carismàtic, orador brillant i conferenciant de luxe (una fortuna per discurs, diuen), Clinton ha instituït la Fundació William J. Clinton, que promou els valors de la justícia, de la igualtat d'oportunitats i de la reconciliació religiosa i ètnica.

Mikhaïl Gorbatxov


+ Mikhaïl Gorbatxov: fotografia d'Annie Leibovitz per a Louis Vuitton.
Mikhaïl Gorbatxov, l'últim cap de la Unió Soviètica, presideix la fundació que duu el seu nom i que té per comesa principal d'analitzar la situació social, econòmica i política de Rússia i del món. L'any passat va avenir-se a participar en una campanya publicitària per a la companyia francesa d'articles de luxe Louis Vuitton, en canvi d'una donació a la Creu Verda Internacional, grup de defensa del medi fundat per ell mateix. Gorbatxov va tornar a l'escena política fa uns quants mesos, amb la fundació del moviment rus Unió de Socialdemòcrates, de defensa dels valors democràtics europeus.

The Elders


+ Mary Robinson, presidenta d'Irlanda els anys 1990-1997.
Hi ha col·lectius que apleguen personalitats amb molta experiència política. N'és un The Elders (Els més grans), que es presenta com una veu independent, lliure i amatent a la resolució de conflictes internacionals. Entre els membres d'aquest grup figuren els històrics dirigents 'antiapartheid' (contra la segregació racial) Nelson Mandela i Desmond Tutu; l'ex-president nord-americà Jimmy Carter; l'activista birmana en favor de la democràcia Aung San Suu Kyi; la primera presidenta d'Irlanda Mary Robinson; i l'anterior secretari general de l'ONU Kofi Annan.

MATERIALS

  • The Elders
    Format:Web
    Pàgina oficial d'aquest grup. Inclou el perfil de les personalitats adherides.
  • Realizing Rights. The Ethical Globalization Initiative
    Format:Web
    Organització fundada el 2002 per l'ex-presidenta d'Irlanda Mary Robinson. Prioritats: comerç internacional just, dret d'assistència sanitària, polítiques migratòries més humanes, protagonisme polític de la dona i responsabilitat social de les empreses.
  • Club de Madrid
    Format:Web
    Dedicat a afermar la democràcia al món, aplega setanta ex-caps d'estat i de govern.

QUE HO SABIES?

  • Immediatament després d'haver dimitit de primer ministre de la Gran Bretanya, càrrec que ocupà durant deu anys (1997-2007), Tony Blair fou nomenat enviat especial del Quartet (Estats Units, Rússia, la Unió Europea i l'ONU), que fa de mitjancer del conflicte palestino-israelià; un nomenament, si més no, paradoxal, atès el suport de Blair a la guerra de l'Irac.
  • Tot i haver estat objecte d'un procés de destitució, Bill Clinton deixà la presidència dels Estats Units amb un 65% de popularitat, més que no cap president nord-americà des de la Segona Guerra Mundial (1939-1945).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Bloc de notes de Pasqual Maragall.
Jordi Pujol: vida actual.
Tony Blair, conseller del banc d'inversions JP Morgan.
Presentació de The Elders a Johannesburg (Sud-àfrica).
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua